Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το καλό σενάριο για Ελλάδα – Συμφωνία για αξιολόγηση 20/2/2017 με συμβιβασμό, μεσοπρόθεσμα για χρέος και QE 27/4

Το καλό σενάριο για Ελλάδα – Συμφωνία για αξιολόγηση 20/2/2017 με συμβιβασμό, μεσοπρόθεσμα για χρέος και QE 27/4
Μέτρα λιτότητας 5 δισ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η Ελλάδα.... μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η ΕΕ
Αρχίζει να εξυφαίνεται στον ορίζοντα το καλό σενάριο για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή υπάρχει μια διάθεση από τις 3 βασικές εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης και να κλείσει η αξιολόγηση.
Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος αυτό το συμβιβαστικό σενάριο να μην υλοποιηθεί και λόγω Γερμανίας ή διάστασης ΔΝΤ με Γερμανία να μπλοκάρει η διαδικασία με προφανώς επικίνδυνες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.
Με βάση το συμβιβαστικό σενάριο
«Υπάρχουν 2 άξονες στην δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
Ο πρώτος άξονας αφορά τα μέτρα και τις υποχωρήσεις της Ελλάδος που ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ.  
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Γερμανία.
Με δεδομένο ότι δεν μπορεί αυτή η συμβιβαστική λύση να κλείσει στις 26 Ιανουαρίου του 2017 το πιθανότερο σενάριο είναι στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση.
Η Ελλάδα θα δεχθεί την μείωση του αφορολόγητου αν όχι στα 5.000 ευρώ ίσως στον συμβιβασμό να προσδιοριστεί στα 6.000 ευρώ.
Ως προς την μείωση των συντάξεων είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί μείωση -10% ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ και προφανώς αυτό το μέτρο θα συνδέεται με τον δημοσιονομικό κόφτη.
Από την ελληνική πλευρά όμως ζητείται επίσης να λάβει προκαταβολικά μέτρα 5 δισεκ. ευρώ που αφορούν την επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.
Η συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να υπάρξει είναι τα μέτρα αυτά να προσδιοριστούν ακόμη και στο ύψος των 5 δισεκ. χωρίς όμως να θεσμοθετηθούν.

Μέτρα λιτότητας 5 δισ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η Ελλάδα.... μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η ΕΕ

Εάν υπάρξει πίεση να θεσμοθετηθούν από την ελληνική βουλή τότε το ΔΝΤ θα ζητήσει κυρίως από την Γερμανία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να προσδιοριστούν μαζί με τα 5 δισεκ. μέτρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μια λύση που εξετάζεται είναι τα 4,5 με 5 δισεκ. για τα μέτρα μετά το 2018 που θα φορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνδεθούν ως μια πρόταση πακέτο καθώς η Ελλάδα θα λάβει μέτρα αλλά πρέπει να ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο.
Ως εναλλακτική λύση θα ήταν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος να ανακοινωθούν αλλά να εφαρμοστούν από το 2018 χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια τώρα αλλά το 2018.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα ανακοινώσει την δέσμη μέτρων λιτότητας 4,5 με 5 δισεκ. μέτρα ως αντιστάθμισμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δεν θα χρειαστεί να τα θεσμοθετήσει…
Η λύση αυτή μπορεί να θεωρείται – και να είναι δίκαιη – αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα την δεχθεί η Γερμανία.
Η Ελλάδα εάν έπαιρνε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να περάσει τα νέα σκληρά μέτρα των 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ.
Οπότε μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για τα 4,5 με 5 δισεκ. μέτρα λιτότητας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμπεριλαμβάνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ανακοινώθηκαν είναι οπισθοβαρή, δηλαδή τα πρώτα χρόνια προκαλεί επιβάρυνση αλλά μεσοπρόθεσμα θα προκύψει κάποιο μικρό όφελος.
Τα πρώτα 5 χρόνια δεν προσφέρουν ελάφρυνση στην Ελλάδα καθώς τα σταθερά επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν…
Επίσης οι τράπεζες χάνουν περίπου 700 εκατ ευρώ δυνητικά κέρδη από τα ομόλογα, όταν ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται κεφάλαια.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορεί να είναι δύο ειδών
1)Νέα επιμήκυνση του χρέους
2)Πάγωμα της αποπληρωμής των δόσεων για μεγαλύτερα διαστήματα.
Οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται και θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο προφανώς από το διάστημα που ισχύει την τρέχουσα περίοδο.

Για να τεθεί απλά μια λύση συμβιβασμού που εξετάζεται είναι

-Συμφωνία 20 Φεβρουαρίου του 2017 για την αξιολόγηση
-Μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ ή στο χειρότερο σενάριο στα 5.000 ευρώ
-Θεσμοθετημένη μείωση συντάξεων -10% ως δικλείδα ασφαλείας
- Η Ελλάδα θα αποδεχθεί τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα συνδέονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 ύψους 4,5 με 5 δισκε. ή 3 δισεκ. εάν στις διαπραγματεύσεις επιτευχθεί κάποιος καλύτερος συμβιβασμός.
-Έναντι αυτού του συμβιβασμού η ΕΕ θα ανακοινώσει το πλέγμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
-Ελλάδα και ΕΕ θα ανακοινώσουν μέτρα λιτότητας και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος υπό τον όρο ότι δεν θα θεσμοθετηθούν τώρα αλλά το 2018.
-Εάν όλα αυτά συμβούν τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση 27 Απριλίου του 2017 το νωρίτερο.

Υπάρχει κίνδυνος;

Ναι ο κίνδυνος ονομάζεται Γερμανία και κόντρα Γερμανίας με ΔΝΤ ως προς τον χρόνο υλοποίησης των ελληνικών μέτρων λιτότητας και προφανώς αν αυτό συμβεί η αξιολόγηση θα καθυστερήσει να κλείσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης