Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 20/2 θα κλείσει η Β αξιολόγηση αλλά οι τελικές αποφάσεις για το ΔΝΤ θα κλειδώσουν 20/3 ή θα ενταχθούν στην Γ αξιολόγηση

tags :
Στις 20/2 θα κλείσει η Β αξιολόγηση αλλά οι τελικές αποφάσεις για το ΔΝΤ θα κλειδώσουν 20/3 ή θα ενταχθούν στην Γ αξιολόγηση
Η 20η Φεβρουαρίου φαίνεται ότι θα αποτελέσει ημερομηνία ορόσημο αλλά η 20η Μαρτίου θα αποδειχθεί ακόμη πιο καθοριστικής σημασίας.
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 θα κλείσει η αξιολόγηση με αφορολόγητο 6.000 ευρώ και με πακέτο μέτρων που δεν θα αφήνουν καμία αμφιβολία στους δανειστές ότι η ελληνική κυβέρνηση πειθαρχεί και αποδέχεται πιστά την μεταρρυθμιστική ατζέντα των δανειστών αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews.
H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει ότι θα ισοσκελίσει τα αντιλαϊκά μέτρα με την ποσοτική χαλάρωση και τον τουρισμό.
Σε ένα ευνοϊκό σενάριο η ποσοτική χαλάρωση θα δοθεί στις 27 Απριλίου του 2017, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA….
Βασικό σενάριο για την ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πλέον η 27η Απριλίου του 2017 αλλά η 8η Ιουνίου του 2017.
Ως προς τον τουρισμό το 2017 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος.
Η αξιολόγηση θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 με πιθανότητες επιβεβαίωσης σχεδόν καθολικές.
Όμως αυτό που δεν είναι καθόλου βέβαιο είναι
-Πότε και με ποια μορφή θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και την συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ορισμένες πηγές που παρακολουθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν τα εξής

1)Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου του 2017.
Στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα έχει προχωρήσει σημαντικά και το μείζον ζήτημα του δημοσιονομικού κόφτη δαπανών ή μηχανισμού εγγυήσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί μειώσεις μισθών και συντάξεων να ενταχθούν π.χ. εάν υπάρχει απόκλιση πάνω από 0,75% του ΑΕΠ στα δημοσιονομικά αρκεί να μην ψηφιστούν τώρα οι μειώσεις μισθών και συντάξεων.  

2)Βασικό σενάριο είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ να καθοριστεί τον Μάρτιο οπότε στις 20 Μαρτίου του 2017 στο επόμενο Eurogroup να συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές ο νέος ρόλος του ΔΝΤ που θα είναι αυξημένης εποπτείας και όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

3)Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι εάν χαθεί η ευκαιρία στις 20 Μαρτίου του 2017 η υπόθεση συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετατίθεται για την Γ αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει προφανώς γιατί απλά δεν έχει ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η λύση για τα μεσοπρόθεσμα, ούτε θετική έκθεση βιωσιμότητας θα υπάρξει, ούτε ποσοτική χαλάρωση.

Συμπέρασμα

Η 20η Φεβρουαρίου φαίνεται ότι θα αποτελέσει ημερομηνία ορόσημο αλλά η 20η Μαρτίου θα αποδειχθεί ακόμη πιο καθοριστικής σημασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης