Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ισχυρό λόμπι ξένων funds κατά του Τσίπρα – Attica bank με έλλειμμα 127,5 εκατ και Καλογρίτσας πλήττουν τον ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Ισχυρό λόμπι ξένων funds κατά του Τσίπρα – Attica bank με έλλειμμα 127,5 εκατ και Καλογρίτσας πλήττουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Οι διεθνείς επενδυτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ισχυρό λόμπι ξένων funds φαίνεται ότι πνέουν τα μένεα κατά του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές «τον θεωρούν αναξιόπιστο και ασυνεπή πολιτικό, που παίζει παιχνίδια αγνοώντας τις αγορές και τους επενδυτές.
Ας αποφασίσουν στην Ελλάδα αν θέλουν ξένους επενδυτές ή όχι».
Αυτά ειπώθηκαν από διεθνή funds στο road show που πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο στο Λονδίνο.
Με βάση πηγές – διασταυρωμένες – που βρέθηκαν στο road show οι ξένοι ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένοι με την Ελλάδα γιατί διαπιστώνουν ότι χάθηκε το 2016 μια χρονιά που προέβλεπαν ότι θα αρχίσουν να μετριάζουν τις σωρευμένες ζημίες τους από το χρηματιστήριο και τις τράπεζες.
Μάλιστα αναφέρεται το εξής «ισχυρό λόμπι διεθνών funds τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα έχουν πάψει να εμπιστεύονται τον Τσίπρα, θεωρούν την Ελλάδα επικίνδυνη επενδυτικά».
Λόγω αυτής της αρνητικής στάσης των διεθνών επενδυτών για την κυβέρνηση Τσίπρα, ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον για την επίλυση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - ίσως 8 Δεκεμβρίου του 2016 - όπως έχει τονίσει η RBS.
Και ενώ τα διεθνή funds αίρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση η περίπτωση της Attica bank και ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας φθείρουν επικίνδυνα την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το ηθικό πλεονέκτημα καθώς η κοινωνία αρχίζει να διαπιστώνει ότι η Αριστερά χτύπησε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα… σχεδιάζοντας το δικό του διαπλεκόμενο συμφέρον με Attica bank και Καλογρίτσα.

Τουλάχιστον 137,35 εκατ το κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank

Μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Attica bank και συγκεκριμένα 57,35 εκατ είναι όχι απλά παράτυπα αλλά παράνομα γιατί θεωρούνται ότι καλύφθηκαν με αυτοχρηματοδότηση.
Κοινώς η τράπεζα χρησιμοποίησε 57,35 εκατ για να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου και με ίδια μέσα και μέσω δανεισμού.
Άρα το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank δεν είναι τα 70 εκατ που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί αλλά 70 εκατ + 57,35 εκατ δηλαδή σύνολο 127,35 εκατ ευρώ.
Η Attica bank χρειάζεται 127,35 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια.
Η ΤτΕ στο AQR που διεξήγαγε και ποτέ δεν παρουσίασε αναλυτικά, είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο σε 857 εκατ ευρώ και στο δυσμενές 1,021 δισεκ. ευρώ.
Εν συνεχεία η ΤτΕ αποδέχθηκε
α)την μετατροπή ομολογιακού 95 εκατ σε μετοχές και
β)αναβαλλόμενη φορολογία 105 εκατ. δηλαδή λογιστικά και όχι πραγματικά κεφάλαια.
Με τον τρόπο αυτό η ΤτΕ.... δέχθηκε να μειωθούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες στα 584 εκατ στο βασικό και 748 εκατ στο δυσμενές σενάριο.
Η Attica bank κατάφερε να συγκεντρώσει 681 εκατ ευρώ τελικά.
Όμως αφαιρώντας τα 57 εκατ που ήταν παράνομα στην ΑΜΚ και αν ληφθεί υπόψη ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε διάφορες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank και αποτιμηθεί ότι είχε προσμετρήσει και αναβαλλόμενος φόρος 105 εκατ... για την Attica bank ήταν μονόδρομος το resolution και η διάσπαση σε good και bad bank.

Πόσο αξίζει 1 δισεκ. NPLs περίπου 200 εκατ

Πόσο αξίζει 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια NPLs περίπου 200 εκατ.
Αυτό  δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση.
Τα funds που βολιδοσκόπησαν τα προβληματικά δάνεια της Attica bank προσέφεραν για 1 δισεκ. περίπου 200 εκατ δηλαδή το 20% της ονομαστικής αξίας ενώ η τράπεζα τα αποτιμούσε στο 40% της ονομαστικής αξίας.
Τι σημαίνει όμως 20% της ονομαστικής αξίας το 1 δισεκ. για την Attica bank;
Περίπου 200-250 εκατ ευρώ νέα κεφαλαιακή ζημία.
Αν προστεθούν 57 εκατ από την παρατυπία – παρανομία της ΑΜΚ, περίπου 70 εκατ του ομολογιακού tier 1 και τα 100 εκατ των προνομιούχων….ο λογαριασμός  των νέων κεφαλαιακών αναγκών αυξάνεται εκ νέου προς τα 350 εκατ ευρώ.

Εν τω μεταξύ οι καταθέσεις στην Attica bank μειώνονται – αν και αυτό είναι λάθος – οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.

Τι συνέβη στο road show του Λονδίνου – Μη επενδύσιμη η ελληνική αγορά

Άκουσαν αλλά δεν ενδιαφέρονται οι ξένοι και τα διεθνή funds για το ελληνικό χρηματιστήριο αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του road show στο Λονδίνο που ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το ενδιαφέρον των διεθνών funds που από πλευράς συμμετοχής ήταν μεγάλη δυσανάλογη των τζίρων και όγκων του ελληνικού χρηματιστηρίου επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Με βάση στελέχη που βρίσκονται στο road show σχεδόν οι 7 στις 10 ερωτήσεις ήταν επικεντρωμένες στις τράπεζες και οι 3 στις 10 στην πορεία της οικονομίας και της πολιτικής κατάστασης της χώρας.
Οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι αν θα υπάρξει ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις τράπεζες και στις μετοχές τους.
Μάλιστα ο καταιγισμός των ερωτήσεων για τις τράπεζες επικεντρώθηκε στα NPLs, στα κεφάλαια και πόσο επαρκή είναι και στον αναβαλλόμενο φόρο και στην επίδραση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Ποιο συγκεκριμένα
Από τα 35 μεγάλα funds και τράπεζες – συμμετείχαν και δεκάδες μικρότερα – το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τράπεζες και στην ποιότητα ενεργητικού.
Τα ερωτήματα ήταν τα εξής

1)Θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες;
Μάλιστα fund επικαλέστηκε στο road show δημοσίευμα του bankingnews για το αν θα υπάρξει και υπό ποιες προϋποθέσεις τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης.

2)Τα NPLs στα 88 δισεκ. και τα NPEs στα 116 δισεκ. πως αντιμετωπίζονται και αν η αξιοποίηση των κόκκινων δανείων θα είναι γενεσιουργός αιτία για ανάγκη νέων κεφαλαίων

3)Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί για την μείωση των NPLs.
Οι τράπεζες φούσκωσαν λίγο τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των NPLs γιατί κάποιες τράπεζες ανέφεραν ότι μπορούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια πάνω από 40% σε βάθος 3ετίας.
Στην στοχοθεσία με τον SSM οι τράπεζες έχουν αναφέρει μεσοσταθμική μείωση των NPLs κατά 40% και αντίστοιχα και των NPEs.

4)Πόσο μπορεί να πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει τα 19,5 δισεκ. σε σύνολο ιδίων κεφαλαίων 34 δισεκ. και tangible book περίπου 28,5 δισεκ. ευρώ.

Πάντως οι ξένοι δεν φάνηκαν να αποδέχονται με… άνεση τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν την στοχοθεσία των ελληνικών τραπεζών καθώς σε μια οικονομία με ύφεση και με διάχυτη ανησυχία για την έκβαση πολλών ανοικτών ζητημάτων όπως χρέος, κόφτης δαπανών, πορεία ΑΕΠ κ.α. υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν οι τράπεζες μπορούν να τα καταφέρουν.

Ωστόσο τα διεθνή funds έστειλαν και ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Αν οι τράπεζες δείξουν ότι μπορούν να εκπλήξουν θετικά ο κλάδος χρηματιστηριακά θα είναι πάλι επενδύσιμος, όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης