Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δυσμενής εξέλιξη – Ο SSM απέρριψε την πρόταση της ελαστικής αξιολόγησης – Με αυστηρά κριτήρια τα NPΕs ανά τρίμηνο

Δυσμενής εξέλιξη – Ο SSM απέρριψε την πρόταση της ελαστικής αξιολόγησης – Με αυστηρά κριτήρια τα NPΕs ανά τρίμηνο
Οι ελληνικές τράπεζες με 88 δισεκ. NPLs και 116 δισεκ. NPEs και 19,8 δισεκ. DTAs δεν έχουν κανένα περιθώριο να χάσουν κεφάλαιο.
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 να έχουν υποβάλλει τις στοχοθεσίες για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως το 2019 στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών… μια νέα εξέλιξη σίγουρα προβληματίζει και δυναμιτίζει την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ζητήσει από τον SSM να αξιολογήσει με ελαστικότητα τουλάχιστον για τα 3-4 πρώτα τρίμηνα τις επιδόσεις των τραπεζών όσον αφορά τα NPLs και NPEs.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσα είναι με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών NPLs και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αποτελούν την μεγαλύτερη δοκιμασία για το ελληνικό banking.
Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα στόχο σε συνεργασία με τον SSM να μειωθούν τα NPEs από 116 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου κατά 46 δισεκ. δηλαδή στα 70 δισεκ.
Οι τράπεζες πίστευαν ότι ο SSM θα κάνει δεκτό το αίτημα στα πρώτα 3-4 τρίμηνα η αξιολόγηση θα είναι ελαστική άπαξ και έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2019.
Όμως ο SSM απέρριψε την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για ελαστικά κριτήρια και θα αξιολογεί τις επιδόσεις των τραπεζών με αυστηρά κριτήρια σε τριμηνιαία βάση δηλαδή τέλη Δεκεμβρίου του 2016, τέλη Μαρτίου του 2017, τέλη Ιουνίου του 2017 κ.ο.κ.
Με βάση τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews η εξέλιξη αυτή σίγουρα είναι αρνητική γιατί οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους θα επιφέρει δραστικά μέτρα.
Π.χ. να υποχρεωθούν οι τράπεζες να πουλήσουν περισσότερα κόκκινα δάνεια…
Ωστόσο τι θα συμβεί αν αντί να μειώνονται αυξάνονται τα προβληματικά δάνεια π.χ. αν περιπτώσεις όπως η Μαρινόπουλος αποτύχουν;
Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης – παρ΄ ότι ο SSM δεν εξετάζει νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες – θα επανέλθει προκαλώντας αστάθεια, αβεβαιότητα, πλήττοντας τις μετοχές και προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες ανακόπτοντας την έστω και αργή  τάση αύξησης των καταθέσεων.
Η διαχείριση των NPLs και NPEs έχει άμεσο κεφαλαιακό αντίκτυπο στις τράπεζες.
Αν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες αποτυγχάνουν στους στόχους για τα NPLs σε τριμηνιαία βάση αυτό θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε πωλήσεις.
Οι πωλήσεις σε ποιες τιμές;
Κάθε πώληση προβληματικού δανείου που αποκλίνει σημαντικά από το ύψος των προβλέψεων σημαίνει κεφαλαιακή ζημία.
Για να δοθεί ένα παράδειγμα.
Αν μια τράπεζα θέλει να πουλήσει 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια και έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ προσφορές π.χ. στα 300 εκατ σημαίνει 1 δισεκ. το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων – 500 εκατ οι προβλέψεις – 300 εκατ η προσφορά για την αγορά του 1 δισεκ. ισούται = με ζημία 200 εκατ ευρώ.
Αυτή η ζημία πηγαίνει κατευθείαν στο κεφάλαιο απομειώνοντας το.
Οι ελληνικές τράπεζες με 88 δισεκ. NPLs και 116 δισεκ. NPEs και 19,8 δισεκ. DTAs δεν έχουν κανένα περιθώριο να χάσουν κεφάλαιο.

Αν όλο αυτό το φαινόμενο που περιγράφουμε γενικευθεί… σηματοδοτεί την έναρξη του τέταρτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες εξέλιξη άκρως αρνητική αλλά δυστυχώς αναγκαία για να εξυγιανθεί ο τραπεζικός κλάδος.
Πολλές φορές έχουμε αναλύσει ότι ο 4ος γύρος ανακεφαλαιοποίησης με νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες θα είναι η λύση σωτηρίας του ελληνικού banking.
Ο κλάδος θα κρατικοποιηθεί ίσως – αρκεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει bail in στις καταθέσεις – και εν συνεχεία θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω placement πώλησης πακέτων μετοχών των τραπεζών σε ξένους…
Ούτως η άλλως οι ΑΜΚ του 2013 και 2015 ήταν στρατηγικά λανθασμένες αυξήσεις…

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:13, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης