Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν αποτύχουν plan A και Β της αξιολόγησης το plan C φέρνει Grexit – Αυτοκτονία οι καθυστερήσεις και μια βόμβα 312% του ΑΕΠ

tags :
Εάν αποτύχουν plan A και Β της αξιολόγησης το plan C φέρνει Grexit – Αυτοκτονία οι καθυστερήσεις και μια βόμβα 312% του ΑΕΠ
Η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει όταν έχει να αντιμετωπίσει μια ωρολογιακή βόμβα που φθάνει το 312% του ΑΕΠ....
Τρία βασικά σενάρια έχουν επεξεργαστεί κύκλοι στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για την ελληνική αξιολόγηση σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews.
Το διακύβευμα είναι ότι και η Γερμανία υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος πρέπει να κλείσει καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση θα εγκλωβίσει την ελληνική οικονομία σε επικίνδυνο καθοδικό σπιράλ ενώ θα αυξηθεί εκ νέου το country risk.
Ποια είναι τα 3 πλάνα και γιατί είναι εγκληματικό λάθος η επανάληψη του 2015;

Plan A: Κλείνει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο με αποδοχή των μέτρων και του νέου αναθεωρημένου κόφτη από την Ελλάδα

Το plan A που αποτελεί βασικό σενάριο για την Ελλάδα θέλει να κλείνει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2017 εν μέσω μιας μεγάλης υποχώρησης της Ελλάδος.
Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5000 χιλιάδες, αποδέχεται και τις απολύσεις με όριο το 10% και αποδέχεται να θεσμοθετηθεί ένας αναθεωρημένος κόφτης δαπανών με μέτρα που θα φθάσουν τα 5 δισεκ. αλλά συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα ανάπτυξης που ζητούσε η Ελλάδα.
Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου του 2017.
Επίσης στο plan Α το ΔΝΤ πιθανότητα δεν θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος αλλά θα έχει ολοκληρωμένη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα μικρό ποσό ίσως και κάτω από 4 δισεκ.
Με πολιτικούς όρους ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα προς την «μνημονιοποίηση» του καθώς θα έχει μεταξελιχθεί σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό κόμμα…
Οι πολιτικές συνέπειες της θετικής αξιολόγησης θα είναι μια ακόμη ισχυρή πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο plan A δεν υπάρχει σενάριο εκλογών το 2017.
Στο plan A δεν υπάρχει πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2018, οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests χωρίς να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια.
H ελληνική κυβέρνηση πάντως όπως όλα δείχνουν θα δεχθεί να ψηφίσει και τον νέο αναθεωρημένο κόφτη δημοσιονομικών δαπανών και εάν αυτό συμβεί θα κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Plan B: Η αξιολόγηση δεν κλείνει και η ελληνική κυβέρνηση μεταθέτει έως το καλοκαίρι τις διαπραγματεύσεις

Το plan B αποτελεί την επανάληψη του 2015 όπου κράτησαν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με τις γνωστές καταστροφικές επιπτώσεις.
Σε αυτό το σενάριο οι μακροοικονομικοί στόχοι για την πορεία της οικονομίας και οι βασικοί αριθμοδείκτες δεν επιτυγχάνονται, αντιθέτως η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά αποκλίνει από προϋπολογισμένους στόχους.
Το plan B είναι άκρως επικίνδυνο σενάριο για τις τράπεζες καθώς παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει σε αστοχίες στις στοχοθεσίες για τα NPLs και NPEs εξέλιξη που θα θέσει σύσσωμο τον κλάδο ως υποψήφιο για 4η ανακεφαλαιοποίηση το 2018.
Για να ειπωθεί απλά εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τα τέλη Μαρτίου οι επενδυτές, οι μέτοχοι αλλά και οι καταθέτες να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.
Τα stress tests του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες θα περιλαμβάνουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες.
Στο plan B η Ελλάδα φθάνει έως το καλοκαίρι όπου αντέχουν τα έσοδα του κράτους και ακολουθεί μια περίοδος κλιμακούμενης έντασης με την Γερμανία καθώς το ελληνικό πρόβλημα θα μονοπωλεί την γερμανική προεκλογική περίοδο.
Το σενάριο των εκλογών στην Ελλάδα προφανώς αυξάνεται σημαντικά στο plan B.

Plan C: Το αδιέξοδο δρομολογεί μετά τις γερμανικές εκλογές… το Grexit

Το plan C δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι το πιο δραματικό σενάριο για την Ελλάδα γιατί Ελλάδα και Γερμανία κατανοούν ότι δεν μπορούν να συμπορεύονται μαζί στο ευρώ και στην ευρωζώνη.
Το Grexit θα επανέλθει δραματικά στην Ελλάδα ενώ το country risk θα αυξηθεί δραματικά, τα ομόλογα με όρους αποδόσεων θα εκτιναχθούν σε επίπεδα χρεοκοπίας, το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει ξανά και γενικώς η Ελλάδα θα επανέλθει ξανά στην εποχή του default.
Προφανώς το τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει πάλι στην περίοδο του 2013 αλλά ελλείψει νέων κεφαλαίων θα υπάρξει καθολικό bail in που θα αγγίξει και τους καταθέτες, ελάχιστους ομολογιούχους, cocos μεατρέψιμα ομόλογα και προνομιούχες μετοχές.
Το plan C αποτελεί τον εφιάλτη της Ελλάδος και της ακραία ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας.
Η Ελλάδα θα αντέξει το plan A και το plan B αλλά όχι το plan C.

Συμπέρασμα

Για την Ελλάδα είναι μονόδρομος το plan A γιατί διασφαλίζει μια περίοδο ομαλότητας και θα εκτονώσει την ένταση.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο του 2017 για να δρομολογηθούν και όλα τα άλλα.
Το Plan B και κυρίως το plan C θα αποτελέσουν καταστροφική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές η Ελλάδα έχει εσωτερικό χρέος 95 δισεκ. ληξιπρόθεσμα, περίπου 116 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα στα δάνεια και 20-25 δισεκ. έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία δηλαδή συνολικά 236 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 132% του ΑΕΠ.
Με το εξωτερικό χρέος στο 180% + το εσωτερικό χρέος 132% προκύπτει ένα σωρευτικό χρέος 312% του ΑΕΠ που καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε μόνιμο αδιέξοδο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει όταν έχει να αντιμετωπίσει μια ωρολογιακή βόμβα που φθάνει το 312% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης