Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Πραξικόπημα» στο ΤΧΣ η διοίκηση δεν παραιτείται – Η απόρριψη της απόρριψης στην Πειραιώς κόπηκε και ο Ά. Θωμόπουλος

tags :
«Πραξικόπημα» στο ΤΧΣ η διοίκηση δεν παραιτείται – Η απόρριψη της απόρριψης στην Πειραιώς κόπηκε και ο Ά. Θωμόπουλος
Κάτι δεν πάει καλά στο τραπεζικό σύστημα κανείς πλέον δεν μπορεί να εθελοτυφλεί ότι όλα είναι εντός ελέγχου...
Κάτι δεν πάει καλά στο τραπεζικό σύστημα καθώς ότι διαδραματίζεται στο παρασκήνιο δεν έχει προηγούμενο.
Θα ξεκινήσουμε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η αρμόδια Επιτροπή Επιλογής το selection panel δεν συμπεριέλαβε στην short list τον «σημερινό» μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Χριστόφορο Στράτο, τον συγγενή του Βαρουφάκη, ούτε τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Χαραλαμπίδη….
Ως γνωστό η θητεία του Στράτου έληξε πριν λίγες ημέρες ενώ η Επιτροπή Επιλογής έχει προτείνει τον Βασίλη Κατσικιώτη.
Ο Βασίλης Κατσικιώτης είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Επενδυτικών Συμβούλων και Διαχείρισης Κεφαλαίων Windjammer Way Advisors ενώ είχε εργαστεί και στην Merrill Lynch.
O Χριστόφορος Στράτος έστειλε χθες 20 Οκτωβρίου email στην Επιτροπή Επιλογής ζητώντας να μάθει γιατί δεν τον έχουν συμπεριλάβει στην short list για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η αρμόδια Επιτροπή θεώρησε ότι δεν πληροί ορισμένα κριτήρια και για τον λόγο αυτό τέθηκε εκτός short list δεν βρίσκεται στην ομάδα των στελεχών που θα αξιολογηθούν και θα προταθούν για την θέση του CEO στο ΤΧΣ.
Πάντως η στάση του Χριστόφορου Στράτου δεν θυμίζει σε τίποτε την στάση που κράτησαν η Αναστασία Σακελλαρίου ή ο Άρης Ξενόφος καθώς όταν τους είπαν να αποχωρήσουν, αποχώρησαν με αξιοπρέπεια.
Δεν είναι η ενδεικνυόμενη στάση να θέλεις να μείνεις σε μια θέση που δεν σε θέλουν ή δεν σε έχουν προτείνει….

Απορρίφθηκε και ο Άνθιμος Θωμόπουλος από CEO της Πειραιώς  

Μέχρι τώρα υπάρχει μια διοικητική εκκρεμότητα στην Πειραιώς που πρέπει να κλείσει.
Η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη συστημική τράπεζα και αξίζει σταθερότητα, η υπόθεση της διοικητικής εκκρεμότητας πρέπει να κλείσει άμεσα.....
Όμως τα όσα έχουν διαδραματιστεί στην διαδικασία επιλογής του CEO στην Πειραιώς αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά...σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Η Πειραιώς θα μείνει στην ιστορία.... για το πόσα τραπεζικά στελέχη απορρίφθηκαν για την θέση του CEO από την μια ή άλλη πλευρά…
Τελευταίο κρούσμα απόρριψης ο Άνθιμος Θωμόπουλος ο πρώην CEO της Πειραιώς που προτάθηκε από τον Blades τον εκπρόσωπο του Paulson αλλά απορρίφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί συνολικά 8 τραπεζικά στελέχη εκ των οποίων τα 5 είναι ενεργά στελέχη και απερρίφθησαν γιατί οι ομάδες συμφερόντων που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση….
Τα 5 κορυφαία στελέχη απορρίφθηκαν ενώ έχουν εγκριθεί από την αξιολόγηση του ΤΧΣ και τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό.
Και ενώ η περίπτωση Θωμόπουλου προκαλεί φόρτιση λόγω του γνωστού παρελθόντος και της σύγκρουσης μεταξύ Θωμόπουλου και Μιχάλη Σάλλα… η απόρριψη του προηγούμενου κορυφαίου τραπεζίτη ο οποίος πληρούσε όλα τα κριτήρια ήταν ακατανόητη.
Αναφερόμαστε στον κορυφαίο τραπεζίτη ο οποίος ενώ είχε προταθεί απορρίφθηκε λόγω ισορροπιών και αντιδράσεων από την μια ή άλη πλευρά.
Η Πειραιώς αναζητάει εσωτερική λύση, υπάρχουν ικανά στελέχη στην Πειραιώς, οι μέτοχοι – οι ξένοι ιδιώτες – προτείνουν εξωτερικές λύσεις… και συμφωνία δεν υπάρχει.
Ο κίνδυνος είναι να τοποθετηθεί CEO από τον SSM και αυτό θα ήταν μέγα λάθος όλων των εμπλεκομένων….

Υποσημείωση

Μόνο ένας κορυφαίος τραπεζίτης δεν έχει απορριφθεί γιατί έγκαιρα αποσύρθηκε…
Η Zehnder πάντως τον προσέγγισε δύο φορές και η τελευταία εσχάτως….

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Παράταση στην διαδικασία αναζήτησης διοίκησης στην Πειραιώς...

Προς παράταση 10-11 ημερών φαίνεται να οδηγείται η διαδικασία αναζήτησης διοικητικού σχήματος στην τράπεζα Πειραιώς και αντί 31 Οκτωβρίου του 2016 να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες έως τις 11 Νοεμβρίου του 2016.
Στις 19 Οκτωβρίου αναμενόταν το διοικητικό συμβούλιο το οποίο τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ή η κοινώς αποδεκτή επιλογή για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Για την θέση του προέδρου έχει επιλεγεί ο Γιώργος Χατζηνικολάου ο οποίος ήταν και υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής αλλά αποσύρθηκε από την διαδικασία.
Στην τράπεζα Πειραιώς οι εξωτερικές επιλογές για την θέση του CEO έχουν αποσυρθεί λόγω μάχης συμφερόντων.
Οι εσωτερικές επιλογές επίσης αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης συμφερόντων.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόσωπο κοινής αποδοχής φαίνεται ότι η διαδικασία οδηγείται σε παράταση και αντί 31 Οκτωβρίου μάλλον θα πάρει νέα προθεσμία έως τις 11 Νοεμβρίου του 2016 αλλά αυτή φαίνεται να είναι και η τελευταία προθεσμία. 

Εάν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου δεν έχει τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς, είναι πιθανόν να τοποθετήσει CEO ο SSM o Μόνιμο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Με βάση θεσμική πηγή ο SSM ήδη επεξεργάζεται ένα σενάριο αδιεξόδου ως plan B....
Είναι προφανές ότι το διοικητικό ζήτημα πρέπει να τακτοποιηθεί χωρίς θεσμική παρέμβαση του SSM και χωρίς να τοποθετήσουν κάποιον που είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας (π.χ. Γάλλος τραπεζίτης... στην Unicredit)


Μάχη 5 πυλώνων εξουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην τράπεζα Πειραιώς, μια μάχη όμως που επιβραδύνει και δεν επιταχύνει την εύρεση λύσεων για το μείζον ζήτημα της διοικητικής αποκατάστασης της τράπεζας.

Η Πειραιώς έχει διοίκηση, η τράπεζα διοικείται αλλά άπαξ και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσδιορισμού τελικής διοίκησης, η υφιστάμενη έχει ρόλο μεταβατικό εκ των πραγμάτων.
Στην Πειραιώς υπάρχουν 5 πόλοι εξουσίας και υπάρχει και μια λύση.
Οι πόλοι εξουσίας είναι οι εξής

-Ο Μιχάλης Σάλλας ο πρώην πρόεδρος της Πειραιώς που είναι και ο δημιουργός της τράπεζας εύλογα δείχνει ενδιαφέρον.
Ο Σάλλας είναι από τους ελάχιστους που δικαιολογείται να δείχνει ενδιαφέρον για τεκταινόμενα ειδικά μάλιστα μετά την μεθόδευση που υπήρξε εις βάρος του προσώπου του.
 
-Ο Paulson και οι συνεργάτες του όπως ο Blades και ο Θωμόπουλος.
Ο Θωμόπουλος μπορεί να μην ενδιαφέρεται γιατί θα επικεντρωθεί στην Credicom και το Atlas Capital αλλά ο Paulson με 9,3% που κατέχει άμεσα και 20% μέσω φίλα προσκείμενων μετόχων μπλοκάρει διαδικασίες και στοχεύει να διορίσει διοίκηση της αρεσκείας του.

-Η κυβέρνηση θέλει να έχει λόγο και ρόλο τόσο στην διοίκηση όσο και στο εσωτερικό της Πειραιώς καθώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με βαρύνουσα συστημική βαρύτητα.

-Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που επίσης θέλει να έχει ρόλο.
Να σημειωθεί ότι ο SSM φέρει σοβαρή ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες…μάλιστα πολλοί μιλούν για σκόπιμες καθυστερήσεις.

-Η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Πειραιώς και επίσης ενδιαφέρεται για το ποια θα είναι τελικώς η διοίκηση στην τράπεζα.

Υπάρχουν πόλοι εξουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις φατρίες που εμπλέκονται στην Πειραιώς που αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα σε τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο.
Λόγω αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Όταν η μια πλευρά προτείνει ένα στέλεχος για την θέση του CEO την απορρίπτει η άλλη και αυτή η μάχη προτεινόμενων και απορριπτόμενων στελεχών συνεχίζεται… κοντά 9 μήνες.

Υπάρχει λύση

Ναι υπάρχει λύση και η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Πειραιώς.
Ποια είναι η λύση αυτή;
Να επιλεγεί για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου πρόσωπο που έχει ήδη εγκριθεί από την Spencer Stuart.
H Spenser Stuart είχε ένα ρόλο να αξιολογήσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ας επιλεγεί ένα πρόσωπο από αυτή την ομάδα των εγκεκριμένων στελεχών ώστε να κλείσει αυτή η αβεβαιότητα.
Στελέχη υπάρχουν και υποψήφιοι….

Πολλοί υποψήφιοι πέρασαν, αξιολογήθηκαν και πότε η μια πλευρά και πότε η άλλη απέρριπταν καλές λύσεις…
Ποια πρόσωπα ήσαν υποψήφιοι έχουν αναφερθεί διεξοδικά από το bankingnews.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης