Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με γερμανική στήριξη - ΕΚΤ και υπό όρους QE - ΔΝΤ η ελληνική έξοδος στις αγορές αρχές Ιουνίου 2017 με 3ετές 2 δισ και επιτόκιο 3%

Με γερμανική στήριξη - ΕΚΤ και υπό όρους QE - ΔΝΤ η ελληνική έξοδος στις αγορές αρχές Ιουνίου 2017 με 3ετές 2 δισ και επιτόκιο 3%
Χωρίς ποσοτική χαλάρωση ναυαγεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές
"Η Γερμανία θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια για έξοδο στις αγορές αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πλήρως" αναφέρει πηγή στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας που μίλησε στο bankingnews.gr.
"Η σκόπιμη προπαγάνδα ότι η Γερμανία δεν θέλει την πρόοδο της Ελλάδος αλλά την ομηρία της είναι αβάσιμη.
Οι Γερμανοί έχουν δώσει δεκάδες δισεκ. για να στηρίξουν την προσπάθεια για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Πως από την μια οι γερμανοί έχουν δανείσει 80-90 δισεκ. και από την άλλη θέλουν την αποτυχία της Ελλάδος;
Δεν έχει καμία λογική"
Με αυτό τον τρόπο απαντάει Γερμανός αξιωματούχος στα σενάρια περί "αλλότριου Γερμανικού σχεδίου για την Ελλάδα"
Από τις αναφορές αυτές μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα αρκεί να αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο του ΔΝΤ και τα μέτρα που ζητάει...
Εν τω μεταξύ για αρχές Ιουνίου του 2017 έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους το σχέδιο εξόδου στις αγορές με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. ευρώ μέσω έκδοσης 3ετούς ομολόγου.

Ωστόσο το σχέδιο αυτό τελεί υπό 4 βασικές αιρέσεις


1)Να έχει προηγηθεί ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στις 9 Μαρτίου του 2017….
Επόμενες ημερομηνίες όπου θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι
23 Μαρτίου 2017
27 Απριλίου 2017
Ιούνιο 2017.
Πολλοί και ορθά υποστηρίζουν ότι εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως τις 27 Απριλίου του 2017….η διαδικασία θα παγώσει και θα μεταφερθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ωστόσο δεν αρκεί μόνο μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους ή να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να έχει αποσαφηνιστεί και ο ρόλος του ΔΝΤ.

2)Να έχει αποσαφηνιστεί εάν οι τράπεζες στην Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν στην ελληνική δημοπρασία καθώς λόγω των πλάνων αναδιάρθρωσης δεν μπορούν να αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος και στον ελληνικό κίνδυνο πέραν των εντόκων γραμματίων.
Τα έντοκα γραμμάτια είναι 14,9 δισεκ. και η έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκ.

3)Να έχει αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης καθώς δεν νοείται η Ελλάδα να έχει έως 8 βαθμίδες χαμηλότερη βαθμολογία από την Πορτογαλία με όρους Moody’s και 5 βαθμίδες με όρους Standard and Poor’s.

4)Όλες οι πλευρές και ειδικά η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ με τον ESM, θέλουν την ενεργή παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα...
Για να συμμετάσχει όμως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πλήρως ή θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα σενάριο απίθανο ή θα ψηφιστούν προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 περί τα 4,5 με 5 δισεκ. ώστε το 3,5% ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι ρεαλιστικός....
Η ελληνική κυβέρνηση στο βασικό σενάριο θα δεχθεί τα μέτρα 4,5 δισεκ. ευρώ.
Εάν μια από τις προϋποθέσεις δεν πληρούνται τότε το σχέδιο για έξοδο στις αγορές το 2017 θα παγώσει και θα μεταφερθεί για το 2018.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές θα πρέπει πέραν αυτών των 4 βασικών παραμέτρων


Α)Να έχει διασφαλίσει ότι βρίσκεται υπό την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ
Β)Ότι υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές
Γ)Το επιτόκιο να είναι ρεαλιστικό.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει 3ετές στο 3,5% χωρίς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οπότε με ποσοτική χαλάρωση το επιτόκιο θα πρέπει να είναι στο 2%...
Λόγω της ελληνικής ιδιαιτερότητας ένα επιτόκιο 3% ή κάτω από 4% θα μπορούσε να θεωρηθεί ρεαλιστικό για την Ελλάδα ακόμη και για τα 3 χρόνια.
Υπό κανονικές συνθήκες το ελληνικό 3ετές θα έπρεπε να είχε επιτόκιο 1% αλλά αυτό το σενάριο είναι επιστημονική φαντασία…..
Να σημειωθεί ότι στην 3ετία η Πορτογαλία δανείζεται με επιτόκιο 0,65%.

Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της….

Η Ελλάδα με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις σε ΔΝΤ, το πρώην 3ετές που λήγει τον Ιούλιο 1,87 δισεκ. καθώς και ομόλογα προς την ΕΚΤ.

Χωρίς ποσοτική χαλάρωση ναυαγεί το σχέδιο εξόδου στις αγορές

Θα πρέπει να αναφερθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε εμπλοκή με την ποσοτική χαλάρωση θα οδηγήσει σε ναυάγιο τα σχέδια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς ποσοτική χαλάρωση.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για καλυμμένα ομόλογα

Οι ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που τελικώς η Ελλάδα καταφέρει να βγει στις αγορές σχεδιάζουν να ανακοινώσουν προγράμματα καλυμμένων ομολογιών ύψους 12-15 δισεκ. ευρώ.
Με τις καλυμμένες ομολογίες θα μειώσουν την εξάρτηση τους από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Υποσημείωση

Η βασική, η κύρια, η στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδος πρέπει να είναι η έξοδος στις αγορές.
Έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να αποκτάει οικονομική ανεξαρτησία.
Όμως για να φθάσει στην οικονομική ανεξαρτησία θα πρέπει να περάσει όλα τα στάδια της υποτέλειας...και να αποδεχθεί ότι ζητάει το ΔΝΤ χωρίς οποιαδήποτε άρνηση. 
Για να αποκτήσουμε ανεξαρτησία θα πρέπει να κυλιστούμε βαθιά στον βούρκο της ταπείνωσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης