Τραπεζικά νέα

Πρώτη φορά κεντρικός τραπεζίτης αποκαλύπτει τον αληθινό στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων

tags :
Πρώτη φορά κεντρικός τραπεζίτης αποκαλύπτει τον αληθινό στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων
Έτσι εξηγείται γιατί η παγκόσμια φούσκα των μετοχών δεν έχει ακόμη σκάσει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας έχουν ένα σταθερό επιχείρημα «τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν στόχο να αναθερμάνουν την οικονομία και να αυξήσουν τον πληθωρισμό».
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια έχουν ως στόχο να αναθερμάνουν τις οικονομίες.
Αυτό υποστηρίζει ο Draghi της ΕΚΤ, η Yellen της FED παλαιότερα και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Μέχρι τώρα έχουν επαναγοραστεί 5 τρισεκ. δολάρια ομόλογα κρατικά και εταιρικά από τις κεντρικές τράπεζες με στόχο να αναθερμάνουν την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό μας λένε και αυτό θέλουν να πιστέψουμε.
Οι ακραίες στρεβλώσεις όμως έχουν προκαλέσει διάχυτο παγκόσμιο προβληματισμό.
Οι μετοχές σε ιστορικά υψηλά.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε αρνητικά επίπεδα όπως και των εταιρικών ομολόγων.
Περίπου 13,4 τρισεκ. ομόλογα πάσης φύσεως – κυρίως κρατικά – έχουν αρνητικά επιτόκια.
Μέχρι τώρα όμως ούτε ανάπτυξη έχει επιτευχθεί καθώς σε σχέση με τα 5 τρισεκ. δολάρια που έχουν δαπανηθεί από τις κεντρικές τράπεζες το όφελος είναι μηδενικό, ούτε ο πληθωρισμός έχει αντιμετωπιστεί.
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Για πρώτη φορά κεντρικός τραπεζίτης αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων.
Αυτό τον λόγο που όλοι γνωρίζουμε αλλά καμία κεντρική τράπεζα δεν είχε ποτέ αποδεχθεί και αναγνωρίσει.
Ο Fischer εκ των βασικών στελεχών της FED της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, αποκάλυψε τα εξής
Τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν αποτύχει καθώς μεταξύ άλλων έχουν επιτρέψει την ύπαρξη αρκετά αξιοπρεπών τιμών στις μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο τόσο το καλύτερο για τους επενδυτές.
Ένας κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει λοιπόν ότι η βασική προτεραιότητα των κεντρικών τραπεζών είναι οι επενδυτές και οι μετοχές.
Έτσι εξηγείται γιατί η παγκόσμια φούσκα των μετοχών δεν έχει ακόμη σκάσει.

Συνεχίζει τις επιθέσεις η Γερμανία στην ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια

Γιατί η Γερμανία επιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα κατά της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ και της ποσοτικής χαλάρωσης;
Γιατί λοιπόν η Γερμανία – που δεν το πράττει πρώτη φορά – επιτίθεται με τέτοια σφοδρότητα κατά της ΕΚΤ;
Οι λόγοι είναι και μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί.
Η ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων -0,40%, τα μηδενικά 0% επιτόκια παρέμβασης και την ποσοτική χαλάρωση φούσκωσε τις αποτιμήσεις των μετοχών, φούσκωσε εξωφρενικά τις τιμές των ομολόγων στέλνοντας τις αποδόσεις στο ναδίρ και 13,5 τρισεκ. δολάρια ομόλογα με αρνητικά επιτόκια διεθνώς.
Η ΕΚΤ είχε ένα σχέδιο με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων -0,40% να αποθαρρύνει τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης με την πλεονάζουσα ρευστότητα να την παρκάρουν στο overnight αντί να την χρησιμοποιούν για επενδύσεις ή για δανεισμό.
Η ΕΚΤ με τα μηδενικά επιτόκια στο βασικό επιτόκιο παρέμβασης είχε ένα στόχο να μηδενίσει το κόστος χρήματος και οι τράπεζες με σχεδόν δωρεάν ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ΕΚΤ με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κρατικών και εταιρικών ομολόγων είχε ένα στόχο να αγοράζει ομόλογα δηλαδή χρέος, τα κράτη και οι εταιρίες να αυξάνουν την ρευστότητα τους και έτσι με το πλεόνασμα να στηρίξουν την οικονομία αναθερμαίνοντας της.
Μέσω της αναθέρμανσης θα αυξανόταν και ο πληθωρισμός και θα αντιμετωπιζόταν ο αποπληθωρισμός.
Κανείς από τους στόχους όμως δεν επιτεύχθηκε.
Το μόνο που συνέβη ήταν να επικρατεί μια εικονική εφορία στις αγορές, στις μετοχές και στα ομόλογα αλλά οι βασικοί στόχοι δεν επετεύχθησαν και δεν θα επιτευχθούν.

Γιατί αντιδρά η Γερμανία;

Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει την ορθολογιστική οικονομική σκέψη που θέλει μεταρρυθμίσεις, προγράμματα λιτότητας και οικονομικό νοικοκύρεμα ώστε μια οικονομία να πάρει εμπρός.
Η ΕΚΤ με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια ουσιαστικά προσπαθεί να δώσει λύσεις μέσω της νομισματικής πολιτικής υποκαθιστώντας και ενίοτε αντικαθιστώντας τις κυβερνήσεις.
Αντί στην Ευρώπη να προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις, προωθούνται λύσεις νομισματικής πολιτικής αμφιβόλου αξιοπιστίας.
Η Γερμανία αντιδρά όμως και για άλλους λόγους.
Στην Γερμανία με την κρίση 2008 με 2015 εισέρευσαν περίπου 270 δισεκ. νέες καταθέσεις στις τράπεζες.
Η ρευστότητα των γερμανικών τραπεζών εκτινάχθηκε.
Την ίδια ώρα που πολλοί κατηγορούν την Deutsche bank ότι έχει τεράστια έκθεση σε παράγωγα με βάση την μόχλευση, λησμονούν ότι οι καταθέτες της Νοτίου Ευρώπης πάρκαραν τις καταθέσεις τους στις γερμανικές τράπεζες για ασφάλεια.
Την ρευστότητα αυτή η Deutsche bank – και όχι μόνο την χρησιμοποίησαν και για παράγωγα.
Με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ οι γερμανικές τράπεζες μηδενίζουν τα επιτόκια καταθέσεων και ορισμένες τα καθιστούν αρνητικά.
Έτσι οι καταθέτες αρχίζουν να φεύγουν αναζητώντας αποδόσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα assets.
Έτσι οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις.
Η Γερμανία αντιδρά και για ένα βασικό τραπεζικό λόγο.
Οι τράπεζες που στηρίζουν τα έσοδα τους;
Οι τράπεζες έχουν έσοδα εκ τόκων (από δάνεια, ομόλογα και άλλες επενδύσεις).
Έχουν και έξοδα εκ τόκων (επιτόκια καταθέσεων και άλλα).
Τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα και το αποτέλεσμα αυτών αποτελούν το NIM net interest margin τον πυρήνα της κερδοφορίας μιας τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche bank τόνισε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (συνολικά έσοδα εκ τόκων μείον έξοδα εκ τόκων= καθαρά έσοδα από τόκους) μειώθηκαν μεταξύ 2007 με 2016 περίπου 7%.
Αυτό το 7% είναι πολύ μεγάλο γιατί η σχέση εσόδων από τόκους με έξοδα από τόκους είναι οριακή.
Οι Γερμανοί ανησυχούν ότι η ΕΚΤ με την πολιτική της
1)Αδυνατίζει την στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη εξέλιξη βλαπτική μεσοπρόθεσμα
2)Πλήττονται τα έσοδα των τραπεζών
3)Υπάρχουν εκροές καταθέσεων.
4)Η Γερμανία διαθέτει ισχυρά συνταξιοδοτικά Ταμεία τα οποία στηρίζουν μέρος των εσόδων τους από τα κρατικά ομόλογα που έχουν επενδύσει.
Με τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν υποστεί μεγάλη ζημία και υποχρεώνονται να κάνουν κινήσεις μεγάλου ρίσκου όπως το Κρατικό Ταμείο της Ιαπωνίας....που αγοράζει μετοχές.

Κατά την περίοδο της κρίσης η Γερμανία λειτούργησε ως επενδυτικό καταφύγιο πολλά κεφάλαια πήγαν Γερμανία.
Τώρα όπου η ΕΚΤ μέσω αυτής της στρεβλωμένης πολιτικής της πλήττει τα συμφέροντα της Γερμανίας μειώνονται οι καταθέσεις και τα καθαρά έσοδα από τόκους…οι γερμανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται.

Όντως η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης είναι εκτρωματική και τα αρνητικά επιτόκια επικίνδυνα αλλά και η Γερμανία ενώ σε ορισμένα σημεία έχει 100% δίκιο…σε άλλα διαμαρτύρεται γιατί χάνει μέρος αυτών που κέρδισε στο παρελθόν με την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης