Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H EKT θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 9 μήνες έως 12/2017 - Paschi και Ελλάδα (για 2 λόγους) στο επίκεντρο

tags :
H EKT θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 9 μήνες έως 12/2017 - Paschi και Ελλάδα (για 2 λόγους) στο επίκεντρο
Είναι προφανές ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ θα είναι αρνητική οπότε έχει εξεταστεί να μην δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας αφού το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.
Η ΕΚΤ και ο επικεφαλής Mario Draghi θα ανακοινώσει σήμερα 8 Δεκεμβρίου του 2016 κατά το πιθανότερο σενάριο επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 9 μήνες και αντί να λήξει τέλη Μαρτίου του 2017 να λήξει τέλη Δεκεμβρίου του 2017.
Η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο δεν θα μονοπωλήσει την συνέντευξη του M. Draghi αλλά και δύο άλλα ζητήματα η περίπτωση της Monte Dei Paschi στην Ιταλία και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την μελλοντική ένταξη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Τι συμβαίνει με την Monte Dei Paschi;

H Ιταλική τράπεζα Monte Dei Paschi χρειάζεται 5 δισεκ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η παραίτηση Renzi μετά την νίκη του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα μηδένισε τις πιθανότητες η Paschi να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια.
Από την διαδικασία των ομολογιούχων συγκεντρώθηκε περίπου 1 δισεκ. αλλά το Κατάρ είχε θέσει ως ρήτρα για να συμμετάσχει πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία.
Ελλείψει πολιτικής σταθερότητας το Κατάρ δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια.
Η Ιταλική τράπεζα και το Ιταλικό δημόσιο ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει περισσότερο χρόνο για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena.
Το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi, στην οποία συμμετέχει το Ιταλικό δημόσιο ως ο μεγαλύτερος μέτοχός ζητάει από την ΕΚΤ να δώσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2017 προθεσμία για να συγκεντρώσει τα 5 δισεκ.
Σε επιστολή του προς την ΕΚΤ, αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια από την παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα κατέστησε αδύνατη την άμεση ανακεφαλαιοποίηση.
Αν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η Paschi θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ιταλικό κράτος μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, που συνεχίζει να αγωνίζεται για να ανακάμψει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης από το 2010.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση που θα περιλαμβάνει μεγάλες απώλειες στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα επεκταθεί ευνοείται καθώς κινδύνευε να λήξει το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2017 και να μην προλάβουν να ενταχθούν τα 3,8 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε QE σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Οπότε η επιμήκυνση κατά 6 μήνες ευνοεί τα ελληνικά σχέδια.
Η Ελλάδα όμως περιμένει από την ΕΚΤ την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Είναι προφανές ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ θα είναι αρνητική οπότε έχει εξεταστεί να μην δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας αφού το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν περιθώρια στην ΕΚΤ στην έκθεση βιωσιμότητας να καταλήξει σε θετικό συμπέρασμα και έτσι εν συνεχεία να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα είναι ο χρόνος ενεργοποίησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν Μάρτιο 2017 και λήξει το πρόγραμμα Σεπτέμβριο του 2017 θα υπάρχει ένα διάστημα 6 μηνών όπου οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν π.χ. η 10ετία στο 5% ή οριακά χαμηλότερα 4,6%.
Θα είναι βραχύβιο το όφελος για την Ελλάδα.
Από την άλλη υπάρχει ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ που θέλει να αποτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

H ενδιαφέρουσα επιστολή στις 29 Νοεμβρίου του 2016 της ΕΚΤ

Ο Mario Draghi της ΕΚΤ ανέφερε για πρώτη φορά την έννοια «χρήματα από το ελικόπτερο -  helicopter money» τον Μάρτιο 2016, λέγοντας ότι "είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα."
Από τότε όμως, δεν έχει δώσει συνέχεια στο εν λόγω θέμα.
Όμως σε επιστολή στις 29 Νοεμβρίου του 2016 σε ισπανό ευρωβουλευτή η ΕΚΤ παρέχει τελικά διευκρινίσεις.
«Ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν θα είναι οι άμεσοι αποδέκτες της μεταφοράς μετρητών που εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σύστημα, θα μπορούσαν να προκύψουν νομικές περιπλοκές αν το σύστημα θεωρηθεί ως η χρηματοδότηση της ΕΚΤ καθώς αυτό θα παραβίαζε επίσης την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης. "Για την ΕΚΤ, το καθεστώς «τα χρήματα από το ελικόπτερο» πρέπει να σχεδιαστεί σαφώς ως αποστολή της κεντρική τράπεζα πλήρως εναρμονισμένη με τους κανονισμούς της ΕΕ 3603/93.
Ο κανονισμός αυτός θεωρεί ότι η «χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα έναντι των τρίτων» αποτελεί τη νομισματική χρηματοδότηση και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται.

Θα επεκταθεί 9 μήνες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που έφθασε στα 1,7 τρισεκ. ευρώ κατά 9 μήνες προβλέπει η Oxford Economics δηλαδή αντί τον Μάρτιο του 2017 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Draghi θα ανακοινώσει την επέκταση των αγορών περιουσιακών στοιχείων την Πέμπτη 8/12 διατηρώντας τους σημερινούς ρυθμούς των 80 δισεκ. ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους.
Η πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζει ότι σταδιακά θα δοθεί χώρος για να ξεκινήσει σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του 2017.
Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής ωστόσο ανησυχούν για τους κινδύνους της υπερ-επεκτατικής πολιτικής.
Μέχρι τώρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει φθάσει στα 1,7 τρισεκ. ευρώ και προφανώς ο Draghi στις 8/12 θα σταθμίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και των εκλογών στην Αυστρία.
Με την οικονομία να εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς ο πληθωρισμός αναμένεται να αρχίζει να αυξάνεται σταθερά το 2017.
Τον Δεκέμβριο του 2016 η ΕΚΤ θα λάβει για τελευταία φορά σημαντική δέσμη μέτρων στα πλαίσια της αντισυμβατικής της πολιτικής"
Το 89% των 53 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης θα ανακοινώσει επέκταση ή θα τροποποιήσει το QE.
Η ΕΚΤ θα διατηρήσει το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων  αμετάβλητο «τουλάχιστον αρχικά».
Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης θα απαιτήσει αλλαγές στις παραμέτρους του προγράμματος της ΕΚΤ  σύμφωνα με το 88% των ερωτηθέντων, ακόμη και αν η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έχει μετριάσει τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει άλλα κρατικά ομόλογα.
Παρά τις εντάσεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και το δημοψήφισμα της Ιταλίας, η οικονομία των 19 χωρών της ΕΕ έχει τον τελευταίο καιρό ανακάμψει.
Η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών, το Νοέμβριο του 2016 και η μεταποιητική δραστηριότητα επιταχύνεται, ενισχύοντας τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει επικαιροποιημένες προβλέψεις για την πορεία της Ευρωπαικής οικονομίας, που θα περιλαμβάνουν πρώτες εκτιμήσεις για το 2019.
Συνολικά το 76% των οικονομολόγων προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι  κοντά στο 2% στο 2019, από το 66% που εκτιμούσαν κάτι αντίστοιχο τον Οκτώβριο.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης