Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί η ΕΕ να έχει γεμίσει zombie bank αλλά ΕΚΤ και SSM θα αποτρέψουν τραπεζική κρίση το 2017 - Ξεκαθάρισμα το 2018

tags :
Μπορεί η ΕΕ να έχει γεμίσει zombie bank αλλά ΕΚΤ και SSM θα αποτρέψουν τραπεζική κρίση το 2017 - Ξεκαθάρισμα το 2018
Η ΕΚΤ, ο SSM και οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ξεσπάσει τραπεζική κρίση και ειδικά το 2017 όπου ανακύψουν προβλήματα θα προσπαθήσουν να τα περιορίσουν μόνο εκεί που εμφανίστηκαν.
Μπορεί η Ευρώπη να έχει πλημμυρίσει με zombie bank αλλά όπως φαίνεται η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός δεν επιθυμούν να ξεσπάσει τραπεζική κρίση και θα κάνουν ότι είναι δυνατό να αποτραπεί οποιαδήποτε τραπεζική κρίση δήλωσε κορυφαίος θεσμικός παράγοντας της ΕΚΤ που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.gr.
Με βάση την ίδια πηγή στην Ευρώπη υπάρχουν 1 τρισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια και στόχος είναι σταθεροποίηση και μείωση.
Από το 1 τρισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια τα 360 δισεκ. είναι Ιταλικής προέλευσης περίπου 116 δισεκ. NPEs είναι ελληνικής προέλευσης και ακολουθούν Ισπανία και Πορτογαλία.
Στην Ευρώπη είναι αληθές ότι υπάρχουν zombie bank υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τον θεσμικό τους ρόλο επειδή έχουν πνιγεί από προβληματικά δάνεια.
Δεν μπορούν να δανείσουν έχουν χάσει τον ενεργητικό τους ρόλο και έχουν εγκλωβιστεί παθητικά στην διαχείριση των NPLs και NPEs στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Το βασικό πρόβλημα πάντως είναι ότι
1)Στην Ιταλία το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται μόνο 18 δισεκ. αλλά 40 δισεκ. για να εξυγιανθεί πλήρως και για να μπορέσει να κάνει πραγματικό restart.
2)Στην Ισπανία η Banco Popular επίσης αποτελεί μια προβληματική τράπεζα.
Την αποκαλούν την «Ιταλική τράπεζα της Ισπανίας» λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
3)Στην Πορτογαλία οι βασικές τράπεζες ακόμη υποφέρουν από κεφαλαιακά προβλήματα.
Η BCP Millennium bank ακόμη αντέχει αλλά αντικατοπτρίζει την κρίση που μαστίζει το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας.
4)Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν 108 ή συνολικά 116 δισεκ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αλλά είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες π.χ. από τις Ιταλικές.
Όμως δεν παύουν να έχουν NPEs που αντιστοιχούν στο 64% του ΑΕΠ και ο αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί στα 19,5 δισεκ. ευρώ.
5)Η Deutsche bank στην Γερμανία και άλλες τράπεζες επιβαρύνονται με πολλά δισεκ. για αποζημιώσεις από δικαστικές αποφάσεις.
Η Deutsche bank κλονίστηκε τους προηγούμενους μήνες λόγω της απόφασης του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης.
Όλα αυτά σκιαγραφούν ένα τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη – παρά την ακραία παροχή ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης – τύπου zombie που δεν μπορεί να λειτουργήσει θεσμικά αλλά παθητικά, έχει μετατραπεί σε ένα παθητικό μηχανισμό διαχείρισης των NPLs και NPEs.
Η ΕΚΤ, ο SSM και οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ξεσπάσει τραπεζική κρίση και ειδικά το 2017 όπου ανακύψουν προβλήματα θα προσπαθήσουν να τα περιορίσουν μόνο εκεί που εμφανίστηκαν.
Η ΕΚΤ και ο SSM δεν θέλουν τραπεζική κρίση το 2017 και η παράμετρος αυτή θα είναι σίγουρα ένα θετικό bonus για τις άκρως ταλαιπωρημένες ελληνικές τράπεζες.
Το 2017 θα υπάρχει αυτή η ασπίδα, αυτή η δικλείδα ασφαλείας.
Το 2018 με αφορμή τα stress tests που θα ξεκινήσουν Ιούλιο του 2018 και θα ολοκληρωθούν τέλη Οκτωβρίου του 2018 θα επιχειρηθεί ένα ακόμη ξεκαθάρισμα ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το τραπεζικό σύστημα.
Όπως έχουμε τονίσει η ΕΚΤ και ο SSM θα ήθελαν
 1)Το 2017 και το 2018 η ελληνική οικονομία θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
2)Τα NPEs θα αρχίσουν να μειώνονται από το δεύτερο 6μηνο του 2017 με τα NPLs να μειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
3)Δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα στην ρευστότητα των τραπεζών και ειδικά στο σκέλος των καταθέσεων.
Με βάση αυτές τις 3 λογικές και όχι ακραίες παραδοχές, οι τράπεζες το 2017 θα πετύχουν περίπου 600 εκατ κέρδη, θα εμφανίσουν καλές επιδόσεις στο bottom line όπως η Eurobank το 2016.
Σε ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν όπου η ανάπτυξη στην οικονομία θα καταγράφεται για δεύτερο έτος και τα NPEs έχουν αρχίσει να μειώνονται όταν θα έρθει η ώρα των stress tests η ΕΚΤ στο δυσμενές σενάριο οι παραδοχές θα είναι εμφανώς καλύτερες για τους εξής λόγους
Α)Με ανάπτυξη η αξία των collaterals των τραπεζών – που ήταν παραδοσιακά η στρατηγική τους αδυναμία – θα είναι πιο βελτιωμένη
Β)Οι κύριες παραδοχές, ανάπτυξη, ανεργία κ.α. θα είναι σε καλύτερη μοίρα.
Στο παρελθόν στο δυσμενές σενάριο είχε παραδοχές του τύπου μείωση των τιμών των ακινήτων 30% και μείωση ΑΕΠ δηλαδή ύφεση πάνω από 5,5% ή 7%.
Εάν όλα αυτά συμβούν, που δεν είναι απίστευτο να συμβούν, θα μπορούσαμε να πούμε πρόωρα ότι το 2018 ίσως οι ελληνικές τράπεζες να μην χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν αποφασίσουν οι ευρωπαίοι και η ΕΚΤ να ανοίξει ζήτημα αναβαλλόμενης φορολογίας.
Εάν δεν ανοίξουν τέτοιο ζήτημα τότε θα είναι απόδειξη ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης