Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει εξωθεσμικά για να ελέγξει θεσμούς - Στο επίκεντρο η Attica bank και ο Γεωργίου

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει εξωθεσμικά για να ελέγξει θεσμούς - Στο επίκεντρο η Attica bank και ο Γεωργίου
Είναι προφανές ποια είναι τα κίνητρα και ελατήρια του άρθρου αυτού των FT αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επανέρχεται σε ένα παλαιό θέμα εγείροντας πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες των εμπλεκομένων.
Σκληρότατη κριτική ασκεί σε μακροσκελέστατο άρθρο οι Financial Times  και οι δημοσιογράφοι Jim Brunsden και Kerin Hope για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, την δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.
Στην Attica Bank, την 5η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν έτοιμη να εγκαταστήσει μια νέα διοικητική ομάδα.
Έτσι επιλέγει ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο πρώην διοικητής της Αγροτικής τράπεζας στο τιμόνι της Attica bank
Ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ όταν έφθασε στην Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, κατάλαβε ότι κάτι είχε πάει στραβά.
Η τοποθέτηση Πανταλάκη είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει εισαγγελικός έλεγχος στην επιχείρησή της συζύγου του Στουρνάρα ενώ το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών βρισκόταν στο επίκεντρο.
Η κυβέρνηση προσπάθησε μέσω του ΤΣΜΕΔΕ που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Bank να περάσει μια γραμμή μέσω του Κωνσταντίνου Μακέδου, πολιτικού μηχανικού με λίγη γνώση της τραπεζικής αγοράς.
Η Attica bank έχει στενούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, μέσω των συνδικάτων που ελέγχουν το ΤΣΜΕΔΕ.
Εν τω μεταξύ η Attica bank ήταν μια προβληματική τράπεζα.
Μια εμπιστευτική έκθεση – πόρισμα για την Attica bank εκπονήθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κατέδειξε «σοβαρές διαπιστώσεις» της κακής διακυβέρνησης και ανεπαρκών ελέγχων σχετικά με τον δανεισμό.
Με περίπου το 70% των δανείων της, αξιολογήθηκε ως μη εξυπηρετούμενα, ο Στουρνάρας και άλλοι πίστευαν ότι η Attica bank χρειάζονταν επειγόντως επαγγελματία τραπεζίτη.
Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποτελούν ένα παράδειγμα ενός αυταρχικού μηχανισμού που έχει στηθεί μεταξύ άλλων και για να αναχαιτίσει την άνοδο της ΝΔ.
Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμικό όργανο υπό κρατικό έλεγχο.
Είναι μέρος της ιδεολογίας τους»
Άλλοι αντιτείνουν ότι τα πρόσφατα γεγονότα είναι απλά μια ορατή αντανάκλαση στα μακροχρόνια προβλήματα της Ελλάδας, σε σχέση με την ανεξαρτησία των βασικών δημόσιων ιδρυμάτων.
Ο Στουρνάρας προσδιόρισε το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank και ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο απαγόρευσε την δυνατότητα χορήγησης δανείων.
Το σήριαλ της Attica bank είχε συνέχεια…
Στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι ο κ Μακέδος είχε αποτύχει στη δοκιμασία fit and proper ….στα γραφεία της Mindworks Business Solutions, μια εταιρία επικοινωνιών που κατέχει η σύζυγος του κ Στουρνάρα, η Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκαν επιδρομή από την αστυνομία γα θέματα διαφθοράς.
Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε ότι ήταν μέρος της έρευνας για φερόμενες μίζες.
Η κα Νικολοπούλου αντικρούει δεν ήταν η εταιρεία μου ο στόχος.
Ο πραγματικός στόχος ήταν ο Γιάννης.
Ο εισαγγελέας που έκανε την αυτοψία αρνήθηκε να προσδιορίσει ότι το ένταλμα έρευνας ήταν μια ανυπόγραφη φωτοτυπία.
Στην Ελλάδα, είναι παράνομο οι αρχές να κάνουν ελέγχους χωρίς ένταλμα έρευνας.
Οι επικριτές οι οποίοι βλέπουν να υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από τους ελέγχους του εισαγγελέα στα γραφεία της Νικολοπούλου καθώς ο Στουρνάρας απαγόρευσε στην Attica bank να χορηγεί δάνεια.
Η απαγόρευση χορήγησης δανείων ήρθε στη μέση μιας ευαίσθητης και αμφιλεγόμενης, διαδικασίας υποβολής προσφορών για άδειες ψηφιακής τηλεόρασης που εποπτεύονται από την κυβέρνηση.
Με την διαδικασία αυτή η Attica bank δεν μπόρεσε να χρηματοδοτήσει τον Χρήστο Καλογρίτσα, ένα από τους πλειοδότες για τις τέσσερις άδειες και έτσι αποχωρήσε από το διαγωνισμό.
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Καλογρίτσας είχε ως εγγύηση καταθέσει μια βραχώδη περιοχή για βοσκοτόπια για τις κατσίκες.
Η σύγκρουση με επίκεντρο την Attica bank ήταν μόνο η τελευταία κόντρα μεταξύ του Στουρνάρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια αποτυχημένη προσπάθεια να τον απομακρύνουν τον Στουρνάρα από την ΤτΕ κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της θητείας της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα είχε μια θυελλώδη σχέση με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των έξι ετών λόγω των προγραμμάτων διάσωσης.
Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής ήταν κοντά στην έξοδο.
 Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο, στην προσπάθειά της ΕΕ επιβάλλει κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και σεβασμού των ανεξάρτητων θεσμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει την κυβέρνηση της Πολωνίας σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Έχει, επίσης, συγκρουστεί με τον Viktor Orban, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, για το συνταγματικό δικαστήριο και την πίεση που ασκεί στην κεντρική τράπεζα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα – είναι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ - υποστηρίζει ότι υπάρχει μια απειλή για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που είναι συγκρίσιμη με την Ουγγαρία και την Πολωνία».
Δεν είναι τόσο έντονη, αλλά η μεθοδολογία είναι η ίδια, λέει.
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Μεταξύ των δανειστών υπάρχει η επίγνωση ότι η έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία ορισμένων θεσμών - ιδίως του δικαστικού συστήματος - θα μπορούσε να γίνει αχίλλειος πτέρνα στην προσπάθειά της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα και πρώην πρωθυπουργός λέει ότι η Ελλάδα έχει φθάσει σε ένα «σημείο αιχμής».
Σιγά σιγά η προσήλωση στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα μειώνεται.
Νιώθω ότι κάθε μέρα που περνά, οι Έλληνες πολίτες ολοένα και απομακρύνονται από τους ευρωπαίους πολίτες….
Η διαδικασία των πλειστηριασμών για τις άδειες τηλεόρασης τελικά κατέρρευσε μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.
Όμως η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης στην τηλεόραση.
Κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν την κριτική ότι προσπάθησαν να  επηρεάσουν τα μέλη του συμβουλίου και υποστήριξαν ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοπρασία ήταν το αποτέλεσμα της τακτικής κωλυσιεργίας από την αντιπολίτευση που έκανε αδύνατη τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής.
Ο κ Γεωργίου αθωώθηκε από εφετείο το Δεκέμβριο και δεν σχετίζονται με την υποτιθέμενη διόγκωση του ελλείμματος.
Αλλά μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, η απόφαση του δικαστηρίου ακυρώθηκε και θα αντιμετωπίσει και πάλι δίκη με την ίδια κατηγορία.
Άλλες πέντε υποθέσεις που αφορούσαν τον κ Γεωργίου εξακολουθούν να ερευνώνται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για τον περιορισμό του κράτους δικαίου είναι μια προσπάθεια να δυσφημιστεί η πρώτη κυβέρνηση της χώρας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 που δεν προέρχεται από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.
Υποστηρίζουν ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες για πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος.
Η αντιπολίτευση θα θέσει ζήτημα στην επόμενη γενική προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, λέει: «έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διάβρωση της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών μας από το ΣΥΡΙΖΑ»

Υποσημειώσεις bankingnews

Είναι προφανές ποια είναι τα κίνητρα και ελατήρια του άρθρου αυτού των FT αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επανέρχεται σε ένα παλαιό θέμα εγείροντας πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες των εμπλεκομένων.
Οι FT δεν έγραψαν ούτε λέξη για την τωρινή κατάσταση της Attica bank που όπως δείχνει και η μετοχή είναι χειρότερη...
Οι FT επικεντρώνονται στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Attica bank και στην δικαιοσύνη αλλά δεν λένε απολύτως τίποτε για τις ανόητες παρεμβάσεις του SSM στις ελληνικές τράπεζες...
Δεν έχουμε πειστεί για τα αθώα κίνητρα των FT...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης