Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εργαζόμενοι «ασπίδα» για τις τράπεζες και την οικονομία - Άρθρο του Στ. Χαρίτου (Union Eurobank)

Οι εργαζόμενοι «ασπίδα» για τις τράπεζες και την οικονομία - Άρθρο του Στ. Χαρίτου (Union Eurobank)
Άρθρο του κ. Στάθη Χαρίτου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της Eurobank (Union Eurobank)
Τις πρώτες σημαντικές πιέσεις τόσο στο μέτωπο των καταθέσεων όσο και στα «κόκκινα» δάνεια δέχονται οι Τράπεζες, εξαιτίας της επιδείνωσης του πολιτικού κλίματος, ενώ η ανησυχία για αδιέξοδο στην αξιολόγηση έπληξε μετοχές και ομόλογα.
Στην κατ’ ευφημισμόν αγορά ομολόγων, δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού όγκου συναλλαγών, τόσο το 10ετές όσο και το 2ετές ομόλογο κατέγραψαν στις 31/01/2017 απότομη αύξηση αποδόσεων, ενώ το κλίμα επιβάρυναν οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι ότι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε για ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που λήγει σε 5 μήνες και διαπραγματεύεται σε τιμή κοντά στο 95 (έναντι 100 ονομαστικής τιμής), πλέον του κουπονιού, του επιτοκίου δηλαδή, του ομολόγου!
Η αβεβαιότητα πυροδότησε ρευστοποιήσεις και στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις χάνοντας περίπου 15% σε λίγες μόνο συνεδριάσεις.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών, η έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού του προγράμματος και η αναβίωση της συζήτησης περί Grexit έχουν επιδεινώσει δραστικά την εμπιστοσύνη και αυτό αποτυπώνεται με εκροές καταθέσεων και επιδείνωση της εικόνας των «κόκκινων» δανείων.
Από τα μέσα Ιανουαρίου καταγράφεται μείωση καταθέσεων με επιταχυνόμενο ρυθμό (στο πλαίσιο πάντα των capital controls), με αποτέλεσμα ο Ιανουάριος να είναι αρνητικός, ενώ το δίκτυο καταστημάτων δέχεται βροχή ερωτήσεων για το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων.
Ο χρόνος κυλάει εναντίον της χώρας και οι καθυστερήσεις μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες, καθώς τυχόν αποτυχία του τρίτου μνημονίου θα οδηγήσει –στην καλύτερη περίπτωση– σε νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Μέχρι τώρα κάθε μνημόνιο συνοδεύτηκε με ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών και ενδεχόμενη τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και bail in.
Η επιδείνωση του κλίματος αποτυπώνεται και στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων καθώς καταγράφεται μείωση των αιτήσεων για ρυθμίσεις αλλά και μείωση της αποπληρωμής οφειλών.
Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα, το δυσμενές κλίμα θα παγιωθεί οδηγώντας σε εκτροχιασμό των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017, εξέλιξη που θα αποδυναμώσει δραστικά τη θέση των εγχώριων Τραπεζών, ακόμα και αν δεν φτάσουμε σε νέο μνημόνιο, ενόψει του νέου stress test που θα διενεργήσει η Ε.Κ.Τ. το 2018.

Η ανάγκη της επιστροφής των καταθετών

Άδειασμα των λογαριασμών ταμιευτηρίου καταγράφουν οι Τράπεζες, στοιχείο άκρως αποθαρρυντικό για τον στόχο επιστροφής των καταθέσεων.
Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου εμφάνισαν για πρώτη φορά ετήσια αρνητική μεταβολή τον Νοέμβριο του 2016, από τον Ιούνιο του 2015, οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls, ενώ υποχώρησαν κάτω των 50 δις ευρώ, επίπεδο που διατηρούσαν σταθερά ως βάση εδώ και ένα χρόνο.
Καθώς οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου λειτουργούν όχι ως επένδυση, αλλά για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών, η αποδυνάμωσή τους είναι σαφής δείκτης τόσο για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, όσο και για τις προοπτικές της αποταμίευσης.
Η φθίνουσα πορεία των λογαριασμών ταμιευτηρίου είναι ανησυχητική όχι μόνο γιατί καθιστά ανέφικτο το στόχο ανάκτησης των καταθέσεων, αφού το ίδιο το κράτος, μέσω της υπερφορολόγησης, εμφανίζεται ως ανταγωνιστής των Τραπεζών και «σαμποτάρει» την επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα.
Είναι ανησυχητική επιπλέον διότι φανερώνει πως εξαντλείται και το χρήμα που βρίσκεται εκτός τραπεζών και χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών.
Όσο δε, δεν βελτιώνεται η εμπιστοσύνη και η ψυχολογία στην αγορά, υπάρχει κίνδυνος η αποταμίευση να γίνεται πλέον εκτός Τραπεζών και για ώρα ανάγκης...
Εν τω μεταξύ, η εντεινόμενη οικονομική ένδεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτυπώνεται και στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Η μετά την επιβολή των capital controls απότομη αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, συνοδεύεται από φθίνουσα αύξηση της συνολικής αξίας των συναλλαγών.
Και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει παρά την από φέτος, υποχρεωτική χρήση καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών για το χτίσιμο του αφορολόγητου, που θα εξακοντίσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Αν και ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα παρουσιάζει μηδενική μεταβολή, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα είναι μειωμένη σε 1.781 ευρώ (-10%) συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.
Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 1.991 ευρώ (-10%).
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στους δείκτες της μέσης αξίας ανά συναλλαγή.
Το Α΄ εξάμηνο του 2016, η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 112 ευρώ (-7%) σε σχέση με το Β΄ εξάμηνο του 2015.
Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 121 ευρώ (-5%).

Εντείνεται η πίεση στους εργαζομένους

Οι συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας σε εθνικό επίπεδο, όπως:
- Έλλειψη ρευστότητας - capital controls
- Στασιμότητα στην αγορά ακινήτων – απαξίωση τους
- Ανύπαρκτα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων (550 εκ. μόνο κατά την τελευταία διετία…)
- Αδυναμία αποπληρωμής ιδιωτικών δανείων
- Αύξηση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά ταμεία (άνω των 30 δις €)
- Αύξηση ανεργίας – επενδυτική άπνοια
- Υπερφορολόγηση (φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, ακινήτων)
- Κρίσιμη αποπληρωμή χρέους (11,3 δις € μέχρι το τέλος του 2017, εκ των οποίων τα 6,3 δις πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο…)
- Καθυστέρηση ανάκαμψης ναυλαγορών
- Μετανάστευση επιχειρήσεων – επιστημονικού δυναμικού

Αλλά και οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, όπως:
- Ο κίνδυνος προστατευτισμού με κύρια αιχμή τη νέα πολιτική Τραμπ (Η.Π.Α.)
- Το διαζύγιο της Ε.Ε. με την Μεγάλη Βρετανία και η αίσθηση αβεβαιότητας που αυτό έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη …πιέζουν και τους εργαζόμενους όχι μόνο στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων τους, αλλά πλέον αμφισβητείται και αυτό, το ίδιο, το δικαίωμα της απασχόλησης τους.

Ειδικά η αναμενόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αποτελεί νέα «νάρκη» στα θεμέλια των Τραπεζών, αφού θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Οδηγεί σε αδυναμία αύξησης των εγγυήσεων που αυτές είχαν πάρει για τα ενυπόθηκα π.χ. στεγαστικά δάνεια, χωρίς να υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης αυτών των νέων απωλειών που θα προστίθενται στα «κόκκινα δάνεια»…
Ειδικά τα τελευταία («κόκκινα δάνεια») αποτελούν ήδη τον εφιάλτη της επιβίωσης των Τραπεζών, αλλά και των Τραπεζοϋπαλλήλων, αφού έχουμε τον όρο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 10% μέσα στο 2017 με συνολικό στόχο-απαίτηση την κατά 40% μείωση τους, έως το τέλος του 2019.
Στις συναντήσεις μας με την Διοίκηση της Τράπεζας (όπως σας έχουμε ενημερώσει) το θέμα αυτό έχει προτεραιότητα, αλλά και υψηλό βαθμό δυσκολίας, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τις Τράπεζες (που θα πρέπει να προβούν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων αυτών, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων με συναινετικό κατά το δυνατόν τρόπο, μερική άφεση χρέους όπου δεν γίνεται διαφορετικά, πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους κλπ), αλλά και από την Πολιτεία που επιτέλους πρέπει να νομοθετήσει κανόνες που θα διευκολύνουν τις προσπάθειες των Τραπεζών και των πελατών τους με στόχο την ανάκτηση έστω ικανού τμήματος (περί τα 40 δις €) από τον τεράστιο όγκο των 107 δις € που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ας μην μας παραπλανά η επάνοδος στην κερδοφορία το 2016 που οφείλεται κυρίως στην μείωση των προβλέψεων των Τραπεζών για τις επισφάλειες των δανείων τους…
Αν αποτύχουμε στον στόχο της μείωσης των «κόκκινων δανείων», τότε οι Τράπεζες θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια για να καλύψουν τις ανάγκες από τα stress tests της Ε.Κ.Τ. το 2018 (από ποιον;;;), γιατί διαφορετικά οι κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν ίσως με ενεργοποίηση της οδηγίας για το bail in που θα είναι δυσμενέστατη εξέλιξη για όλους και για τους εργαζόμενους… Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα η κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών είναι υψηλή μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 όπου μάλιστα η Eurobank αναδείχτηκε στην πλέον ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα.
Θα πρέπει όμως να ακούμε τον «κώδωνα του κινδύνου» που ηχεί ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ανεξάρτητα του ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν.
Όσο αυτές καθυστερούν η πιστοληπτική αξιολόγηση των Τραπεζών είναι α ρ ν η τ ι κ ή και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών αδύνατη, άρα ούτε το χρηματοδοτικό προφίλ των Τραπεζών θα βελτιωθεί, ούτε η επαχθής εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) θα μειωθεί, οπότε η πολυαναμενόμενη επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. θα παραμείνει «όνειρο θερινής νυκτός»…
Η τελική ευθύνη για την επιτυχία αυτών των χειρισμών κυρίως βαρύνει την Κυβέρνηση η οποία τουλάχιστον ο λ ι γ ω ρ ε ί και τελευταία μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα όταν αρμοδίως πάλι «αναμασά» ουτοπίες περί παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος με την δημιουργία «εναλλακτικού χρηματοδοτικού συστήματος» που… θα συνυπάρχει με τις συστημικές Τράπεζες κλπ…
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει ειδικά αυτή την περίοδο που η αγωνία της επιβίωσης των ήδη αποδεκατισμένων τραπεζοϋπαλλήλων έχει αγγίξει το «κόκκινο» και το μέλλον τους διαγράφεται δυσοίωνο…

Για ό,τι νεότερο υπάρχει θα ενημερωθείτε σύντομα και αφού έχουμε νέα συνάντηση με την Διοίκηση της Τράπεζας η οποία πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη και πιστεύει ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, ενώ πιστεύει επιπλέον ότι το 2017 η Οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι:
1. Θα ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση
2. Θα αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής σε πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
3. Οι Τράπεζες θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη
Σε κάθε περίπτωση η ενότητα στις αντιδράσεις (κάθε νόμιμης μορφής) και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και ειδικότερα των τραπεζοϋπαλλήλων αποτελεί ισχυρό φραγμό στις δυσμενείς εξελίξεις που μπορεί να βρούμε μπροστά μας λίαν προσεχώς…
Οι συνάδελφοι και ειδικά τα μέλη μας (που πάντα έχουν πλήρη ενημέρωση) δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά να παραμένουν ενεργά στις τάξεις του Σωματείου μας και σε ετοιμότητα για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση νέων δυσκολιών που η παρατεταμένη οικονομική και τραπεζική κρίση επιφυλάσσει…

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης