Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά το φιάσκο με τις διοικήσεις των τραπεζών ο SSM «συνετίζεται» και η παγωμένη συνάντηση του Blades με την κυβέρνηση

Μετά το φιάσκο με τις διοικήσεις των τραπεζών ο SSM «συνετίζεται» και η παγωμένη συνάντηση του Blades με την κυβέρνηση
Ο SSM είναι θεσμός πανευρωπαικής εμβέλειας... ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδος υπήρξαν υπερβολές...
Σε επαναξιολόγηση της στρατηγικής που ακολούθησε όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες προβαίνει ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ο SSM που ασκεί την εποπτεία των τραπεζών και στρατηγικά έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο στις ευρωπαϊκές τράπεζες «θα επαναξιολογήσει την στρατηγική στην Ελλάδα και στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς μπορεί να υπήρξαν και υπερβολές σε ορισμένους χειρισμούς»
Τι σημαίνει επαναξιολόγηση;
Ότι αλλαγές ήταν να σημειωθούν σημειώθηκαν.
Στον SSM είχαν υπολογίσει λάθος τις εξελίξεις, πίστευαν ότι όλες οι διοικητικές αλλαγές θα είχαν ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς κραδασμούς.
Η περίπτωση του Μιχάλη Σάλλα του πρώην προέδρου της Πειραιώς ήταν όχι η κορυφή του παγόβουνου αλλά όλο το παγόβουνο, ήταν λάθος 100% ο χειρισμός Σάλλα.
Οι επιστολές που αντάλλαξαν ο Σάλλας της Πειραιώς με την Nouy την επικεφαλής του SSM καταδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε κατά τρόπο συμβατό με την θεσμική διαδικασία.....
Όμως η πλευρά του Paulson είχε πιστέψει ότι ασκώντας πίεση στο εσωτερικό της Πειραιώς και κάνοντας χρήση της μεγάλης προσβασιμότητας που έχει αποκτήσει στον SSM θα επανασχεδίαζαν την διοικητική δομή της Πειραιώς με συνοπτικές διαδικασίες.
Βλέποντας όμως ότι η υπόθεση χρονοτριβεί και μετατίθεται συνεχώς κατανόησαν όλες οι πλευρές…ότι υπήρξαν και λάθος χειρισμοί.
Έτσι εξηγείται γιατί ο Άνθιμος Θωμόπουλος ο πρώην CEO της Πειραιώς προσπάθησε να προσεγγίσει - χωρίς επιτυχία - τον Μιχάλη Σάλλα πριν κάποιες εβδομάδες.
Ταυτόχρονα η πλευρά Paulson επιχείρησε να έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει η προσπάθεια.
Ο εκπρόσωπος του Paulson στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς o Alexander Blades συναντήθηκε με εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά η συνάντηση αυτή δεν είχε θετικά ή κατά το ορθότερο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Αντιθέτως υπάρχει ένα ψυχρό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Paulson.
Βέβαια η κυβέρνηση πρακτικά δεν έχει κανένα ρόλο στα διοικητικά των συστημικών τραπεζών, ούτε μπορεί να παρέμβει αλλά το όλο σκηνικό που παραμένει θολό αποδεικνύει τους λάθους χειρισμούς στρατηγικής που προϋπήρξαν.
Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews και έχει πρόσβαση στον SSM τονίζει ότι «ο SSM δεν θα ανοίξει άλλα μέτωπα στην Ελλάδα, δεν περίμενε ότι θα καθυστερούσαν τόσο πολύ οι αλλαγές και θα προκαλείτο τέτοιο κύμα αντιδράσεων.
Την Alpha bank δεν θα την αγγίξουν, την Eurobank δεν θα την αγγίξουν.
Στην Εθνική χρειάζεται πρόεδρος, καθώς η Λούκα Κατσέλη θα υπουργοποιηθεί στο επόμενο ανασχηματισμό προς τα τέλη Οκτωβρίου του 2016 και νέα διοίκηση στην Πειραιώς αυτά πρέπει να κλείσουν τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου»
Ο SSM έχει άτυπα και ανεπίσημα δώσει παράταση έως τις 21 Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διοικητικές αλλαγές αν και θα ήθελε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.
Εν τω μεταξύ στις 30 Αυγούστου του 2016 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς για να εγκρίνει τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου ή β΄ τριμήνου του 2016.
Η Πειραιώς θα περάσει σε κέρδη στο β΄ τρίμηνο του 2016 και οι θετικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της διοίκησης Σάλλα – Λεκκάκου που ήταν μεταβατικός CEO εκείνη την περίοδο.
Στις 31 Αυγούστου συνεδριάζει εκ νέου το nomination committee η επιτροπή διορισμών της Πειραιώς.
Ως γνωστό η Egon Zehnder είναι ο σύμβουλος που έχει αναλάβει να βρει τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο στην Πειραιώς και η Kornferry να βρει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η Kornferry να σημειωθεί είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ που αναζητάει διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.
(Να σημειωθεί ότι ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος στο ΤΧΣ ο Χριστόφορος Στράτος είναι συγγενής με τον Γ. Βαρουφάκη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης