Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ προς ιστορική αναδίπλωση – Θα δεχθεί το ΔΝΤ και μέτρα 5 δισ για πλεόνασμα 3,5% στις 20/2 ή 20/3 - Εκλογές 2018

Ο ΣΥΡΙΖΑ προς ιστορική αναδίπλωση – Θα δεχθεί το ΔΝΤ και  μέτρα 5 δισ για πλεόνασμα 3,5% στις 20/2 ή 20/3 - Εκλογές 2018
Η Γερμανία παγιδεύει την Ελλάδα ή καλύτερα σέρνει την Ελλάδα να δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ.....
Το νέο «χτύπημα» του Schaeuble του γερμανού υπουργού οικονομικών που ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές της Ελλάδος είναι δύο ή θα δεχθεί το ΔΝΤ ή εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ θα πρέπει να εξεταστεί μια νέα επιλογή και δεν θα πρότεινε να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς θα χρειαστεί χρόνος ώστε να συμφωνηθεί ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο και σίγουρα θα είναι εξίσου σκληρό με το υφιστάμενο.
Ο Schaeuble μέσω της συνέντευξης του στην Wall Street Journal έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Ή η Ελλάδα θα δεχθεί τους όρους του ΔΝΤ ή θα παγιδευτεί σε χρονική ομηρία καθώς ένα νέο μνημόνιο χωρίς το ΔΝΤ θα χρειαστεί μήνες για να προετοιμαστεί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί το ΔΝΤ και τους όρους που θέτει και δεν θα προκηρύξει εκλογές το 2017 αλλά το 2018 όταν ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.
Τότε το 2018 η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές για να φορτώσει το 4ο μνημόνιο στην επόμενη κυβέρνηση.
Το δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι

1)Θα αποδειχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ ώστε να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα;
2)Δεν θα αποδεχθεί το ΔΝΤ οπότε θα απαιτηθεί χρόνος να προετοιμαστεί το ευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο θα λάβει τα ίδια μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και σε αυτό το σενάριο εγκαταλείπεται τόσο η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση το 2017 όσο και η έξοδος στις αγορές.
Μέχρι τώρα ουδείς έχει επικοινωνήσει ότι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ και η ποσοτική χαλάρωση ακυρώνεται και η έξοδος στις αγορές.

Το ερώτημα είναι το εξής

Η Γερμανία παγιδεύει την Ελλάδα ή καλύτερα σέρνει την Ελλάδα να δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ.
Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση;
Επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την εξουσία και επειδή τώρα είναι η περίοδος όπου τα αριστερά λόμπι αρχίζουν να έχουν ωσμώσεις με το «μέλι» δηλαδή το χρήμα από δημόσια deal και ιδιωτικές συμφωνίες, κοινώς τώρα είναι η περίοδος όπου οι έξυπνοι αριστεροί θα βγάλουν λεφτά, οι εκλογές θα αποτελέσει ταφόπλακα σε αυτά τα σχέδια.
Οι εκλογές όμως θα πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ καίρια κυρίως γιατί μετά από τόσο σκληρές διαπραγματεύσεις από το 2015 η κοινωνία θα διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει την εξουσία επειδή απέτυχε όχι επειδή έχει απέναντι τους κακούς Γερμανούς και τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Πολιτικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει δύο επιλογές εκλογές ή αποδοχή όλων των απαιτήσεων των δανειστών.
Έχει μια επιλογή να δεχθεί όλα τα μέτρα ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Εάν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ένα πολιτικό ελιγμό αιφνιδιάζοντας τους πάντες θα πρέπει
-Να δεχθεί όλα τα μέτρα αφορολόγητο και μείωση συντάξεων για να κλείσει η αξιολόγηση
-Να δεχθεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να αποδεχθεί και τα μέτρα 4,5 δισεκ. ή κάποια παραλλαγή αυτού.
Τα μέτρα αυτά θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή.
-Έναντι αυτών των γενναίων μέτρων και πολιτικών αποφάσεων που θα λάβει η Ελλάδα να ζητήσει να παρουσιαστούν και εγκριθούν από Eurogroup και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Δηλαδή έναντι των σκληρών μέτρων η Ελλάδα να ζητήσει ως αντιστάθμισμα έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει θετική έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θετική έκθεση DSA και ταυτόχρονα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με όλο αυτό το πακέτο μέτρων η Ελλάδα θα κλειδώσει μια συμφωνία αξιοπρεπή όπου όλες οι πλευρές θα έχουν πετύχει τους στόχους τους και οι αγορές θα επικροτήσουν αυτή την συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι οι αγορές ειδικά το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την αβεβαιότητα και τα προβλήματα στην αξιολόγηση παίζει το σενάριο των χρονικών καθυστερήσεων δηλαδή παίζει ότι παρά τις καθυστερήσεις τελικώς deal Ελλάδος με δανειστές θα υπάρξει.
Με βάση αυτή την παραδοχή στο σενάριο που υπάρξει συμφωνία το χρηματιστήριο θα πάει άνετα στις 750 μονάδες εκεί που οριοθετείται η άνοδος στην αγορά.
Εάν η αγορά όμως διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων θα οδηγηθεί αρχικώς προς τις 550 μονάδες και εκεί θα αξιολογήσει εάν θα πάμε σε εκλογές ή σε κάποιο άλλο συμβιβασμό.
Με εκλογές πάντως η αγορά θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιδράσει ΜΟΝΟ θετικά καθώς για τις αγορές οι εκλογές στην Ελλάδα είναι επενδυτική λύτρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης