Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε μονόδρομο ο Τσίπρας θα ψηφίσει τα 7 δισ. όχι στις 20/2 αλλά 20/3 με νέο πακέτο για το χρέος χωρίς QE – Απειλητικό το Grexit

Σε μονόδρομο ο Τσίπρας θα ψηφίσει τα 7 δισ. όχι στις 20/2  αλλά 20/3 με νέο πακέτο για το χρέος χωρίς QE – Απειλητικό το Grexit
Το Grexit εάν επανέλθει θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε καθοδικό σπιράλ, θα καταστρέψει τις τράπεζες που θα χρειαστούν νέα κεφάλαια το 2018 και ουσιαστικά θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο.
Σε μονόδρομο βρίσκεται ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να ψηφίσει τα μέτρα 7 δισεκ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση.
Το σενάριο των εκλογών που πολλοί προωθούν στην λογική ότι θα κρατήσει ένα 20% πριν καταρρεύσει σε πολύ χειρότερα ποσοστά πάσχει στο γεγονός ότι οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επανεκλεγούν…
Δεν είναι έτοιμοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  μέσω των εκλογών να αποδεχθούν την πολιτική τους καταδίκη αλλά σίγουρα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ένα ακόμη ρίσκο και να ψηφίσουν τα 7 δισεκ. ευρώ μέτρα.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο χρόνος έως τις 20 Φεβρουαρίου δεν είναι επαρκής.
Στις 6 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ που θα αναφέρει ότι ακόμη και με πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% πάλι δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Με βάση ορισμένες πηγές στις 20 Φεβρουαρίου είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να ψηφιστούν τα 7 δισεκ. ευρώ μέτρα.
Ορισμένες πηγές – καλά ενημερωμένες – αναφέρουν ότι
1)Λόγω των Ολλανδικών εκλογών ακόμη και με έκτακτο Eurogroup θα υπάρχουν πολιτικά προβλήματα.
Θα μπορούσε να συγκληθεί το τακτικό Eurogroup στις 20 Μαρτίου και να επικυρώσει την πρόοδο της Ελλάδος άπαξ και θα είχε προηγηθεί η ψήφιση 7 δισεκ. μέτρων.
2)Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας τον Μάρτιο ή Ιούνιο του 2017 με πιθανότερο σενάριο τον Ιούνιο του 2017.
Θα πουν πολλοί ότι η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί και να κλείσει και ψηφίσει τα πάντα 20 Φεβρουαρίου γιατί οι καθυστερήσεις μόνο ζημία κάνουν, θα επαναφέρουν το Grexit και θα δημιουργήσουν ένα σκηνικό χάους και οικονομικής αποσύνθεσης.
Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και θα ποντάρει σε κάποιο αντάλλαγμα.
Θα ψηφίσει 7 δισεκ. ευρώ μέτρα και τι θα πάρει;
Ένα σχέδιο που υπάρχει είναι να δοθεί χρόνος και στις 20 Φεβρουαρίου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία αλλά τον Μάρτιο ή  Ιούνιο του 2017 να κλειδώσει και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Όχι με την προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης η οποία ακόμη και με μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν διασφαλίζεται αλλά με το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι πιο αποδοτικά από τα βραχυπρόθεσμα τα οποία είναι ουσιαστικά άνευ ουσίας και για τα πρώτα 5 χρόνια επιβαρύνουν την Ελλάδα.
Εάν για κάποιο λόγο χαθεί ο έλεγχος τότε το Grexit τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να ισχυροποιείται πάλι ως σενάριο, εξέλιξη τουλάχιστον καταστροφική για την Ελλάδα, την οικονομία και κοινωνία.
Το Grexit εάν επανέλθει θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε καθοδικό σπιράλ, θα καταστρέψει τις τράπεζες που θα χρειαστούν νέα κεφάλαια το 2018 και ουσιαστικά θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης