Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ξένοι έχασαν το ενδιαφέρον τους για Ελλάδα; - Γιατί βρέθηκαν στην χειρότερη κατηγορία apathy market οι μετοχές;

Γιατί οι ξένοι έχασαν το ενδιαφέρον τους για Ελλάδα; - Γιατί βρέθηκαν στην χειρότερη κατηγορία apathy market οι μετοχές;
Οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα visibility, δεν θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστη χώρα (credibility) και δεν θεωρούν ότι θα χάσουν κανένα ράλι οπότε δεν αγωνιούν επενδυτικά για την Ελλάδα.
Στις αγορές ιστορικά κυριαρχούν δύο τάσεις long άνοδος ή short πτώση.
Η ελληνική περίπτωση όμως έρχεται να αποδείξει ότι ενίοτε υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία με τα χείριστα επενδυτικά  χαρακτηριστικά η λεγόμενη apathy market.
Τι είναι η apathy market προέρχεται από την ελληνική λέξη απάθεια.
Στην πλουσιότατη ελληνική γλώσσα την απάθεια την βρίσκουμε και ως παγερότητα, αταραξία, παθητικότητα, αδιαφορία.
Απάθεια σημαίνει πλήρης έλλειψη ηθικής ή ψυχικής ευαισθησίας.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ελληνικές μετοχές συμβαίνει ταυτόχρονα το εξής παράταιρο και περίεργο φαινόμενο.
Ταυτόχρονα οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα visibility, δεν θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστη χώρα (credibility) και δεν θεωρούν ότι θα χάσουν κανένα ράλι οπότε δεν αγωνιούν επενδυτικά για την Ελλάδα.
Οι ξένοι δεν βιάζονται με την Ελλάδα, έχουν επενδύσει πολλά κεφάλαια, εμφανίζουν πολλές ζημίες, δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια, οπότε την περιθωριοποιούν, την βάζουν στην άκρη την ελληνική αγορά και περιμένουν.

Παγκοσμίως ελάχιστες χώρες έχουν βρεθεί στην κατηγορία της Ελλάδος.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, πολύ καθυστερημένα, να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Τρόικα και των δανειστών, παρά την θετική πρώτη αξιολόγηση και την θετική δεύτερη αξιολόγηση που θα έρθει από Οκτώβριο του 2016, παρά την εντύπωση που δίνει η κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το μνημόνιο…. συμβαίνουν ταυτόχρονα τρία πολύ αρνητικά πράγματα.

1)Υπάρχει σαφής έλλειψη ορατότητας.
Οι επενδυτές, οι θεσμοί, τα hedge funds, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές για να τοποθετηθούν σε μια χώρα πρέπει να έχουν ορατότητα.
Ορατότητα σημαίνει ικανότητα πρόγνωσης των κυριάρχων τάσεων, σημαίνει ικανότητα πρόβλεψης των βασικών αριθμοδεικτών της οικονομίας, σημαίνει απουσία αρνητικών εκπλήξεων ή ακόμη και όταν υπάρχουν να είναι σχετικά προβλέψιμες.
Στην Ελλάδα λοιπόν η έννοια visibility δηλαδή ορατότητα δεν υπάρχει.
Μια πυκνή ομίχλη έχει σκεπάσει τα πάντα και όταν έχουμε πυκνή ομίχλη, τι κάνουμε κατεβάζουμε ταχύτητα και προχωράμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

2)Η έλλειψη ορατότητας, διαταράσσει την σχέση εμπιστοσύνης credibility.
Για να επενδύσει ένα fund από την Νέα Υόρκη στις ελληνικές μετοχές, όταν έχει να επιλέξει μεταξύ περίπου 70-75 «σοβαρών αγορών» απαιτείται αξιοπιστία (credibility).
Αξιοπιστία σημαίνει ότι οι βασικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται και στην μικροοικονομία οι βασικές εκτιμήσεις των τραπεζών και επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται.
Στην Ελλάδα ελλείψει ορατότητας….δεν υφίσταται η έννοια της αξιοπιστίας.
Πως μπορεί να είναι κανείς αξιόπιστος όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ικανής πρόβλεψης;

3)Η έλλειψη ορατότητας και η έλλειψη αξιοπιστίας μετατρέπουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε apathy market δηλαδή σε μια απαθή αγορά.
Οι απαθείς αγορές έχουν ένα χαρακτηριστικό, όταν οι επενδυτές δεν αισθάνονται ότι θα χάσουν το τρένο του ράλι, περιθωριοποιούν την αγορά, δεν επενδύουν νέα λεφτά και έτσι η αγορά μετατρέπεται σε νεκροταφείο.
Η Ελλάδα με όρους αγοράς είτε κερδοσκοπικά στο χρηματιστήριο και στις μετοχές, είτε στην πραγματική οικονομία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο κανείς δεν επενδύει.

Όλη αυτή η πολύ αρνητική εικόνα εμπλουτίζεται με ακόμη χειρότερα στοιχεία.
Α)Η οικονομική πορεία της Ελλάδος αποδεικνύεται ότι θα είναι μια βασανιστικά αργή διαδικασία ανάκαμψης.
Β)Η πραγματική λύση για το χρέος θα καθυστερήσει για το 2018.
Γ)Είναι πιθανό όχι να μην ενταχθεί στο 2016 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δ)Σε μια περίοδο όπου η ΕΚΤ στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω της νομισματικής χαλάρωσης, η Ελλάδα έχει μηδενική επίδραση από αυτή την πολιτική.
Η στρατηγική της ΕΚΤ δεν αγγίζει την Ελλάδα καθώς βρίσκεται στην ομηρία των μνημονίων και των προγραμμάτων.
Ε)Οι τράπεζες που είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας, βρίσκονται βαθύ στο πηγάδι και δεν μπορούν να αναρριχηθούν καθώς το βάρος των NPLs των προβληματικών δανείων δεν επιτρέπουν γρήγορη ανάκαμψη των τραπεζών.
Στ)Η κυβέρνηση δίνει κάποιες μάχες - και σωστά - αλλά είναι μάχες οπισθοφυλακής.
Π.χ. είναι τριτευούσης σημασίας οικονομικά – προφανώς πολιτικά έχει μεγάλη σημασία – η αδειοδότηση των καναλιών.
Η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να είναι η μοναδική απόλυτη προτεραιότητα.
Η κυβέρνηση δίνει μάχες οπισθοφυλακής, όπως αποδείχθηκε και από την διαχείριση των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης