Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μην υπάρχουν αυταπάτες o Τσίπρας έχει πει σε όλα ΝΑΙ και στα 4,5 δισ μετά το 2018 – Δεν πάει η Ελλάδα σε εκλογές

Μην υπάρχουν αυταπάτες o Τσίπρας έχει πει σε όλα ΝΑΙ και στα 4,5 δισ μετά το 2018 – Δεν πάει η Ελλάδα σε εκλογές
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μόνη ελληνική κυβέρνηση που πρακτικά - όχι επικοινωνιακά - δεν έχει αντιδράσει απέναντι στην πιο ακραία πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη.
Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες.
Αυτό το εικαζόμενο ή διαφαινόμενο ή προβαλλόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος – δανειστών είναι ένα στημένο παιχνίδι ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για τα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο γνώριζε πολύ καλά τις προκλήσεις αλλά και το τι θα επακολουθήσει.
Οπότε δεν υφίσταται θέμα πραγματικής κόντρας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι 100% βέβαιο ότι έχει αποδεχθεί και την μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και τις μειώσεις συντάξεων και τα μέτρα μετά το 2018 τα 4,5 δισεκ. που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων έως 25%.
Αυτό που όμως δεν έχει συμφωνηθεί είναι ο χρόνος που θα ψηφιστούν τα μέτρα αυτά.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να περάσει πολιτικά ή ακόμη και εάν τα περάσει θα καταρρεύσει εκλογικά εάν το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μια μείωση αφορολόγητου και 4,5 δισεκ. νέα μέτρα μετά το 2018.
Οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν το αφορολόγητο αλλά ξεκάθαρα τα 4,5 δισεκ. όχι εάν είναι αποδεκτά αλλά πότε θα πρέπει να ψηφιστούν.
Οι δανειστές ζητούν τώρα και η Ελλάδα προτείνει για αργότερα.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τον χρόνο και όχι εάν θα γίνουν αποδεκτά αυτά τα νέα μέτρα σοκ.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μόνη ελληνική κυβέρνηση που πρακτικά - όχι επικοινωνιακά - δεν έχει αντιδράσει απέναντι στην πιο ακραία πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη.
Οπότε το ζήτημα είναι ο χρόνος.
Εάν υποχρεωθεί να τα ψηφίσει τώρα θα υποστεί όλο το πολιτικό σοκ.
Εάν ψηφιστούν αργότερα θα μπορούσε να τα φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιδευτεί όμως πολύ επικίνδυνα.
Στην προσπάθεια της να παραμείνει στην εξουσία έχει αποδειχθεί τα πάντα.
Δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές και όταν σκόπιμα αναφέρονται οι εκλογές έχουν στόχο να συσπειρώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να προκαλέσουν τον φόβο.
Γνωρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν προκηρυχτούν εκλογές το 50% με 65%  αυτών δεν θα ξαναδεί βουλευτικό έδρανο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε από αριστερό σε συστημικό καλοβολεμένο με την εξουσία κόμμα οπότε δεν υφίσταται θέμα εκλογών.
Αυτό δείχνει και το κοινωνικό πακέτο των 617 εκατ που δεν ήξεραν οι δανειστές.
Το κοινωνικό πακέτο είναι μηχανισμός για να αμβλυνθούν τα μέτρα σοκ που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα... δεν έχουν στόχο τις εκλογές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο στις 20 Ιανουαρίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup θα κλείσει την αξιολόγηση αποδεχόμενη μείωση αφορολογήτου στα 5000 ευρώ και μείωση συντάξεων και άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί ακόμη δεν θα υπάρξει συμφωνία για τα 4,5 δισεκ. όχι για το είδος των μέτρων αλλά για το πότε τα μέτρα αυτά θα ψηφιστούν.

Τα μέτρα για το χρέος σε βραχυπρόθεσμη βάση όπως ανακοινώθηκαν στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από Φεβρουάριο του 2016.

Τα ελληνικά ομόλογα σε μια μικρή κλίμακα των 3,5 με 3,8 δισεκ. θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 9 Μαρτίου ή το αργότερο 27 Απριλίου του 2017 όχι στις 19 Ιανουαρίου του 2017.

Κάποια στιγμή Μάιο ή Ιούνιο του 2017 η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πρώτη έκδοση ομολόγου 3ετούς διάρκειας ύψους 2 δισεκ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3% με 3,5% ίσως και πάνω από 3,5% πάνω από το επιτόκιο του 3ετούς ομολόγου του 2014 επί εποχής Σαμαρά.
Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ρίξει τις αποδόσεις χαμηλότερα και θα ανεβάσει τις τιμές αλλά η πτώση των αποδόσεων δεν θα είναι τόσο μαζική.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπολείπεται έναντι των αποδόσεων στα ομόλογα της Πορτογαλίας.
Για να τεθεί απλά οι τιμές των ελληνικών ομολόγων εύλογα θα έχουν discount έναντι των αντίστοιχων Πορτογαλικών κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς της πιστοληπτικής ικανότητας των δύο χωρών.
Με όρους Moody’s η Πορτογαλία έχει 8 βαθμούς υψηλότερη βαθμολογία από ότι η Ελλάδα.
Με όρους Standard and Poor’s η Ελλάδα υπολείπεται της Πορτογαλίας συνολικά 5 βαθμούς.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:02, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης