Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 8/12/2016 η ΕΚΤ θα ενσωματώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση – Οι αγορές έως 3,5 δισ από 2/2017

Στις 8/12/2016 η ΕΚΤ θα ενσωματώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση – Οι αγορές έως 3,5 δισ από 2/2017
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων έχει κυρίως σημειολογία και όχι τόσο πρακτική σημασία.....
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 η ΕΚΤ θα ενσωματώσει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι αγορές θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2017....αναφέρει αξιόπιστη πηγή στο bankingnews. 
Ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα εκκρεμή ζητήματα να προχωρήσουν και ταυτόχρονα να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ η οποία θα ανακοινωθεί τέλη Νοεμβρίου του 2016.
Πάντως το ΔΝΤ με βάση τις σημερινές παραδοχές δεν μπορεί να καταλήξει σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα εάν ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Εάν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι επενδυτές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν τις θετικές επιδράσεις μιας τέτοιας κίνησης. 
Το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 θα βρεθεί στο 3,5% μέση απόδοση με εύρος 4% με 3%.
Το 10ετές που είναι και το ομόλογο αναφοράς από 8,28% θα υποχωρήσει στο 5,5%.
Τα spreads από 829 μονάδες θα υποχωρήσει στις 550 μονάδες περίπου και αναλογικά και το CDS στην 5ετία.

Πόσα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ ως γνωστό κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα από το 2012 περίπου 23 -24 δισεκ.
Άρα δεν μπορεί να αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα, το πολύ το μέγιστο είναι 3,5 δισεκ. έως 4,2 δισεκ. για όλη την περίοδο που διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ετήσιο ομόλογο λήξης Ιουλίου 207 δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά λόγω λήξης του θα συνεχίσει η απόδοση του να υποχωρεί, ούτως ή άλλως.
Το στρατηγικό όφελος για την Ελλάδα είναι πολύ οριακό.

Υπάρχει όφελος από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν, οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει discount ως προς τις τιμές και premium ως προς τις αποδόσεις έναντι των Πορτογαλικών ομολόγων.
Τον Ιούλιο του 2016 λήγουν πρώην 3ετή ομόλογα 1,85 δισεκ. και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα π.χ. σε ένα καλό σενάριο την Άνοιξη του 2017 θα μπορούσε να βγει στις αγορές με την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου ή reopening ή νέα έκδοση.

Τι θα συμβεί στην οικονομία αν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων έχει κυρίως σημειολογία και όχι τόσο πρακτική σημασία.
Για να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ αυτό θα σημαίνει ότι εμπιστεύεται την οικονομία, θα μειωθούν και τα CDS τα credit dufaeult swaps.
Η μείωση του ρίσκου χώρας θα δώσει μια θετική ώθηση στην αξία και των τραπεζικών και εταιρικών ομολόγων.
Οι τράπεζες εκείνη την περίοδο θα επιχειρήσουν εκδόσεις ομολόγων, ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολόγων για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.

Τι ανέφερε η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωςσης;

Υπό 3 όρους η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 υποστηρίζει η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland.
Η ΕΚΤ είναι προφανώς πολύ προσεκτική με την Ελλάδα καθώς τα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά.
Ωστόσο αν η Ελλάδα συμμορφωθεί και κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών στους επόμενους 2 μήνες η ΕΚΤ 8 Δεκεμβρίου του 2016 θα μπορούσε να εξετάσει ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στέλεχος της βρετανικής τράπεζας που μίλησε στο bankingnews και επικαλείται σοβαρές ενδείξεις… η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει 3-3,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι όροι είναι τρεις
1)Να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση αξιολόγησης
2)Το ΔΝΤ να έχει δημοσιεύσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο οποίο να αναφέρονται οι όροι με βάση τους οποίους το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και η ΕΕ να ανακοινώσει ότι δέχεται μέρος ή το σύνολο των όρων αυτών.
3)Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα.
Με βάση την Royal Bank of Scotland υπάρχει μια ομάδα μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που θα ήθελε τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 8 Δεκεμβρίου του 2016.
Η Ελλάδα όλο το επόμενο διάστημα με την στάση της και με την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πρέπει να βοηθήσει την ΕΚΤ να αποφασίσει υπέρ της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Πόσο ελληνικό χρέος μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το πολύ 3,5 δισεκ. ελληνικών ομολόγων καθώς ήδη 24 δισεκ. ελληνικού χρέους βρίσκεται στον ισολογισμό της ΕΚΤ από το 2012.
Τα ελληνικά ομόλογα ήταν… τα πρώτα που εντάχθηκαν σε ένα μη συμβατό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – κατά μια έννοια – το 2012.

Τι θα συμβεί;

Εφόσον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι τιμές θα ενισχυθούν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η 10ετία θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 5,5% και το ετήσιο λήξης 2017 που δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης