Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καταψηφίστηκε ο Παπαδόπουλος με 8 ΟΧΙ - Ενεργοποιείται το plan B με Πουλόπουλο μέχρι την ΓΣ 4/2017 από ΔΣ της Πειραιώς

Καταψηφίστηκε ο Παπαδόπουλος με 8 ΟΧΙ - Ενεργοποιείται το plan B με Πουλόπουλο μέχρι την ΓΣ 4/2017 από ΔΣ της Πειραιώς
Το bankingnews παρουσιάζει όλα τα πιθανά σενάρια και το παρασκήνιο που υπάρχει καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ζυμώσεις είναι εντυπωσιακές.
(upd6)Καταψηφίστηκε η πρόταση για διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Παπαδόπουλο στην τράπεζα Πειραιώς καθώς έλαβε 5 θετικές ψήφους και 8 αρνητικές.
Από τα αξιοσημείωτα τόσο ο αναπληρωτής CEO Γ. Πουλόπουλος όσο και ο Μπεράχας το ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ καταψήφισαν τον Χρήστο Παπαδόπουλο εξέλιξη που είχε ορθά προβλέψει το bankingnews καθώς αποτελούσαν τα μεγάλα ερωτηματικά...
Με βάση την νέα εξέλιξη ενεργοποιείται το plan B όπου θα προταθεί για μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Γίωργος Πουλόπουλος μέχρι την τακτική Γενική Συνέλευση τον Απρίλιο του 2017.
Να σημειωθεί ότι η θητεία του διοικητικού συμβουλίου λήγει 31 Δεκεμβρίου οπότε η Γενική Συνέλευση δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο αλλά τον Απρίλιο του 2017.
Παράλληλα θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για να παρθεί η τελική απόφαση για CEO.
Πάντως προκαλεί απορία πως δεν πέρασε για μια ακόμη φορά η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχε προτείνει για διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Παπαδόπουλο.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 25% των μετοχών της Πειραιώς.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Μεταξύ δύο + μια επιλογών θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα 19/12/2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς που ξεκίνησε στις 15:00 καθώς σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες
1)θα προταθεί ο Χρήστος Παπαδόπουλος και είτε θα ψηφιστεί - με πιθανό σενάριο 7 ψήφους υπέρ και 6 κατά, είτε θα απορριφθεί με 7 ή 8 ΌΧΙ και 6 ή 5 ΝΑΙ.
2) εάν απορριφθεί ο Παπαδόπουλος φαίνεται ότι το plan B θα είναι ο Γιώργος Πουλόπουλος ο σημερινός αναπληρωτής CEO να παραμείνει μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς μέχρι την τακτική γενική συνέλευση τον Ιούνιο του 2017.
3)Η λύση του κορυφαίου τραπεζίτη ας το ονομάσουμε plan C που προτάθηκε ως εναλλακτικό σενάριο για να αναλάβει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς προσέκρουσε σε εμπόδια και σε έλλειψη συμφωνίας και συνοχής στο ΔΣ της Πειραιώς....ωστόσο ακόμη αυτή λύση δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά ...παραμένει ενεργή....και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει αλλά μάλλον είναι δύσκολο να επανέλθει στο σημερινό ΔΣ.   
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η μάχη για τον Χρήστο Παπαδόπουλο είναι αμφίρροπη, είτε θα εκλεγεί με μια ψήφο, είτε θα χάσει με μια ψήφο.
Ωστόσο τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να ψηφιστεί με 7 προς 6 οπότε να εκλεγεί, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ο Χρήστος Παπαδόπουλος, αλλά θα τελεί υπό τον έλεγχο και έγκριση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού.
Εάν κερδίσει θα σταλεί η επιλογή στον SSM, εάν χάσει ο Παπαδόπουλος η πρόταση που θα εξεταστεί είναι να παραμείνει ο Πουλόπουλος άλλους 6-7 μήνες μεταβατικός CEO στην Πειραιώς.
Πάντως ακόμη στο τραπέζι υπάρχει η λύση του εναλλακτικού σεναρίου με τον κορυφαίο τραπεζίτη...
Πραγματικά οι τελευταίες ώρες είναι πολύ ρευστές στην Πειραιώς.....

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Ημέρα κρίσεως είναι η σημερινή 19 Δεκεμβρίου του 2016 καθώς συνεδριάζει στις 15:00 το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς για να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Στο διοικητικό συμβούλιο θα έρθει μια πρόταση «εάν το διοικητικό συμβούλιο αποδέχεται ή όχι για διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Παπαδόπουλο»
Ο Πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου θα ανακοινώσει ότι αποσύρθηκε από την διαδικασία ο Άνθιμος Θωμόπουλος.
Ο Θωμόπουλος δηλώνει ότι ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Πειραιώς τονίζοντας ότι έχει αποχωρήσει από την διαδικασία κάτι που δεν ήταν σαφές ωστόσο καθώς για το θέμα αυτό υπήρχε σύγχυση, επιστολή δεν είχε υπάρξει αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ούτε προφορική επικοινωνία...
Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 2016 ο Πρόεδρος της Πειραιώς έφερε νέα πρόταση την εναλλακτική πρόταση συγκεκριμένου κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη είναι το σενάριο 4 που περιγράφουμε, ώστε να εξεταστεί στο σημερινό ΔΣ, ωστόσο η πρόταση του βρήκε σθεναρή αντίδραση από μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Οπότε σήμερα θα εξεταστεί μόνο η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου και όχι κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση. 

Το bankingnews σήμερα θα παρουσιάσει όλα τα πιθανά σενάρια και το παρασκήνιο που υπάρχει καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ζυμώσεις είναι εντυπωσιακές.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς πριν ψηφίσει θα πρέπει να αποτιμήσει την νέα επιστολή 18/12/2016 που έστειλε ο Χρήστος Παπαδόπουλος (πρώην Standard Chartered) προς όλα τα μέλη του ΔΣ δίνοντας απαντήσεις στην πρόσφατη επιστολή – email που είχε στείλει ο SSM και παρουσίασε κατ΄ αποκλειστικότητα το bankingnews.

Είναι προφανές ότι μετά το email του Ramon Quintana και Rolf Klug του SSM… η αριθμητική ανθρωπογεωγραφία στο διοικητικό συμβούλιο έχει αλλάξει, αλλά το πόσο έχει αλλάξει είναι ολίγον ασαφές.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 25% στην Πειραιώς θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο για διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Παπαδόπουλο.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου θα τονίσει στο διοικητικό συμβούλιο ότι υπάρχει το ρίσκο εάν εκλεγεί ο Παπαδόπουλος να απορριφθεί από τον SSM.
Να σημειωθεί ότι ο SSM έχει ζητήσει να παγώσει η διαδικασία για Θωμόπουλο και Παπαδόπουλο καθώς ήδη διερευνώνται για διαφορετικές υποθέσεις (ο Θωμόπουλος για την ΑΜΚ και ο Παπαδόπουλος για ζητήματα ξεπλύματος μαύρο χρήματος της Standard Chartered)

Ο αντίλογος στο επιχείρημα αυτό είναι ότι ο Παπαδόπουλος επιμένει ότι έχει ελεγχθεί πλήρως από τον SSM, έχει προσκομίσει πολλά στοιχεία, έχει παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στα κεντρικά γραφεία του SSM στην Φρανκφούρτη και παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Όμως είναι προφανές ότι το email του SSM στο διοικητικό συμβούλιο ίσως να έχει επηρεάσει τους συσχετισμούς, τους αριθμητικούς συσχετισμούς.

Το bankingnews.gr θα παρουσιάσει τις θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου τονίζοντας
1)ότι οι συσχετισμοί ίσως έχουν αλλάξει
2)ότι εάν καταφέρει να βγει ο Παπαδόπουλος θα είναι με οριακή διαφορά
3)Εάν δεν βγει ο Παπαδόπουλος θα έχει χάσει επίσης με οριακή διαφορά.
4)Υπάρχει και πιθανότητα λευκών ή αποχής.

Η αριθμητική του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς 
με κόκκινο ΟΧΙ

με μαύρο ΝΑΙ
με μπορντό τα ερωτηματικά

------ ----- --------------- ------- ------------------- ----------------------

Γεώργιος Χαντζηνικολάου Πρόεδρος = Θα ψηφίσει ΟΧΙ στον Παπαδόπουλο

Απόστολος Ταμβακάκης Αντιπρόεδρος = Θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο

Σταύρος Λεκκάκος Αντιπρόεδρος = Θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο

Γεώργιος Πουλόπουλος Αναπληρωτής CEO = Θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο (το πρώτο ερωτηματικό)

Χαρίκλεια Απαλαγάκη Σύμβουλος = Θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο

Ιάκωβος Γεωργάνας Μέλος = Θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο

Σολομών Μπεράχας  Μέλος = Θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο (το δεύτερο ερωτηματικό)

Alexander Blades Μέλος = Θα ψηφίσει ΟΧΙ στον Παπαδόπουλο

Arne Berggren Μέλος = Ήταν θετικός στον Παπαδόπουλο αλλά δεν είναι σαφές τι θα ψηφίσει μετά την επιστολή του SSM (το τρίτο ερωτηματικό)

Karel Boeck Μέλος = Είναι ασαφές τι θα ψηφίσει (το τέταρτο ερωτηματικό)

Ernico Tommasso Cucchiani Μέλος = Θα ψηφίσει ΟΧΙ στον Παπαδόπουλο

David Hexter Μέλος = Πάντα τόνιζε ότι ακολουθεί το ΤΧΣ στην ψήφο του και αν αυτό ισχύει θα ψηφίσει ΝΑΙ στον Παπαδόπουλο αλλά αυτό δεν είναι σαφές εάν πράξει το ίδιο (το πέμπτο ερωτηματικό)

Αικατερίνη Μπερίτση ΤΧΣ = Θα ψηφίσει ΝΑΙ Παπαδόπουλο (τον προτείνει ως CEO στο ΔΣ της Πειραιώς).

----- -    ---------------------- ----   ----------- ------ ---

Με βάση αυτή την αριθμητική ανθρωπογεωγραφία
-Είναι σίγουρο ότι 5 θα ψηφίσουν ΝΑΙ τον Παπαδόπουλο
-Οι 3 είναι σίγουρα ΟΧΙ στον Παπαδόπουλο.
-Υπάρχουν και 5 ερωτηματικά
Στο θετικό σενάριο για τον Παπαδόπουλο θα μπορούσε να φθάσει τους 7 ή 8 θετικές ψήφους σε σύνολο 13 εφόσον δεν υπάρχουν λευκά ή αποχή
Στο αρνητικό σενάριο θα βρεθεί με τουλάχιστον 5 θετικές ψήφους.

Από εδώ και κάτω μεταφέρουμε παρασκήνιο και σενάρια.
Στην ανάλυση μας έχουμε μετριάσει όσο είναι εφικτό τα υποκειμενικά στοιχεία και παρουσιάζουμε γεγονότα.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 θα έχουμε ή δεν θα έχουμε διευθύνοντα σύμβουλο.

Σενάριο 1 – Εκλέγεται ο Παπαδόπουλος

Το ΔΣ εκλέγει με μικρή ή οριακή πλειοψηφία διευθύνοντα σύμβουλο τον Χρήστο Παπαδόπουλο.
Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και με μικρή διαφορά – σίγουρα θα υπάρξουν ερωτηματικά – θα σταλεί το αποτέλεσμα του ΔΣ στον SSM για να εγκριθεί.
Ο SSM μέχρι να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του Παπαδόπουλου θα επιτρέψει να είναι διευθύνων σύμβουλος.
Να μπλοκάρει την διαδικασία είναι μεν πιθανό αλλά οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα είναι ξεκάθαρα εξωθεσμική.
Π.χ. δεν θα αποκλείαμε να έρθει πάλι κάποιο νέο email στις 15:01 ως συνηθίζει ο SSM !!!!!!!!

Σενάριο 2 – Εκλέγεται ο Παπαδόπουλος και περνάει σε επόμενη φάση και από τον SSM ή κόβεται από τον SSM

Σε αυτό το σενάριο ο SSM πρέπει μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο για τον Χρήστο Παπαδόπουλο και όλα είναι καλώς τότε θα είναι ο νέος CEO και τυπικά στην Πειραιώς.
Εάν όμως κοπεί για κάποιο λόγο ο Παπαδόπουλος από τον SSM ενώ έχει εγκριθεί από τον ΔΣ της Πειραιώς τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα στοχοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.

Σενάριο 3 – Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς απορρίπτει τον Χρήστο Παπαδόπουλο

Για να απορριφθεί ο Χρήστος Παπαδόπουλος από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς θα πρέπει να έχει αλλάξει ριζικά η αριθμητική ανθρωπογεωγραφία στο διοικητικό συμβούλιο.
Θα πρέπει ο Πουλόπουλος να ψηφίσει ΟΧΙ Παπαδόπουλο – στο υποθετικό σενάριο ότι θα του προτείνουν να είναι μεταβατικός CEO έως τον Ιούνιο του 2017 – ο Μπεράχας και όλοι ξένοι.
Όπως έχουμε τονίσει ο Παπαδόπουλος είτε θα κερδίσει, είτε θα χάσει οριακά.

Σενάριο 4 – Ο Πρόεδρος της Πειραιώς φέρνει δική του πρόταση για νέο διευθύνοντα σύμβουλο – Υπάρχει συγκεκριμένος τραπεζίτης  που θα μπορούσε να προταθεί; ΝΑΙ υπάρχει 

Εάν δεν περάσει ο Παπαδόπουλος από το διοικητικό συμβούλιο και έχοντας αποχωρήσει ο Θωμόπουλος ο Πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο τραπεζίτης που θα μπορούσε να προταθεί είναι συγκεκριμένος ωστόσο μέλη του ΔΣ αναφέρουν ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το nomination committee για να τον αξιολογήσει.
Από την άλλη –η άλλη πλευρά- τονίζει ότι το nomination committee είναι υποόργανο του διοικητικού συμβουλίου οπότε μόνο το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει.
Εάν δεν περάσει ο Παπαδόπουλος – καθώς μόνο σε αυτή την περίπτωση θα έχουν νόημα τα σενάρια που αναλύουμε – είναι 10000% βέβαιο ότι θα υπάρξουν γρήγορα ζυμώσεις ώστε να ξεκαθαρίσει εάν ο τραπεζίτης ας το ονομάσουμε plan B θα ενεργοποιηθεί και προταθεί στο διοικητικό συμβούλιο και κυρίως με ποια διαδικασία.
Το σενάριο αυτό – και μόνο στην περίπτωση που δεν περάσει ο Παπαδόπουλος – έχει πιθανότητες.

Σενάριο 5 – Να αποτύχει η διαδικασία εκλογής διευθύνοντος συμβούλου και να παγώσει έως την τακτική γενική συνέλευση τον Ιούνιο του 2017

Στην περίπτωση που αποτύχει η λύση Παπαδόπουλου και το plan B όπου ο πρόεδρος προτείνει CEO και δεν περάσει ούτε αυτή η πρόταση από το διοικητικό συμβούλιο τότε θα παγώσουν όλα και η τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει ως μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Πουλόπουλο.
Το σενάριο αυτό θα επιτρέψει για άλλους 6 μήνες να είναι CEO ο Πουλόπουλος και γι΄ αυτό τον λόγο τον έχουμε βάλει με ένα ερωτηματικό εάν θα ψηφίσει ή όχι Παπαδόπουλο.
Σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να είναι διακριτές οι εξουσίες, ποιες θα είναι οι εξουσίες του Πουλόπουλου και ποιες του Χαντζηνικολάου.

Σενάριο 6 – Δεν υπάρχει ακόμη CEO στην Πειραιώς, η διαδικασία έχει παγώσει και ξεπαγώνει όταν «καθαρίσει» από τον έλεγχο ο Άνθιμος Θωμόπουλος

Το σχέδιο αυτό είναι ολίγον σατανικό.
Ο Θωμόπουλος μετά την επιστολή του SSM δεν μπορεί να είναι υποψήφιος CEO οπότε εάν παγώσει η διαδικασία….ο Θωμόπουλος κερδίζει χρόνο.
Ο SSM θα τον έχει ελέγξει για την αύξηση κεφαλαίου και εάν κριθεί ότι είναι όλα καλώς τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει πάλι διαδικασία για τον CEO πριν την τακτική γενική συνέλευση που θα περιλάμβανε τον Άνθιμο Θωμόπουλο.
Όμως εάν τότε έχει «αθωωθεί» και ο Παπαδόπουλος από τον αντίστοιχο έλεγχο που διεξάγεται τότε θα μπορούσαν πάλι οι δύο τους να επανέλθουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία.

To συμπέρασμα

Υπάρχουν πιθανότητες να εκλεγεί ο Παπαδόπουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 αλλά όχι όσες ήταν πριν το προηγούμενο ΔΣ στις 14/12/2016 και αυτό γιατί υπάρχει η επιστολή του SSM.
Εάν υπάρξει CEO έχει καλώς, ωστόσο η πλειοψηφία με την οποία θα εκλεγεί ο Παπαδόπουλος σίγουρα πάντα θα προβληματίζει.
Εάν δεν υπάρξει CEO στην Πειραιώς κάποιο από τα σενάρια που περιγράφουμε θα επιβεβαιωθεί.
Τι πιστεύουμε ότι το ζήτημα του CEO θα πρέπει να λήξει είτε με Παπαδόπουλο είτε με τον προτεινόμενο διευθύνοντα σύμβουλο.
Η λύση της μεταβατικότητας είναι έσχατη.
Ο Πουλόπουλος έχει δείξει ικανότητες ωστόσο πάντα θα υπάρχει ένα ερωτηματικό γιατί η Πειραιώς δεν έχει «κανονικό» διευθύνοντα σύμβουλο

Υποσημείωση 1

Εάν μας ρωτάτε γιατί επί 11 μήνες η Πειραιώς δεν έχει «κανονικό» διευθύνοντα σύμβουλο έχουμε μια καθαρή απάντηση.
Γιατί οι περισσότεροι δεν ΑΓΑΠΟΥΝ την Πειραιώς, η Πειραιώς είναι το όχημα των ιδιοτελών συμφερόντων τους….
Σκεφθείτε υπάρχουν στον όμιλο κοντά 18.000 εργαζόμενοι.
Ας δείξουν όλοι σεβασμό στους 18.000 εργαζομένους, αξίζουν τον σεβασμό γιατί banking δεν είναι οι υπολογιστές αλλά οι άνθρωποι σε όποιο πόστο είτε ψηλά είτε χαμηλά και εάν βρίσκονται. 

Υποσημείωση 2

Προφανώς και υπάρχουν πολλά που δεν μπορούμε να γράψουμε και αυτά δυστυχώς έχουν και την μεγαλύτερη αξία.....

Πρώτη ενημέρωση 21:12 18 Δεκεμβρίου του 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης