Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Deutsche bank λόγω του συστημικού της χαρακτήρα δεν θα καταρρεύσει - Προς συμβιβασμό με τις ΗΠΑ +6,39% η μετοχή

tags :
Η Deutsche bank λόγω του συστημικού της χαρακτήρα δεν θα καταρρεύσει - Προς συμβιβασμό με τις ΗΠΑ +6,39% η μετοχή
Η Deutsche bank δεν θα καταρρεύσει, είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πρακτικά έχει την δυνατότητα να ενισχύσει τα κεφάλαια της....
(upd8) Ο επικείμενος συμβιβασμός μεταξύ της Deutsche bank που βρίσκεται στο προσκήνιο με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πρόστιμο των 14 δισεκ. δολ. το οποίο μειώνεται στα 5,4 δισ αλλάζει άρδην την εικόνα της μετοχής καθώς από -7% έφθασε ενδοσυνεδριακά έως +12% για να κλείσει στο +6,39% και στα 11,57 ευρώ.
Η πιθανότητα συμβιβασμού αλλάξει άρδην το τοπίο καθώς και η Commerzbank που υποχωρούσε -7% μετρίασε τις απώλειες στο -1,21%.
Με ρεαλιστικούς όρους η Deutsche bank δεν κινδυνεύει, διαθέτει κεφάλαια και κυρίως διαθέτει μηχανισμό ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρουσιάσει capital plan και να αναζητήσει νέα κεφάλαια καθώς διαθέτει ισχυρά αποθέματα.
Για ορισμένους επενδυτές... η μετοχή της Deutsche bank είναι επενδυτική ευκαιρία.

Η Deutsche Bank μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς και η μεγαλύτερη της Γερμανίας με 1,8 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό βρίσκεται στην κυριολεξία στο μάτι του κυκλώνα, προκαλώντας τις τελευταίες ημέρες μεγάλη πτώση στις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη
Η αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank και η αποχώρηση περίπου 10 hedge funds από το μετοχικό κεφάλαιο της γερμανικής τράπεζας, έχουν πυροδοτήσει διάχυτη ανησυχία, υποχρεώνοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, John Cryan, να δηλώνει ότι «οι αγορές επιτίθενται στην τράπεζα στα πλαίσια κερδοσκοπίας». 
Πολλοί ανησυχούν για επανάληψη του φαινομένου Lehman Brothers - ωστόσο η σύγκριση είναι λάθος - και ακόμη περισσότερο αναγνωρίζουν ότι η Deutsche bank θα υποστεί τις συνέπειες των μεγάλων ζημιών που εμφανίζει από δικαστικές αποφάσεις – αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για να είναι χρήσιμη η ανάλυση αυτή θα πρέπει να δούμε
1)Ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση της Deutsche Bank
2)Πόσο κινδυνεύει και σε ποιο βαθμό ως συστημική τράπεζα διασυνδέεται με το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Η Deutsche bank είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως με 1,8 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό δηλαδή 9 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Αξιολογώντας τις επιδόσεις της τράπεζας διαγνώσκει κανείς ότι τα έσοδα μειώνονται σταθερά και ανησυχητικά.
Π.χ. στο α΄ 6μηνο του 2016 είχε 15,5 δισεκ. έσοδα και 6,7 δισεκ. πάγια έξοδα.
Τα προβλήματα άρχισαν να διογκώνονται όταν η τράπεζα άρχισε να πληρώνει υπέρογκες αποζημιώσεις από δικαστικές αποφάσεις που μείωσαν επικίνδυνα την κεφαλαιακή επάρκεια.
Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης.
Οι ελληνικές τράπεζες με 305 δισεκ. ενεργητικό έχουν 33 δισεκ. κεφάλαια ή tangible book 28,8 δισεκ. ευρώ.
Η Deutsche bank με 1,8 τρισεκ. ενεργητικό έχει 43,5 δισεκ. ευρώ tier 1 κεφάλαια.
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η Deutsche bank έχει ελάχιστα κεφάλαια σε σχέση με το ενεργητικό.
Όμως η κεφαλαιακή επάρκεια καθορίζεται από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και η Deutsche bank ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισεκ. το RWA το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό είναι μόλις 402 δισεκ. με τάσεις μείωσης προς τα 392 δισεκ. ευρώ, αυτή η τεράστια διαφορά αποδίδεται
1)στο γεγονός ότι τα δάνεια που δαπανούν πολύ κεφάλαιο είναι μόλις 433 δισεκ και οι καταθέσεις 566 δισεκ. ευρώ.  
2)Έχει μεγάλη έκθεση σε παράγωγα επιτοκιακού κινδύνου κυρίως αλλά με πολλούς μηχανισμούς αντιστάθμισης.
Επίσης το leverage ratio της Deutsche bank είναι 3,4% αυτός ο δείκτης μαζί με την κεφαλαιακή επάρκεια έχει ιδιαίτερη αξία.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η Deutsche bank είναι κεφαλαιακά ασθενής και χρειάζεται νέα κεφάλαια ή χρειάζεται να μειώσει επιθετικά το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό πουλώντας assets...αλλά από τον ισολογισμό δεν προκύπτει τέτοιας κλίμακας ανησυχία όσο την παρουσιάζει ο διεθνής τύπος... 

Στην αντεπίθεση ο CEO της Deutsche Bank - Οι αγορές υπονομεύουν την τράπεζα

Στην αντεπίθεση περνά ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στη μετοχή της τράπεζας και αναταραχής στις διεθνείς αγορές.
Σε επιστολή του στους εργαζομένους της Deutsche bank, ο Cryan τονίζει ότι τα θεμέλια της Deutsche Bank είναι ισχυρά και ότι οι αγορές την υπονομεύουν.
«Η τράπεζά μας έχει γίνει αντικείμενο ακραίας κερδοσκοπίας», αναφέρει ο CEO της τράπεζας, «εν μέσω φημών που έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς σε μετοχές και αγορές».
«Δουλειά μας είναι να μην αφήσουμε αυτές τις εξωτερικές φήμες να επηρεάσουν τις δραστηριότητες της τράπεζάς μας», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.
O CEO εξαπολύει επίθεση στις αγορές, τονίζοντας πως υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που έχουν στόχο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην τράπεζά μας».
Όπως τονίζει, ακόμη και το πρόστιμο - μαμούθ ύψους 14 δισ. δολ. το οποίο επέβαλαν στην Deutsche Bank οι αρχές των ΗΠΑ, δεν δικαιολογούν τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η μετοχή.

Το μήνυμα του J. Dijsselbloem

Η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει "μόνη της" χωρίς κρατική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Ο εκπρόσωπος του Dijsselbloem, Μίκελ Ράινς επιβεβαίωσε τα σχόλια που έγιναν σε δημοσιογράφους σήμερα έξω από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου.
Η αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank και η αποχώρηση περίπου 10 hedge funds από το μετοχικό κεφάλαιο της γερμανικής τράπεζας, έχει πυροδοτήσει διάχυτη ανησυχία, υποχρεώνοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, John Cryan, να δηλώνει ότι «οι αγορές επιτίθενται στην τράπεζα».

Goldman Sachs: Η Γερμανία επικρίνει τον Draghi, αλλά η ΕΚΤ θα στηρίξει την Deutsche Bank

Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν επικρίνει σφόδρα τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτές οι δράσεις της νομισματικής αρχής που θα διατηρήσουν το "οξυγόνο" στη μεγαλύτερη τράπεζά τους.
Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, μερικά από τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν την Deutsche Bank να παραμείνει με ικανοποιητική ρευστότητα είναι τα MROs και τα LTROs της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, τα MROs είναι οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, δηλαδή πράξεις παροχής ρευστότητας με εβδομαδιαία συχνότητα και λήξης μίας εβδομάδας.
Παράλληλα, οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, οι LTROs, είναι αντιστρεπτές πράξεις παροχής ρευστότητας με μηνιαία συχνότητα και με λήξη τριών μηνών.
Εκτελούνται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες με τυποποιημένες δημοπρασίες.
Η ημερομηνία εκτέλεσης των τακτικών πράξεων πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης είναι η τελευταία Τετάρτη κάθε ημερολογιακού μήνα.
Έκτακτες LTROs διενεργούνται σε καταστάσεις κρίσης της αγοράς όπως η πιστωτική κρίση του 2007 που προέκυψε από την κατάρρευση της ενυπόθηκης αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime mortgage market) των ΗΠΑ.



Παρακάτω, η Goldman Sachs παρέχει μια επισκόπηση της θέσης ρευστότητας της Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι τα τελευταία αποθεματικα ρευστότητας ανέρχονται σε 223 δισ ή ~ 20% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας.
Τα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού υψηλής ποιότητας (ή HQLA) ανέρχονται σε 196 δισ ευρώ ή 16% του συνολικού ενεργητικού της.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της (LCR) ανέρχεται σε 124%, ήτοι είναι υψηλότερη από εκείνη πολλών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών (BNP ~112%), καθώς και αμερικανικών τραπεζών (Citigroup ~121%).
Αναλυτικά τα στοιχεία:



Οι υποχρεώσεις της Deutsche Bank



JP Morgan: H Deutsche Bank εκτός από την άμεση κρίση έχει θεμελιώδες πρόβλημα

Τα προβλήματα της Deutsche Bank είναι πολύ βαθύτερα από τον τρέχοντα γρίφο και δεν φαίνεται να ξεμπερδεύει σύντομα, επισημαίνει η JP Morgan.
Ουσιαστικά, JP Morgan επισημαίνει ότι η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να μειώσει τα κόστη της -όπως έχουν κάνει πολλές άλλες τράπεζες- σε μια εποχή που πολλές επενδυτικές τράπεζες παρουσιάζουν χαμηλότερα έσοδα.
«Κρίνοντας από το ιστορικό της Deutsche Bank φαίνεται να έχει αδυναμία στη μείωση του καθαρού κόστους.
Ακόμα και υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο John Cryan, τον οποίο αξιολογούμε υψηλά, η Deutsche Bank είναι ανίκανη να παρουσιάσει εξοικονόμηση κόστους σε καθαρή βάση μέχρι στιγμής.
Η αδυναμία να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο σε ένα πτωτικό περιβάλλον εσόδων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για μια επενδυτική τράπεζα και έχει οδηγήσει στην αδυναμία να παράγει αδιανέμητα κέρδη και ως εκ τούτου κεφάλαιο κατά την άποψη μας» επισημαίνει η JP Morgan.
Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα στην ανάλυση της αναφέρεται και στα αυτογκόλ του γερμανικού κολοσσού στην εξοικονόμηση κόστους ως αντιστάθμιση στη μείωση της κερδοφορίας.
«Η Deutrshe Bank έθεσε τον στόχο για το κόστος στα 26,5 δισ. ευρώ για το 2016 που είναι σταθερός, παρά τη μείωση των καθαρών εσόδων κατά 13% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας» αναφέρεται στο note της JP Morgan.
Παράλληλα επισημαίνεται «πιστεύουμε ότι μια τράπεζα με 26,5 δισ. ευρώ δαπάνες και 101.000 εργαζόμενους συν τους περίπου 30.000 συμβούλους θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αύξηση της λογιστικής της αξίας».
Πάντως, η JP Morgan επισημαίνει ότι η Deutsche Bank δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, τα ίδια προβλήματα θα συνεχίσουν να διογκώνονται.

Credit Suisse: Υπερβολική η αναστάτωση για το πρόστιμο στην Deutsche Bank, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Credit Suisse επεσήμαναν σε notes τους προς τους πελάτες τους επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Deutsche Bank δεν είναι τόσο κακή όσο αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής.
Η μετοχή του γερμανικού κολοσσού έπεσε κατά 7% στην Αμερική και στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση αποχώρησης 10 hedge funds.
«Η πορεία της τιμής της μετοχής υπερεκτιμά τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο από τη διαδικασία» αναφέρει η Credit Suisse λέγοντας πως «περιμένουμε ότι ο τελικός διακανονισμός θα είναι πολύ μικρότερες και σε αναλογία με τις άλλες τράπεζες».
Η Credit Suisse υπολογίζει ότι το τελικό πρόστιμο θα διαμορφωθεί σε περίπου 4 δισ. ευρώ και λέει ότι 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν απορροφηθούν πριν παραβιαστούν οι κανόνες της κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι δικαστικές υποθέσεις, τα αποθεματικά και τα αναμενόμενα έξοδα

fines

Ωστόσο, η Credit Suisse υποστηρίζει ότι «το θεμελιώδες ζήτημα της χαμηλής κερδοφορίας και της κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει».

Διαχρονική πορεία μετοχής της Deutsche Bank


DB share price history

Κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank


H έκθεση της Deutsche Bank στην αγορά παραγώγων


H Deutsche Bank λόγω του συστημικού της χαρακτήρα δεν θα καταρρεύσει

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν μετά την νέα ποινή από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ύψους 14 δισεκ. δολαρίων η Deutsche bank διαθέτει επαρκή μηχανισμό κάλυψης της κεφαλαιακής ζημίας.
Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι.
Έτσι εξηγείται η κατάρρευση της μετοχής στα 10 ευρώ και της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας στα 14,1 δισεκ. ευρώ.
Μια τράπεζα με 1,8 τρισεκ. περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να αποτιμάται στο χρηματιστήριο 14,1 δισεκ. ευρώ.
Η αγορά την αντιμετωπίζει σχεδόν σαν μια χρεοκοπημένη – και κεφαλαιακή ανεπαρκή – τράπεζα.
Η Deutsche bank όμως δεν είναι μια τυχαία τράπεζα.
Πάνω από 200 διεθνή funds πραγματοποιούν τις εκκαθαρίσεις τους στην αγορά παραγώγων μέσω της Deutsche bank που συνεχίζει να έχει μεγάλη θέση.
Επίσης 10 hegde funds όπως το Millennium Partners, το γνωστό Capula και το Rokos έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην μετοχή της Deutsche bank απόρροια των ανησυχιών.
Το κλίμα αυτό έχει εκτοξεύσει τα CDS της Deutsche bank σε επίπεδα που εμπνέουν σοβαρή ανησυχία.   
Όμως η Deutsche bank εμφανίζει μια πολύ μεγάλη συσχέτιση – διασύνδεση με πάνω από 30 διεθνείς τράπεζες όπερ σημαίνει ότι αν κατέρρεε η Deutsche bank θα προκαλούσε παγκόσμιο συστημικό κραχ.

Μεγάλη η διασύνδεση της Deutsche Bank με 30 παγκόσμιες τράπεζες
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/06/27/DB%20IMF%201.jpg

    



Η εκτίμηση του διεθνούς τύπου


Η Deutsche Bank είναι μεγάλο πρόβλημα.
 Κατά τις τελευταίες ημέρες, η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων CoCo έχουν εκτιναχθεί  λόγω των ανησυχιών ότι η τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα τοκομερίδια ή ακόμη χειρότερα, ότι τα ομόλογα μπορούν κουρευτούν.
Η Deutsche bank  δεν συνήλθε ποτέ από τις ζημίες του 2008: παραμένει αδύναμη, δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και αντιμετωπίζει τεράστιας κλίμακας πρόστιμα, δικαστικά έξοδα και ποινές για αδικήματα όπως ξεπλύματος χρήματος στην Ρωσία, χειραγώγηση των τιμών σε συνάλλαγμα και πολύτιμα μέταλλα συναλλαγών και καταχρηστική πώληση σε subprime – ενυπόθηκα δάνεια - στις ΗΠΑ.

Ιστορία της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank

Τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε έντονη ανησυχία για τις μετοχές της Deutsche Bank και τα ομόλογα CoCos τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές.
Υπήρχε ανησυχία για την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.
Η Deutsche bank απέδωσε αυτές τις ανησυχίες  στην χαμηλή κερδοφορία, στα ανεπαρκή κεφάλαια, το υψηλό κόστος και η έλλειψη μιας συνεκτικής στρατηγικής.
Η γενεσιουργός αιτία του πρόσφατου sell off στην μετοχή της Deutsche bank  το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέβαλλε πρόστιμο 14 δισεκ. δολαρίων για τα subprime.
Η  Deutsche Bank επιμένει ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να πληρώσει 14 δισεκ. δολάρια, και επισημαίνει ότι το ποσό θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και θα μειωθεί.
 Για παράδειγμα η Goldman Sachs για ανάλογο ζήτημα πλήρωσε 5,06 δισεκ. δολάρια.
Η Deutsche bank έχει υπολογίσει ότι θα πληρώσει 2,5 δισεκ. δολάρια και όχι 14 δισεκ.
 Ωστόσο, η Bank of America και η JP Morgan πλήρωσαν13 δισεκ και 16,6 δισεκ.
Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης όμως δεν φημίζεται για την επιείκεια του οπότε η Deutsche bank μπορεί να πληρώσει πολλά δισεκ.
Τα 14 δισεκ. δολάρια πρόστιμο φαντάζουν και είναι καταστροφικά για την Deutsche bank τα 14 δισεκ. ισούνται με τα 14 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
Εάν η Deutsche bank πληρώσει περισσότερα από 4 δισεκ. δολάρια πρόστιμο θα υποχρεωθεί σε νέα ανακεφαλαιοποίηση σε νέα αύξηση κεφαλαίου ή μεγάλη πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, έχει ήδη αποκλείσει τις κρατικές ενισχύσεις για την Deutsche bank.
H κεφαλαιακή διάσωση της Deutsche bank δεν μπορεί να έχει κρατικό χαρακτήρα.
Ένα πακέτο διάσωσης τύπου 2008 θα είναι πλήγμα στην οδηγία BRRD που περιλαμβάνει το bail in είναι πολύ πιο πιθανό, και αυτό είναι το ότι οι μέτοχοι και ομολογιούχοι φοβούνται.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση στον ιδιωτικό τομέα.
Η συγχώνευση με άλλη μεγάλη τράπεζα του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας, την Commerzbank, έχει εξεταστεί αλλά υπάρχουν και εμπόδια.
Η Deutsche Bank έχει αποτύχει να βρει αγοραστή για την Postbank και σχεδιάζει να πουλήσει τις ασφαλιστικές εργασίες  στην Βρετανία της Abbey Life.

Το συμπέρασμα

Η Deutsche Bank δεν θα καταρρεύσει, είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει για εάν συνέβαινε ένα σοκ… το κραχ που θα προκαλούσε η Deutsche Bank θα ήταν πυρηνική έκρηξη.

(Πρώτη ενημέρωση: 00:30, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης