Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ήττες – Το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί άλλο την Ελλάδα – Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και χωρίς QE

Ήττες – Το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί άλλο την Ελλάδα – Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και χωρίς QE
Η Ελλάδα κινδυνεύει με τετραπλή ήττα καθώς κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες ανταλλαγμάτων και αυξάνεται η πιθανότητα της τετραπλής ήττας.
Μια βαριά ήττα και μια δυσάρεστη εξέλιξη επιφυλάσσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα καθώς λόγω μη βιώσιμου χρέους δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια, με νέα χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα… επιβεβαιώνοντας πλήθος δημοσιευμάτων του bankingnews.gr
To διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα 6/2/2017 στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο τρίτο πρόγραμμα με αυξημένο εποπτικό ρόλο…
Ωστόσο εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει με νέα χρηματοδότηση....πως θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;
Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό... υπάρχει κίνδυνος αντί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου.... να φθάσουμε Ιούνιο για να κλείσει η αξιολόγηση...
Είναι βαριά ήττα για την Ελλάδα για τρεις αντικειμενικούς λόγους
1)Το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος ξεκάθαρα μη βιώσιμο ακόμη και εάν δοθούν και τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα  μέτρα για το χρέος.
Ακόμη και εάν η Ελλάδα υιοθετήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια μετά το 2018…. το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
2)Το ΔΝΤ αποτελεί για τους επενδυτές μηχανισμό ασφαλείας, αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας ότι το πρόγραμμα τηρείται…
Σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ συμμετείχε το ΔΝΤ επιτυχώς.
Η αποχώρηση του από το χρηματοδοτικό σκέλος του τρίτου Μνημονίου θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για την Ελλάδα, την αξιοπιστία της οικονομίας και την έξωθεν καλή μαρτυρία.
3)Το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα για να προστατέψει τα δάνεια που έχει χορηγήσει περίπου 16-17 δισεκ. αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την στάση του υποψηφίου για πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ όπου πρότεινε στην Ελλάδα να υιοθετήσει το Grexit να αποχωρήσει από το ευρώ.

Η Ελλάδα κινδυνεύει με τετραπλή ήττα

Η Ελλάδα κινδυνεύει με τετραπλή ήττα καθώς κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες ανταλλαγμάτων και αυξάνεται η πιθανότητα της τετραπλής ήττας.
Τι σημαίνει τετραπλή ήττα;
Η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να πάρει όλα τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές για να μπορέσει να εκταμιεύσει τις δόσεις χωρίς κανένα άλλο αντάλλαγμα.
Τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί;

1)Πρώτη ήττα

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα λιτότητας και αυτή θα είναι η πρώτη ήττα της κυβέρνησης.
Θα πάρει όλα τα μέτρα έναντι των δόσεων χωρίς άλλο αντάλλαγμα.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να πάρει τίποτε άλλο καθώς είναι ασυνεπής.
Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2016 και μάλλον θα κλείσει 20/2 ή Μάρτιο του 2017 ένα χρόνο μετά στο καλό σενάριο ή Ιούνιο του 2017 στο κακό σενάριο.

2)Δεύτερη ήττα

Οι Γερμανοί αλλά και άλλες χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Υπάρχει μόνο μια περίπτωση να εξεταστεί μια ρήτρα εγγύησης δηλαδή στο Eurogroup που θα κλειδώσει η συμφωνία να περιλαμβάνει και μια αναφορά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι 1 ή 2 ή 3 παράμετροι αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018.
Αυτή η πιθανότητα ωστόσο δεν διασφαλίζει την Ελλάδα…

3) Τρίτη ήττα

Το ΔΝΤ αποτελεί για τους επενδυτές μηχανισμό ασφαλείας, αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας ότι το πρόγραμμα τηρείται…
Σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ συμμετείχε το ΔΝΤ επιτυχώς.
Η αποχώρηση του από το χρηματοδοτικό σκέλος του τρίτου Μνημονίου θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για την Ελλάδα, την αξιοπιστία της οικονομίας και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

3)Τέταρτη ήττα

Χωρίς μεσοπρόθεσμα για το ελληνικό χρέος δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επικρατεί μια εσφαλμένη εκτίμηση στην ελληνική αγορά και στο πολιτικό σύστημα ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο του 2017 η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Λάθος.
Η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν δεν υπάρχει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης ή QE αποτελεί πολιτικό επιχείρημα εσωτερικής κατανάλωσης.
Θα κάνουμε θυσίες και θα μας δώσουν ποσοτική χαλάρωση που θα οδηγήσει σε άνοδο τιμών, πτώση αποδόσεων στα ομόλογα και κατ΄ επέκταση σε έξοδο στις αγορές.
Αυτή η προσέγγιση είναι 100% παραπλανητική.
Η ΕΚΤ έχει κανόνες και οι κανόνες δεν παραβιάζονται.
Ήδη η κατάσταση έχει επιδεινωθεί όχι μόνο λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση αλλά

1)Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο δημοσιεύει αρνητικό DSA για την Ελλάδα.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% καθώς στο βασικό σενάριο το 2060 θα εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ.

2)Η ΕΚΤ έχει ξεκάθαρα θέσει ένα όρο άπαξ και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν καθώς το μείγμα των μέτρων είναι οπισθοβαρές, να συμφωνηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν υπάρχουν οι επαρκείς εξασφαλίσεις που θα επέτρεπαν την ΕΚΤ να αξιολογήσει θετικά την βιωσιμότητα του χρέους και ταυτόχρονα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

3)Η ΕΚΤ χρειάζεται ένα διάστημα 2-3 μηνών μετά την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων προϋποθέσεων για να αξιολογήσει τα δεδομένα.
Στο διάστημα αυτό και εν μέσω προεκλογικής περιόδου η ΕΚΤ θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις ώστε να μην εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

4)Η Γερμανία, η Bundesbank κ.α. πιέζουν για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μια περίοδο μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο QE

5)Οι αποδόσεις στα ομόλογα και τα CDS τα Credit Default Swaps τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας βρίσκονται σε επίπεδα που τιμολογούν και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προφανώς εξυπακούεται ότι ούτε κατά φαντασία υφίσταται θέμα ένταξης σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης