Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν έως τον Μάρτιο του 2017 δεν κλείσει η αξιολόγηση νέο σοκ στα stress tests του 2018

Εάν έως τον Μάρτιο του 2017 δεν κλείσει η αξιολόγηση νέο σοκ στα stress tests του 2018
Εάν χτυπηθούν οι τράπεζες εκ νέου είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η πορεία της Ελλάδος θα πάρει επικίνδυνη τροπή….
Εάν έως τα τέλη Μαρτίου του 2017 δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση στην Ελλάδα και οδηγηθούμε στο αποτυχημένο και καταστροφικό πείραμα του 2015 τότε με μαθηματική ακρίβεια οι στόχοι των τραπεζών για το 2017 θα αποτύχουν και ο κλάδος θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για νέες αυξήσεις κεφαλαίου στα stress tests του Οκτωβρίου του 2018.
Η γενική πεποίθηση των τραπεζιτών είναι ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και πρέπει πάσει θυσία να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία του 2017.
Συγκεκριμένα τονίζουν «εάν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στην διαδικασία διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους θεσμούς και η αξιολόγηση καταλήξει στις καλένδες και παρέλθει ο Μάρτιος χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, προφανώς οριστικά τίθεται εκτός η ποσοτική χαλάρωση και οι οικονομικοί στόχοι του 2017.
Όμως αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη των ελληνικών τραπεζών για 2 λόγους.
1)Χωρίς οικονομική ομαλότητα και δυνατότητα πρόβλεψης οι τράπεζες θα αποτύχουν στην στοχοθεσία τους για τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Μια τέτοια αποτυχία θα κινητοποιήσει τους εποπτικούς μηχανισμούς και θα θέσει εν αμφιβόλω όλη την διαδικασία μείωσης των προβληματικών δανείων.
2)Μεγάλη απόκλιση από τους στόχους με επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών θα αποτελέσουν το κατάλληλο μείγμα αποτυχίας.
Οι τράπεζες θα κινδυνεύουν στα stress tests του 2018 να χρειαστούν νέα κεφάλαια και τον Οκτώβριο του 2018 όταν ανακοινωθούν τα stress tests πάλι οι ελληνικές τράπεζες θα φιγουράρουν ως προβληματικές καθώς θα χρειάζονται νέα κεφάλαια».
Είναι αληθές ότι ο SSM δεν θέλει οι ελληνικές τράπεζες το 2018 να βρεθούν εκτεθειμένες και να χρειαστούν νέα κεφάλαια στα stress tests της ΕΚΤ.
Όμως εάν το 2017 επαναληφθεί το δραματικό σενάριο του 2015 ως προς τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος – δανειστών, οι τράπεζες θα αποτύχουν στους στόχους για τα προβληματικά ανοίγματα των δανείων και θα αποτύχουν και στα stress tests.
Εάν οι επενδυτές, η αγορά και οι καταθέτες θεωρήσουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν κλείνουν θα αρχίσουν τον Μάιο του 2017 να σκέφτονται τι θα συμβεί τον Οκτώβριο του 2018…οπότε η οικονομία θα εισέλθει βίαια σε φάση εσωστρέφειας που σημαίνει παταγώδης αποτυχία.

Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει σύντομα και αποφασιστικά την δεύτερη αξιολόγηση, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει ακραία πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην οικονομία και στις τράπεζες.
Εάν χτυπηθούν οι τράπεζες εκ νέου είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η πορεία της Ελλάδος θα πάρει επικίνδυνη τροπή….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης