Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι πειραματισμοί της Attica bank δεν θα αποδώσουν – Λύσεις ή ΑΜΚ 200 εκατ ή να απορροφηθεί από άλλη τράπεζα

tags :
Οι πειραματισμοί της Attica bank δεν θα αποδώσουν – Λύσεις ή ΑΜΚ 200 εκατ ή να απορροφηθεί από άλλη τράπεζα
Η Attica bank στηρίζεται σε ένα απαράδεκτο παρελθόν κακών γεγονότων και απίστευτων παρατυπιών όπως απέδειξε και το πόρισμα της ΤτΕ αλλά και σε ένα θολό μέλλον.
Η διοίκηση της Attica bank ανακοίνωσε ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχέδιο αναδιάρθρωσης μέσω της έκδοσης tier 2 ομολόγου και τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Το παράδοξο είναι ότι για να υπάρξει τιτλοποίηση τέτοιας κλίμακας θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας που στην Attica bank φθάνει τα 387 εκατ ευρώ.
Επίσης είναι ασαφές εάν αυτοί οι 7 ενδιαφερόμενοι είναι πραγματικά 7 και δεν είναι 0 καθώς ποιος ξένος θα επενδύσει στην Ελλάδα σε αυτή την φάση;

Παρ΄ όλα αυτά η αγορά δεν το έχει πιστέψει και έτσι εξηγείται γιατί η μετοχή βρίσκεται πλησίον στα ιστορικά χαμηλά στα 0,0380 ευρώ ή 86% χαμηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 0,30 ευρώ.
Τραπεζίτες και στελέχη που παρακολουθούν στενά την αγορά των NPLs και NPEs αναφέρουν ότι οι παραδοχές του σεναρίου Attica bank είναι εξωπραγματικές, οι πειραματισμοί δεν θα αποδώσουν και στο τέλος η Attica bank θα χρειαστεί είτε νέα αύξηση κεφαλαίου ώστε να κλείσει οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν είτε θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι η καλύτερη λύση για την Attica bank την οποία θα πρέπει να καλύψει εκ νέου το ΤΣΜΕΔΕ και οι υπόλοιποι μέτοχοι και όχι άλλος φορέας.
Εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή τρίτου φορέα π.χ. κράτος τότε θα τεθούν άλλα ζητήματα όπως αν πρέπει να ενεργοποιηθεί bail in αρχικά για τις προνομιούχες μετοχές και ότι ομόλογα έχουν απομείνει....

Η Attica bank στηρίζεται σε ένα απαράδεκτο παρελθόν κακών γεγονότων και απίστευτων παρατυπιών όπως απέδειξε και το πόρισμα της ΤτΕ αλλά και σε ένα θολό μέλλον.
Αν δει κανείς την δομή εσόδων και εξόδων της Attica bank το μόνο που έχει να αναφέρει είναι αδιέξοδο..αδιέξοδο....αδιέξοδο.
Η Attica bank δεν μπορεί να παράγει κέρδη και προφανώς η εκτίμηση αυτή δεν στηρίζεται στο 9μηνο του 2016 στα 82 εκατ έσοδα προς 99 εκατ έξοδα αλλά στην διαχρονική εξέλιξη του ισολογισμού της τράπεζας.
Το βασικό πρόβλημα της Attica bank είναι ότι δεν μπορεί να παράξει κέρδη, έχει πολύ αδύναμο ισολογισμό και οι μέτοχοι απλά το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εγγράφουν ζημίες όπως η ΕΥΔΑΠ.
(Να σημειωθεί ότι το bankingnews από το τέλος του 2015 προειδοποιούσε και την ΕΥΔΑΠ για το τι θα συμβεί, όπως και το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 830 εκατ και η αξία αυτών είναι 55-57 εκατ ευρώ).
Η δομή του ισολογισμού της Attica bank είναι παθογενής και ταυτόχρονα το προτεινόμενο σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης στηρίζεται σε παραδοχές ουτοπικές.
Ας θυμηθούμε το νέο σχέδιο της διοίκησης της Attica bank.
Θα τιτλοποιήσει προβληματικά δάνεια 1,045 δισεκ. ευρώ μέσω της σύστασης εταιρίας ειδικού σκοπού SPV όπου θα ενταχθούν δύο ομόλογα ένα αξίας 415 εκατ και το δεύτερο 630 εκατ ευρώ.
Το ομόλογο 415 εκατ έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή.
Η Attica bank για κάποιο διάστημα θα διακρατήσει τα δύο ομόλογα και ακολούθως η εταιρία ειδικού σκοπού θα συνάψει σύμβαση 7ετούς διάρκειας για διαχείριση δανείων με την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων που θα ιδρύσει η τράπεζα.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 80% της εταιρίας διαχείρισης.
Η Attica bank θα μπορεί να πουλήσει το δεύτερο ομόλογο των 630 εκατ ευρώ στην τιμή των 1 ή 2 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανάκληση αναγνώρισης τα 630 εκατ έχουν αξία μηδέν.
Παράλληλα για να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα η Attica bank θα εκδώσει tier 2 ύψους 70 εκατ ευρώ.
Όλο αυτό όπως έχει περιγραφεί για να αναλυθεί απλά.
Ο στρατηγικός επενδυτής θα βάλει 70 εκατ για να πάρει επιτόκιο 7% με 8% και ταυτόχρονα θα αναλάβει την διαχείριση – αξιοποίηση των προβληματικών δανείων 1,045 δισεκ.
Από μόνη της αυτή η διαδικασία είναι θολή.
Είναι θολή γιατί ένας στρατηγικός επενδυτής ενώ θα επενδύσει 70 εκατ για να πάρει μια ετήσια απόδοση 7% με 8% θα πάρει ταυτόχρονα και την αξιοποίηση των NPLs 1,045 δισεκ.
Στο σχήμα που έχει προταθεί έχουμε
1)Ένα ομόλογο αξίας 415 εκατ που όμως δεν έχει πραγματική αξία πάνω από 250 εκατ
2)Ένα ομόλογο 630 εκατ που έχει αξία μηδέν γι΄ αυτό θα ανακληθεί με 1 ή 2 ευρώ
3)Οι προμήθειες και τα κουπόνια που θα λαμβάνει ο στρατηγικός επενδυτής, από πού θα πληρώνονται;
 Όμως όταν τα 630 εκατ έχουν αξία μηδέν και τα 415 εκατ δεν αξίζουν πάνω από 250 εκατ από την διαδικασία αξιοποίησης των προβληματικών δανείων η τράπεζα δεν θα κερδίσει τίποτε και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της μετά από 2 ή 3 χρόνια.
Για να τεθεί ακόμη πιο απλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι τα 415 εκατ του πρώτου ομολόγου αξίζουν 415 εκατ δηλαδή θα ανακτηθούν 415 εκατ και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η τράπεζα θα μπορεί μέσω αυτών των ομολόγων να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Δεν θα σχολιαστεί το ηθικό στοιχείο να δίδεται και το ομολογιακό και η διαχείριση στον ίδιο στρατηγικό επενδυτή.
Η λύση που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί αντιμετωπίζει το πρόβλημα σήμερα αλλά δεν διασφαλίζει στο ελάχιστο το μέλλον…
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ανακτηθούν 415 εκατ ευρώ.
Για την Attica bank η καλύτερη λύση παραμένει η αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ ώστε να καλυφθεί και το κεφαλαιακό άνοιγμα και οι προνομιούχες μετοχές στο μέλλον.
Η αύξηση κεφαλαίου όμως δεν υιοθετείται και αντί μιας καθαρής λύσης προκρίνεται μια θολή και δυσδιάκριτη μορφή αντιμετώπισης του προβλήματος που δίνει χρόνο στο παρόν αλλά δεν διασφαλίζει το μέλλον.
Η λύση με ομολογιακό tier 2 και τιτλοποίηση προβληματικών δανείων δεν διασφαλίζει το μέλλον της Attica bank και σίγουρα δεν διασφαλίζει ότι η τράπεζα θα επανέλθει σε βιώσιμη κερδοφορία.
Ούτως ή άλλως και το 2017 θα εμφανίσει ζημίες.
Τι θα πράξει η διοίκηση Πανταλάκη δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα όταν τα περιθώρια της συγκεκριμένης τράπεζας είναι πολύ περιορισμένα.
Η αύξηση κεφαλαίου εκ νέου ή η πώληση θα επανέλθει στο προσκήνιο αργά ή γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης