Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου: Αποπλήρωσε τον δανεισμό της από τον ELA και μπορεί να διανέμει μέρισμα

tags :
Τράπεζα Κύπρου: Αποπλήρωσε τον δανεισμό της από τον ELA και μπορεί να διανέμει μέρισμα
Η Τράπεζα Κύπρου στάθηκε όρθια με τα έκτακτα δάνεια ύψους 11,4 δισ. ευρώ που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
H Tράπεζα Κύπρου αποπλήρωσε την τεράστια χρηματοδότηση που είχε λάβει από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance), σχεδόν ένα έτος πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, και μπορεί πλέον να διανέμει και πάλι μέρισμα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
H κυπριακή τράπεζα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, βρέθηκε το 2013 στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όταν χρησιμοποίησε τις καταθέσεις πελατών της άνω των 100.000 ευρώ για τη διάσωσή της, καθιστάμενη το πρώτο παράδειγμα τραπεζικού bail - in (εκ των έσω διάσωσης) στην ΕΕ.
Με τους μικρούς καταθέτες να φεύγουν, τις μεγάλες καταθέσεις να μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο και τους ομολογιούχους φοβισμένους, η Τράπεζα Κύπρου στάθηκε όρθια με τα έκτακτα δάνεια ύψους 11,4 δισ. ευρώ που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε πάνω από το 60% του κυπριακού ΑΕΠ το 2013.
«Ο ELA σήμαινε ότι δεν ήταν δυνατό να καταβληθεί μέρισμα», δήλωσε ο John Hourican, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της κυπριακής τράπεζας στα τέλη του 2013, προσθέτοντας: «Αυτό μας επιτρέπει να αρχίσουμε συζητήσεις για φυσιολογικές διανομές κεφαλαίου στα επόμενα χρόνια». Στα τρία χρόνια μετά την παρά λίγο κατάρρευσή της, η Τράπεζα Κύπρου άντλησε 1 δισ. ευρώ με τη διάθεση μετοχών, πούλησε περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό και ανέκτησε την εμπιστοσύνη των καταθετών, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Μία ολόκληρη σειρά μικρών πραγμάτων προστέθηκαν σε αυτό που αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό και μεγάλο ορόσημο για την τράπεζα», σημείωσε ο John Hourican.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι μέτοχοι της τράπεζας, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Γουίλμπουρ Ρος, που έχει επιλεγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, θα πρέπει να περιμένουν λίγο για να λάβουν την πρώτη τους επιταγή, καθώς δεν «θα ήταν συνετό» να καταβληθεί μέρισμα πριν η τράπεζα κάνει μεγαλύτερη πρόοδο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.
Με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), σχεδόν το 60% των δανείων της τράπεζας δεν εξυπηρετούνται, ενώ με βάση εσωτερικό τρόπο μέτρησης της το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε περίπου 45% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
«Ασφαλώς θα εστιάσουμε πολύ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το επιταχύνουμε», δήλωσε ο Χούρικαν, προσθέτοντας ότι η τράπεζα εξετάζει «οργανικούς και μη οργανικούς τρόπους» για να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά οι συζητήσεις αυτές δεν είναι σε τόσο προχωρημένο σημείο, ώστε να δημοσιοποιηθούν.
Η Τράπεζα Κύπρου προωθεί επίσης την πρώτη έκδοση χαμηλής εξασφάλισης χρέους (Tier 2).
Η τράπεζα εστιάζει και στην ανάπτυξη της μικρής της εταιρείας στη Βρετανία, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια 2 δισ. στερλινών, και στην εισαγωγή της στο βρετανικό χρηματιστήριο που θα γίνει εντός του Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης