Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση δέχεται όλα τα μέτρα σοκ, ζητάει ειδική αναφορά στο χρέος στο ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά δεν παίρνει QE

tags :
Η κυβέρνηση δέχεται όλα τα μέτρα σοκ, ζητάει ειδική αναφορά στο χρέος στο ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά δεν παίρνει QE
Τι θα πετύχει η Ελλάδα….λιτότητα και δόση και μια αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα….
Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος μετά από 12 μήνες καθυστέρηση φαίνεται ότι θα κλείσει με συμφωνία.
Πιθανότατα στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup Ελλάδα και δανειστές θα συμφωνήσουν στο πλαίσιο των μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να υλοποιήσει…
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί τα πάντα
Και μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ
Και μέτρα 5-7 δισεκ. για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Και παράταση του κόφτη δαπανών ή ρήτρα εγγύησης έως το 2028.
Και παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση όπως έγκαιρα είχε τονιστεί έχει δεχθεί τα πάντα…
Όμως ο έλληνας πρωθυπουργός ζητάει ένα αντάλλαγμα ώστε να μπορέσει να περάσει όλο το πακέτο μέτρων με άνεση από την Βουλή.
Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά ζητάει να υπάρχει ειδική ρήτρα – αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup που θα αναφέρει ότι οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν άπαξ και η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις να παρουσιάσουν το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που περιλαμβάνει νέα παράταση δανείων και πάγωμα καταβολής τόκων (οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται) αλλά τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από το 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει όχι προκαταβολική εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά να υπάρξει ειδική αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεσμεύονται για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…
Πολλοί πιστεύουν ότι με αυτή την φόρμουλα πολιτικής λύσης η ΕΚΤ θα δώσει ποσοτική χαλάρωση, θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το ΔΝΤ παρά την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας – με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – θα αναθεωρήσει την DSA και θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα ζητάει λοιπόν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ρήτρα αναφοράς στο ανακοινωθέν του Eurogroup.
Όμως αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι πως το ΔΝΤ θα αλλάξει την αρνητικότατη έκθεση βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος απλά με μια αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, πως η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα όταν έχει δηλώσει ότι και με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος….

Τι θα πετύχει η Ελλάδα….λιτότητα και δόση και μια αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα….

Με βάση αξιόπιστες πηγές η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά το ζητούμενο είναι πως θα κλείσει.
Η Ελλάδα θα νομοθετήσει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος με αυξημένη εποπτεία.
Το ΔΝΤ δεν θα τροποποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος που το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όμως η ειδική αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup ότι οι υπουργοί οικονομικών προσδιορίζουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2018 θα αποτελέσει ένα χαρτί του Τσίπρα…για να ψηφίσουν οι 153 βουλευτές να ψηφίσουν και νομοθετήσουν όλα τα μέτρα λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης