Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρνητικά νέα από το μέτωπο των προβλέψεων – Οι τράπεζες θα εγγράψουν έως 230 εκατ. ζημία από Μαρινόπουλο

Αρνητικά νέα από το μέτωπο των προβλέψεων – Οι τράπεζες θα εγγράψουν έως 230 εκατ. ζημία από Μαρινόπουλο
Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην φάση της σταθεροποίησης στις τράπεζες, ακόμη παλεύουμε να σταθεροποιηθούμε
Σε αύξηση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια θα οδηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2016 ανακόπτοντας την τάση βελτίωσης των προηγούμενων τριμήνων.
Με βάση αξιόπιστες τραπεζικές πηγές μόνο από τον Μαρινόπουλο οι τράπεζες πρέπει να εγγράψουν μια σωρευτική ζημία περίπου 230 εκατ ευρώ.
Κάποιες τράπεζες θα επιλέξουν να περάσουν μέρος της ζημίας στο β΄ τρίμηνο του 2016 και κάποιες να το επιμερίσουν στα επόμενα τρίμηνα του 2016 και ειδικά στο γ΄ τρίμηνο.
Το βέβαιο είναι ότι λόγω του Μαρινόπουλου και λόγω του Mega σε πολύ μικρότερο βαθμό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οικονομία και τράπεζες έχουν βαλτώσει θα υπάρξει συγκυριακή – προσωρινή επιδείνωση της πορείας των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2016 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει
Η Alpha bank προβλέψεις 255 εκατ.
Η Eurobank προβλέψεις 175 εκατ
Η Πειραιώς προβλέψεις 289 εκατ.
Η Εθνική προβλέψεις 158 εκατ ευρώ.
Οι νέες έκτακτες προβλέψεις για τον Μαρινόπουλο επιδεινώνουν προσωρινά την εικόνα των τραπεζών αν και δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα καταγραφεί στο β΄ τρίμηνο καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να περάσουν ίσως το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας στο γ΄ τρίμηνο του 2016 ή κάποιες άλλες να το επιμερίσουν.
Με βάση την τάση του α΄ τριμήνου σε αναγωγή σε ετήσια βάση σημαίνει 877 εκατ προβλέψεις Χ 4 ισούται με 3,5 δισεκ. προβλέψεις.
Σε αυτά τα 3,3 με 3,5 δισεκ. ετήσιες προβλέψεις δεν είχαν προβλεφθεί οι ζημίες 230 εκατ από τον Μαρινόπουλο.

Στο β΄ τρίμηνο του 2016 θα υπάρξει επιδείνωση στα αποτελέσματα των τραπεζών;

Στο ερώτημα αυτό για να δοθεί υπεύθυνη απάντηση θα πρέπει να δούμε με προσοχή πότε οι τράπεζες θα αποφασίσουν να πάρουν την ζημία του Μαρινόπουλου.
Σίγουρα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος αλλά κάθε τράπεζα έχει διαφοροποιημένη στρατηγική.
Π.χ. η Eurobank είχε 60 εκατ κέρδη το α΄ τρίμηνο του 2016 αν εμφανίσει στο α΄ 6μηνο του 2016 περίπου 90 με 93 εκατ θα σημαίνει ότι πέτυχε κέρδη 30-33 εκατ στο β΄ τρίμηνο.
H Eurobank μπορεί να φορτώσει περισσότερες προβλέψεις και στο β΄ τρίμηνο του 2016.
Η Πειραιώς που για λόγους σημειολογίας θα ήθελε να περάσει στο β΄ τρίμηνο του 2016 σε κέρδη από ζημία 37 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2016 θα μεταφέρει την ζημία στο γ΄ τρίμηνο.
Η Alpha bank είχε την μεγαλύτερη έκθεση στην Μαρινόπουλος και προφανώς ίσως επηρεαστεί περισσότερο.
Στην περίπτωση του Mega φαίνεται ότι τελικώς η ζημία που θα γράψει η Alpha bank θα είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς οι τράπεζες καρπούνται την διαφήμιση που συνεχίζει να έχει το Mega και όχι μόνο.

Το συμπέρασμα

Τον Φεβρουάριο του 2016 (16 Φεβρουαρίου του 2016) είχαμε αναφέρει ως bankingnews ότι αν δούμε την εξέλιξη της πορείας των προβλέψεων των τραπεζών γραμμικά θα καταλήξουμε σε λάθος συμπέρασμα και επίσης αναφέραμε ότι είναι λάθος η μεγάλη μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια ως πολιτική και τραπεζική θέση σε μια οικονομία βαλτωμένη.
Η περίπτωση Μαρινόπουλος ήρθε να αποδείξει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στο ελληνικό banking.
Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην φάση της σταθεροποίησης στις τράπεζες, ακόμη παλεύουμε να σταθεροποιηθούμε ως τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης