Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: Η επιστολή Quintana και Klug του SSM που «καίει επικίνδυνα» τον Θωμόπουλο και μπλοκάρει Παπαδόπουλο

Αποκλειστικό: Η επιστολή Quintana και Klug του SSM που «καίει επικίνδυνα» τον Θωμόπουλο και μπλοκάρει Παπαδόπουλο
Το bankingnews αποκαλύπτει την επιστολή του SSM στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς....
Την επιστολή του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς που ουσιαστικά καίει επικίνδυνα τόσο τον Άνθιμο Θωμόπουλο ο οποίος ελέγχεται για την απόδοση του στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου όσο και τον Χρήστο Παπαδόπουλο που τον ελέγχει για  ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος της Standard Chartered Bank αποκαλύπτει το bankingnews.
Από την επιστολή προκύπτει ότι σχεδίασαν την εξόντωση του Παπαδόπουλου και ταυτόχρονα έκαψαν τον Α. Θωμόπουλο και βρέθηκαν και οι δύο υποψήφιοι εκτός της διαδικασίας...
O SSM στην επιστολή του με μορφή email που εστάλη στις 13:01 ακριβώς λίγο μετά την έναρξη του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς στις 14 Δεκεμβρίου είχε προφανώς σκοπό να παρέμβη και να μπλοκάρει την διαδικασία ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου.
Ο χρόνος που επέλεξε ο SSM αποδεικνύει απαράδεκτη παρέμβαση στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης.
To bankingnews.gr ζήτησε να σχολιάσει ο SSM την απόρρητη επιστολή αλλά η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι "δεν σχολιάζουν"... προφανώς ο SSM δεν σχολιάζει τις ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις του παραβιάζοντας κάθε αρχή και διαδικασία.

Με βάση την επιστολή του SSM εξάγεται το συμέρασμα πως ο Άνθιμος Θωμόπουλος μέχρι να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών δεν μπορεί να αναλάβει κανένα διοικητικό ρόλο ως εκτελεστικός εξέλιξη που ίσως επιβραδύνει τα σχέδια για την Credicom.
Να σημειωθεί ότι ο Άνθιμος Θωμόπουλος βρίσκεται σε διαδικασία να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 110 εκατ στην Credicom μαζί με άλλους επενδυτές.
Το email του  SSM είναι προφανές ότι τον μπλοκάρει από οποιαδήποτε ανάμειξη του στο banking εξέλιξη σίγουρα πολύ σοβαρή που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Ταυτόχρονα η επιστολή του SSM μπλοκάρει τον Χρήστο Παπαδόπουλο καθώς ελέγχεται για ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Standard Chartered Bank.
Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι τα επιχειρήματα του SSM είναι διάτρητα καθώς "θα ελέγξει" τον Θωμόπουλο για την ΑΜΚ του 2015 το θυμήθηκαν 13-14 μήνες αργότερα και τον Παπαδόπουλο για τον εάν είχε ή όχι εμπλοκή σε θέματα ξεπλύματος βρώμικού χρήματος στην Standard Chartered.
Να σημειωθεί ότι ο Παπαδόπουλος έχει παράσχει επαρκείς εξηγήσεις στον SSM με αξιόπιστα στοιχεία που δεν τον εμπλέκουν στην υπόθεση.
Συν τοις άλλοις δεν είχε 7 μήνες περιθώριο ο SSM να ελέγξει τον Παπαδόπουλο;

H επιστολή του SSM έχει ως εξής 

Αγαπητέ πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς

«Υπό το φως της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για σήμερα (εννοεί 14/12/2016), αναμένεται να συζητήσει μια λίστα  δύο υποψηφίων για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Συγκεκριμένα στην λίστα περιλαμβάνονται ο Άνθιμος Θωμόπουλος και ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
Το διοικητικό Συμβούλιο θα διορίσει έναν από τους δύο για την θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς, θα θέλαμε το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να διακόψει προσωρινά την διαδικασία διορισμού του οποιουδήποτε από αυτούς τους υποψηφίους για την ώρα, τουλάχιστον έως ότου οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν και τα δύο ονόματα διευκρινιστούν δεόντως…..
Αυτή η προσέγγιση συνιστάται, δεδομένη την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνει η τράπεζα Πειραιώς και τις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.
Με τον τρόπο αυτό (εννοεί του προσωρινού παγώματος) θα αποφευχθούν περιττοί κίνδυνοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική κατάσταση της τράπεζας, αν και η σωστή διαδικασία θα πρέπει να διενεργηθεί από την ΕΚΤ.
Εφόσον ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και βήματα και συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταλήξει (εννοεί ο SSM) σε ένα συμπέρασμα σχετικά με αυτούς τους υποψηφίους.

Όπως ήδη γνωρίζετε ως Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς  (ανατρέξτε στο σχέδιο ελέγχου) εστάλη  επιστολή,  στην τράπεζα Πειραιώς στις 28.11.16 με τον Θωμόπουλο ..... να εξεταστεί διεξοδικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου…................
Στην περίπτωση του κ Παπαδόπουλου, παραμένει να διευκρινιστεί ικανοποιητικά αν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος είτε για διάπραξη ή παράλειψη σχετικά με θέματα ξεπλύματος χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Standard Chartered Bank (SCB), καθώς σύμφωνα με τα δημοσιευμένα έγγραφα έχουν υπάρξει κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με την SCB.

 Παραμένουμε στη διάθεσή σας, εάν χρειαστείτε περαιτέρω λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.

 Θερμούς χαιρετισμούς,

 Ramón Quintana
Γενικός Διευθυντής

Rolf Klug
Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής

Directorate General Microprudential Supervision II
European Central Bank
60640 Frankfurt

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης