Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Οριακά κέρδη 3 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2016 - Φραγκιαδάκης: Μειώσαμε τα NPEs κατά 1 δισ.

Εθνική Τράπεζα: Οριακά κέρδη 3 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2016 - Φραγκιαδάκης: Μειώσαμε τα NPEs κατά 1 δισ.
Πτώση 2% παρουσίασε το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ομίλου Εθνικής Τραπέζης στο πρώτο εξάμηνο 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό
Ενοποιημένες μετά από φόρους ζημίες 23 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες πραγματοποίησε στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος της Εθνικής Τραπέζης, ο οποίος σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατάφερε να βελτιώσει τα αντίστοιχα αποτελέσματά του σε οριακά κέρδη 3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,91 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Αν και στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου Εθνικής στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη τα κέρδη μετά από φόρους στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 (26 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκαν σε επίπεδο αντίστοιχο του πρώτου (27 εκατ. ευρώ), στις σχετικές δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα η ζημία 1 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου μετατράπηκε σε 49 εκατ. ευρώ ζημία στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα οργανικά έσοδα του ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο 2016 βελτιώθηκαν σε 567 εκατ. ευρώ έναντι 540 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο 2016, με τα οργανικά έσοδα στην Ελλάδα να βελτιώνονται αντίστοιχα κατά 6,3% σε 459 εκατ. ευρώ.
Πτώση 2% παρουσίασε το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό, για να διαμορφωθούν σε 628 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2016.
Την ίδια περίοδο, οριακή άνοδο 0,3% κατέγραψε το ενοποιημένο σύνολο ενεργητικού του ομίλου Εθνικής, για να ανέλθει σε 83,17 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2016, με τις καθαρές ενοποιημένες χορηγήσεις να μειώνονται κατά 6,8% σε 38,42 δισ. ευρώ, το σύνολο καταθέσεων να αυξάνεται κατά 1,7% σε 42,18 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια να βελτιώνονται κατά 18,2% σε 7,04 δισ. ευρώ.
Στο τέλος Ιουνίου 2016, το επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου είχε βελτιωθεί σε 283 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 11 μονάδες βάσης σε σύγκριση με δώδεκα μήνες νωρίτερα.
Την ίδια στιγμή, ο ενοποιημένος δείκτης δανείων σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών είχε αυξηθεί σε 33,3% έναντι 31,5% στο τέλος Ιουνίου 2015, έχοντας επιδεινωθεί στην Ελλάδα (από 32,1% σε 34,4%) και βελτιωθεί στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη (από 28,0% σε 26,5%).
Η Εθνική Τράπεζα αξιοποίησε τη ρευστότητα 3,6 δισ. ευρώ από την πώληση της τουρκικής Finansbank για να εξαλείψει τη χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ, η οποία, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της χρήσης του Πυλώνα ΙΙΙ, συνεπάγεται μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διατηρείται στο 91%, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο ομίλου.
Μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 η Εθνική ανακοίνωσε ότι κατέγραψε εισροές καταθέσεων 300 εκατ. ευρώ.
Σε τριμηνιαία βάση, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της τραπέζης μειώθηκαν για πρώτη φορά - κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση - «αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη τάση δημιουργίας νέων επισφαλειών, τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις, καθώς και τις διαγραφές δανείων».

Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε:

Το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς σηματοδοτήθηκε από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος και την επακόλουθη επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων και Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού ∆ημοσίου ως αποδεκτών ενεχύρων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και από την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η πώληση ενίσχυσε τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά € 3,6 δισ., τα οποία αξιοποιήθηκαν για τη μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA και την εξάλειψη των ομολόγων Πυλώνα ΙΙ. Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα διατηρεί μακράν τη χαμηλότερη έκθεση ELA στον κλάδο, ανερχόμενη σε μόλις €5 δισ., γεγονός το οποίο υπογραμμίζει το συγκριτικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα της ΕΤΕ ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
Οι εξελίξεις αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι ενθαρρυντικές.
Να σημειωθεί ότι, η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για πρώτη φορά κατά σχεδόν €1 δισ., αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στις επανεισπράξεις, τις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές δανείων.
Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 77% στην Ελλάδα και σε 75% σε επίπεδο Ομίλου, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.
Αναφορικά με τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο Όμιλος σημείωσε οριακά κέρδη κατά το Α’ εξάμηνο του έτους.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις θετικές τάσεις σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να ανέρχονται σε €478 εκατ. το Α’ εξάμηνο του έτους.
Η κερδοφορία στη ΝΑ Ευρώπη ενισχύθηκε περαιτέρω, συνεισφέροντας κέρδη ύψους €53 εκατ. στα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου κατά το Α’ εξάμηνο του 2016, τα διπλάσια σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015.
Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των CoCos και των συμφωνηθέντων πωλήσεων των ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ και NBGI, ανήλθε σε 22.1%. Η κεφαλαιακή μας θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης