Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακυρώνουν το σχέδιο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ… 5 λόγοι

Ακυρώνουν το σχέδιο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ… 5 λόγοι
Η αρνητική DSA στις 6/2 του ΔΝΤ και η αδράνεια για τα μεσοπρόθεσμα στο ελληνικό χρέος μπλοκάρουν διαδικασίες
Επικρατεί μια εσφαλμένη εκτίμηση στην ελληνική αγορά και στο πολιτικό σύστημα ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο του 2017 η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Λάθος.
Η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν δεν υπάρχει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης ή QE αποτελεί πολιτικό επιχείρημα εσωτερικής κατανάλωσης.
Θα κάνουμε θυσίες και θα μας δώσουν ποσοτική χαλάρωση που θα οδηγήσει σε άνοδο τιμών, πτώση αποδόσεων στα ομόλογα και κατ΄ επέκταση σε έξοδο στις αγορές.
Αυτή η προσέγγιση είναι 100% παραπλανητική.
Η ΕΚΤ έχει κανόνες και οι κανόνες δεν παραβιάζονται.
Ήδη η κατάσταση έχει επιδεινωθεί όχι μόνο λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση αλλά

1)Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει αρνητικό DSA για την Ελλάδα.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% καθώς στο βασικό σενάριο το 2060 θα εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ.

2)Η ΕΚΤ έχει ξεκάθαρα θέσει ένα όρο άπαξ και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν καθώς το μείγμα των μέτρων είναι οπισθοβαρές, να συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν υπάρχουν οι επαρκείς εξασφαλίσεις που θα επέτρεπαν την ΕΚΤ να αξιολογήσει θετικά την βιωσιμότητα του χρέους και ταυτόχρονα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

3)Η ΕΚΤ χρειάζεται ένα διάστημα 2-3 μηνών μετά την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων προϋποθέσεων για να αξιολογήσει τα δεδομένα.
Στο διάστημα αυτό και εν μέσω προεκλογικής περιόδου η ΕΚΤ θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις ώστε να μην εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

4)Η Γερμανία, η Bundesbank κ.α. πιέζουν για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μια περίοδο μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο QE

5)Οι αποδόσεις στα ομόλογα και τα CDS τα Credit Default Swaps τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας βρίσκονται σε επίπεδα που τιμολογούν και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προφανώς εξυπακούεται ότι ούτε κατά φαντασία υφίσταται θέμα ένταξης σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης