Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΤΕ: Βασικές προτεραιότητες η μείωση του κόστους χρηματοδότησης και των NPEs

ΕΤΕ: Βασικές προτεραιότητες η μείωση του κόστους χρηματοδότησης και των NPEs
Σε θετική τροχιά η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο του 2016
Τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της προέβαλε ως βασικές προτεραιότητες η Εθνική Τράπεζα, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης του β’ τριμήνου του 2016.
Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά πως ο στόχος θα επιτευχθεί με καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και την εφαρμογή της στρατηγικής της τράπεζας.
Όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται μπροστά από τους στόχους του business plan από τρίμηνο (α') σε τρίμηνο (β')
Στα θετικά του β’ τριμήνου, η διοίκηση της ΕΤΕ υπογράμμισε τη μείωση του ELA, κατά 6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, τη συρρίκνωση του κόστους των καταθέσεων, κατά 19 μ.β., τη μείωση των NPEs, κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά και την εξυγίανση πολλών NPLs, που μεταφέρθηκαν στο υγιές χαρτοφυλάκιο.
Ως προς την αποπληρωμή των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ εκτιμήθηκε ότι το ετήσιο κέρδος θα είναι 200 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της τράπεζας απέδωσε τη μικρότερη, συγκριτικά με τις υπόλοιπες τράπεζες, εισροή καταθέσεων στη φθηνότερη πολιτική στις καταθέσεις που τηρεί η τράπεζα.
Ωστόσο, η διοίκηση επισήμανε ότι οι διαφορές είναι ασήμαντες καθώς δεν αφορούν σε μεγάλα ποσά, αλλά σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε πως κατά το β’ τρίμηνο καταγράφηκε σταθεροποίηση των επισφαλειών.
Σχετικά με το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ σημειώθηκε ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί πως εκτιμήθηκε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά στο β' εξάμηνο του έτους, ενώ σημειώθηκε πως «υπάρχουν θετικά μηνύματα από τον τουρισμό, καλύτερα στοιχεία από την αγορά εργασίας και τη σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων».
Τέλος, η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για την αποπληρωμή των CoCos, αλλά και ότι έχει προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι το εν λόγω ποσό μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης