Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο θετικό σενάριο της αξιολόγησης κρατήστε μικρό καλάθι – Το χρηματιστήριο +13% και το 10ετές ομόλογο στο 5%

Στο θετικό σενάριο της αξιολόγησης κρατήστε μικρό καλάθι  – Το χρηματιστήριο +13% και το 10ετές ομόλογο στο 5%
Όλοι και ορθώς επικεντρώνονται στην 20η Φεβρουαρίου του 2017 αλλά στις 24 Φεβρουαρίου θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για την Ελλάδα η Fitch και η Moody’s.
Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας – βλαπτικής και φθοροποιούς στασιμότητας – καταγράφεται κινητικότητα στο χρηματιστήριο αλλά και στα ομόλογα.
Οι όγκοι αυξάνονται, οι ξένοι πραγματοποιούν συναλλαγές, οι τζίροι επίσης βελτιώνονται ενώ και στα ομόλογα το 10ετές από 7,4% έχει υποχωρήσει στο 6,8% με όρους απόδοσης αγοράς.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται όμως δεν είναι η ανάλυση και επεξήγηση της τωρινής συμπεριφοράς στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά η μελλοντική.
Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα στο θετικό σενάριο όπου κλείσει η αξιολόγηση θετικά για την Ελλάδα και διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό σενάριο μεσοβραχυχρόνια για την οικονομία;
Οι τράπεζες διαθέτουν αξία στο χρηματιστήριο 9 με 9,4 δισεκ. ευρώ ενώ τα κεφάλαια τους ανέρχονται σε όρους T/BV σε 29 δισεκ. ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται ότι η σχέση τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται 0,33.
Στο θετικό σενάριο για την αξιολόγηση και την οικονομία το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ανακάμψει έως την ζώνη των 750 μονάδων ή άνοδος +13%.
Αυτό συνεπάγεται άνοδος έως +40% στις τράπεζες.
Η κεφαλαιοποίηση τους θα έφθανε στα 13,5 δισεκ. που αυτό θα συνεπάγετο 0,47 τιμής προς λογιστική αξία.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί όρθια αλλά με τις τράπεζες ακόμη να αγωνίζονται να σταθεροποιηθούν μη έχοντας ακόμη επιλύσει τα προβλήματα τους μια αξία στο 0,50 με 0,55 με όρους P/BV είναι ρεαλιστική όταν η αποτίμηση της BNP Paribas ή της Deutsche bank είναι σηματωροί.
Με βάση αυτό το σενάριο σε διάστημα 6-8 εβδομάδων οι τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν τις εξής τιμές – πάντα στο θετικό σενάριο –
Εθνική τιμή στόχος 0,34 ευρώ
Πειραιώς τιμή στόχος 0,28 ευρώ
Eurobank τιμή στόχος 1 ευρώ
Alpha bank τιμή στόχος 2,8 ευρώ.
Στις επιμέρους μετοχές του FTSE 25 θα καταγραφούν αποδόσεις αλλά οι επιδόσεις θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τράπεζες.
Οι μη τραπεζικές μετοχές θα υποαποδώσουν σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές.

Ομόλογα με ή χωρίς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Το κρίσιμο ερώτημα για την ελληνική αγορά ομολόγων είναι εάν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου ή το αργότερο 8 Ιουνίου ή θα μείνουν εντός ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα.
Μπορεί να υπάρξει θετική αξιολόγηση χωρίς ποσοτική χαλάρωση αλλά αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.
Με βάση την παραδοχή ότι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος με ανάλογη άνοδο τιμών.
Σε αυτό το σενάριο το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις;
Στην 10ετία θα μπορούσε να υποχωρήσει από 6,8% στο 5% ωστόσο κάτω από 5% τα ελληνικά ομόλογα θα είναι ακριβά.
Όταν η Πορτογαλία βρίσκεται στο 4% τα ελληνικά ομόλογα εύλογα πρέπει να βρίσκονται με όρους τιμών με discount.
Η Πορτογαλία έχει καλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση οπότε έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την Ελλάδα.

Κρίσιμη ημερομηνία η 20η Φεβρουαρίου αλλά και η 24η Φεβρουαρίου

Όλοι και ορθώς επικεντρώνονται στην 20η Φεβρουαρίου του 2017 αλλά στις 24 Φεβρουαρίου θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για την Ελλάδα η Fitch και η Moody’s.
Να σημειωθεί ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα CCC και η Moody’s Caa3.
Μια αναβάθμιση 1 ή 2 κλίμακες θα μπορούσε να είναι πιθανή εάν το deal στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου είναι καλό για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης