Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεσμευτική πρόταση από Atlas Merchant Capital και Elements Capital για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου

Δεσμευτική πρόταση από Atlas Merchant Capital και Elements Capital για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου
Στη διαδικασία due diligence για εξαγορά της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο συμμετείχαν επίσης η Ελληνική Τράπεζα και η Τρ. Κύπρου, που επίσης δεν υπέβαλαν πρόταση
Το επενδυτικό σχήμα των Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners είναι τελικά το μόνο που έχει υποβάλει δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου αφού οι υπόλοιποι τρείς υποψήφιοι επενδυτές έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η υποβολή δεσμευτικής πρότασης έχει λήξει στις 14 του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά η Societe Generale Λιβάνου είχε ζητήσει και έλαβε παράταση μίας βδομάδας για να εξετάσει περαιτέρω τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Τελικά όμως δεν υπέβαλε δεσμευτική πρόταση.
Στη διαδικασία due diligence για εξαγορά της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο συμμετείχαν επίσης η Ελληνική Τράπεζα και η Τρ. Κύπρου, που επίσης δεν υπέβαλαν πρόταση.
Ο όμιλος Atlas Merchant Capital ανήκει στον πρώην CEO της Barclays Bob Diamond ο οποίος στη διαδικασία ενδιαφέροντος για εξαγορά της Εθνικής συνεργάστηκε με την Elements Capital Partners, κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με την Υork Capital.
Πρόκειται για το ίδιο επενδυτικό σχήμα που συμμετείχε ανεπιτυχώς πρόσφατα στη διαδικασία του διαγωνισμού για εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είχε μεταδώσει το bankingnews.gr στις 17 Δεκεμβρίου 2016:

Το Atlas Capital «χτυπάει» Εθνική Κύπρου για να αποκτήσει μετά την Credicom στην Ελλάδα;

Το Atlas Capital που θα ήταν ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Credicom φαίνεται ότι έχει επανασχεδιάσει την στρατηγική του.
Εάν ο Άνθιμος Θωμόπουλος δεν καταφέρει είτε να πάρει τραπεζική άδεια για την Credicom είτε υπάρχει κάποιο σοβαρό εμπόδιο ώστε να αναλάβει CEO λόγω της επιστολής του SSM έχει εξεταστεί ένα νέο σενάριο…
Το Atlas Capital που θα ήταν ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Credicom - συμμετέχει ο Θωμόπουλος - και θα κάλυπτε μεγάλο μέρος των 110 εκατ ευρώ της αύξησης φαίνεται ότι εξετάζει και plan B.
To αρχικό σχέδιο ήταν το Atlas Capital μαζί με τον Θωμόπουλο να εξαγοράσουν την Credicom και την Εθνική τράπεζα Κύπρου την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο το Altas να εξαγοράσει την Εθνική Κύπρου και εν συνεχεία να εξαγοράσει στην Credicom.
Να σημειωθεί ότι το σχήμα Θωμόπουλου και Atlas Capital ζητούν τραπεζική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το αίτημα εξετάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου αλλά δεν είναι σαφές πως εξελίσσεται η διαδικασία.
Η επιστολή του SSM αποδεικνύεται ότι βλάπτει τον Θωμόπουλο και επίσης αποδεικνύεται ότι κάποιοι ήθελαν να εξοντώσουν τον Παπαδόπουλο από την Πειραιώς και ταυτόχρονα να εξοντώσουν και τον Θωμόπουλο από την διαδικασία.
Πάντως στην Credicom – όπως αναφέρει άλλη πηγή – ο Θωμόπουλος έχει επενδύσει 3 εκατ ευρώ ενώ το Atlas θα επενδύσει σχεδόν καθολικά την κεφαλαιακή απαίτηση των 110 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης