Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα Διοικητικά Συμβούλια εξουσία έχουν τα μέλη αλλά στις Γενικές Συνελεύσεις οι μέτοχοι – Μια ανάλυση για την τράπεζα Πειραιώς

tags :
Στα Διοικητικά Συμβούλια εξουσία έχουν τα μέλη αλλά στις Γενικές Συνελεύσεις οι μέτοχοι – Μια ανάλυση για την τράπεζα Πειραιώς
Όμως υπομονή στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων όταν μετρήσουν τα ποσοστά τους οι αντικρουόμενες πλευρές θα διαπιστωθεί ότι ο Paulson έχει πολύ μικρή εξουσία…
Μέχρι τώρα έχει μιλήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς.
Τα μέλη συγκλίνουν ή αποκλίνουν παίρνουν την μια ή άλλη κατεύθυνση, εκπλήσσοντας και ενίοτε προβληματίζοντας.
Οι ισορροπίες στα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι τέτοιες που δεν μπορεί να υπάρξει καθαρός νικητής όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία.
Η τράπεζα Πειραιώς για 11 μήνες συνεχίζει να μην έχει διοίκηση.
Στην Πειραιώς παραμένει ο Γιώργος Πουλόπουλος ως μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος.
Αυτό που μας προβληματίζει ωστόσο είναι ότι ενώ όλοι θεωρούν ότι ο Πουλόπουλος έχει πετύχει καλές επιδόσεις στο 9μηνο του 2017… συνεχίζουν να τον εκλέγουν ως μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο.
Το διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να φέρει πρόταση για μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο.
Αυτά συνέβησαν.
Ταυτόχρονα εύλογα όλοι κατακρίνουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ελέγχει το 25% της Πειραιώς και ταυτόχρονα έχει αποτύχει – για δεύτερη φορά – να περάσει την θέση του.
Ελλείψει διευθύνοντος συμβούλου το ΤΧΣ φαίνεται ότι πάσχει από στρατηγική…
Σχεδόν όλοι το χλευάζουν, λένε ότι διασύρθηκε, όχι γελοιοποιήθηκε.
Αυτό όμως αποτελεί την μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι οι Γενικές Συνελεύσεις.
Όλοι βγάζουν εύκολα συμπεράσματα τονίζοντας ότι τα ΔΣ εκλέγουν και αποφασίζουν.
Θεωρούμε ότι στις προσεχείς τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων ….οι μέτοχοι θα επιβάλλουν τις θέσεις τους.
Οι διοικήσεις και το διοικητικό συμβούλιο τίθενται υπό έγκριση στην Γενική Συνέλευση.
Ας υποθέσουμε ότι ο Paulson με 9,3% στην Πειραιώς έχει προτείνει τον τραπεζίτη Α και το ΤΧΣ με 25% καταψηφίζει την πρόταση Paulson και μαζί με το ΤΧΣ τάσσεται ή συντάσσεται και ένα επιπλέον 25% των μετόχων.
Άρα στην Πειραιώς έχουμε το 50% των μετόχων εναντίον του 9,3% του Paulson ή 20% εάν προστεθούν και φίλα προσκείμενα funds με τον Paulson.
Τι θέλουμε να πούμε;
Στην Εθνική κατά πάσα πιθανότητα ο Θωμόπουλος θα αποχωρήσει από Πρόεδρος στην Εθνική στην Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο του 2017.
Στην Πειραιώς το ΤΧΣ και άλλοι μέτοχοι εμφανίζονται να δίνουν μάχες αμφίρροπες στα διοικητικά συμβούλια αλλά στις Γενικές Συνελεύσεις την εξουσία την έχει ο μέτοχος.

Τι θέλουμε να πούμε;
Ο Paulson δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση του στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς αυτό το ξέρει και το γνωρίζουν όλες οι πλευρές.
Ο μέτοχος τον Απρίλιο του 2017 θα αποφασίσει στην Γενική Συνέλευση της Πειραιώς και εκεί θα διαπιστωθεί ότι το 50% διάκειται αρνητικά στα σχέδια Paulson.

Το ΤΧΣ εμφανίζεται ως ο μέτοχος που έχει διασυρθεί.
Όμως υπομονή στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων όταν μετρήσουν τα ποσοστά τους οι αντικρουόμενες πλευρές θα διαπιστωθεί ότι ο Paulson έχει πολύ μικρή εξουσία…
O νέος διευθύνων σύμβουλος όποτε προκύψει πρέπει να έχει την έγκριση των μετόχων και όχι μόνο ενός μετόχου και σε αυτό το σκέλος ο Paulson έχει συγκριτικό μειονέκτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης