Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Φτωχή η πρόοδος της Ελλάδος - Ακραία μη βιώσιμο το χρέος - Θέλει να μείνει στο Γ Μνημόνιο αλλά δεν πληρούνται όροι

tags :
ΔΝΤ: Φτωχή η πρόοδος της Ελλάδος - Ακραία μη βιώσιμο το χρέος - Θέλει να μείνει στο Γ Μνημόνιο αλλά δεν πληρούνται όροι
Το ελληνικό χρέος είναι ακραία μη βιώσιμο και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο....
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας είναι φτωχή παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και παρά τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ 2,7% το 2017.... καθώς ακόμη παραμένουν πολλά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό ανεπίλυτα φαίνεται ότι είναι το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο 4.
Ωστόσο σήμερα τα ξημερώματα Τρίτης 7/2/2017 δημοσιεύθηκε η σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ αλλά η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας και η έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος θα δημοσιευθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ που συνεδρίασε χθες 6/2/2017
1)Αξιολόγησε την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας και αποτιμώνται οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ.
2)Αξιολόγησε την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DCA
3)Παρ΄ ότι έχει αναφερθεί ότι δεν θα συζητηθεί σε αυτή την φάση το ενδεχόμενο συμμετοχής ή μη στην χρηματοδότηση του τρίτου μνημονίου ωστόσο φαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι ενώ υπάρχει πρόθεση να παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμη και να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αλλά δεν πληρούνται οι όροι συμμετοχής…
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,5%, ωστόσο κάποια μέλη τάχθηκαν υπέρ της θέσης για 3,5%.
Επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους για την μείωση των δαπανών σε συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου και μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%.
Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του ΔΝΤ ήταν ότι το Ταμείο εμμένει στις πάγιες θέσεις του....


Έκθεση προόδου της οικονομίας

Η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο παρελθόν υπήρξαν σοβαρές πρωτοβουλίες που χαιρετίστηκαν από τις αγορές.
Όμως εσχάτως και με αφορμή την δεύτερη αξιολόγηση οι μεταρρυθμίσεις ειδικά στο αφορολόγητο και στο ασφαλιστικό ειδικά στο σκέλος των δαπανών δεν έχουν προχωρήσει.
Οπότε είναι φτωχές οι επιδόσεις της Ελλάδος σε αυτή την φάση.
Για την πορεία της οικονομίας προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2,7% ενώ προτείνει μεγάλη μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά Ταμεία...
Το ΔΝΤ προτείνει γενναία μείωση των φόρων και των φορολογικών συντελεστών.
Ο συντελεστής ΦΠΑ θα πρέπει να υποχωρήσει, από το 24%, στο 23%
- Οι συντελεστές του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να μειωθούν, από το 22% – 45%, στο 15% – 20%
Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με το Ταμείο, θα βοηθούσαν τις επενδύσεις, θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα μείωναν την ανεργία που κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Το ελληνικό χρέος είναι ακραία μη βιώσιμο και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο.
Στο βασικό σενάριο το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα είναι πρόσκαιρη και συγκυριακή η μείωση καθώς με την πάροδο των χρόνων θα μπορούσε να εκτιναχθείς το 275% του ΑΕΠ.
Το σημαντικότερο όλων πάντως είναι ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι και με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να μετατραπεί το χρέος σε βιώσιμο ενώ θα επαναλαμβάνει έμμεσα ότι απαιτείται πιο ουσιαστική αναδιάρθρωση.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ούτε με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Τράπεζες ίσως να χρειαστούν νέα κεφάλαια 10 δισεκ – Πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία

Το 2016 λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των 13,8 δισεκ. ευρώ του 2015 το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας είχε εκτιμήσει μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Παράλληλα προτείνεται να αρθούν οι ρήτρες που προστατεύουν ακόμη και την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.
Στην νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DCA το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ. νέα κεφάλαια και προφανώς ο στόχος αυτός αναφέρεται για το 2018 καθώς τον Οκτώβριο του 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests που θα διεξαχθούν από την ΕΚΤ.
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το ΔΝΤ ορθώς υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Το ΔΝΤ έχει δίκιο.
Έχει δίκιο γιατί οι τράπεζες διαθέτουν 108 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ενώ οι επιδόσεις στις μειώσεις των κόκκινων δανείων είναι πενιχρές.
Συν τοις άλλοις ούτε μπορούν να πουλήσουν ακίνητα καθώς οι πλειστηριασμοί προσκρούουν σε πολλά εμπόδια ενώ είναι αδύνατη η πώληση κόκκινων δανείων καθώς οι τιμές που προσφέρονται είναι εκπληκτικά χαμηλές.
Εάν σε αυτό το πάζλ προστεθούν και οι πιέσεις στις τιμές των ακινήτων που αποτελούν βασικό collaterals για πολλά δάνεια εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα προκύψουν ζημίες από την διαχείριση των NPLs.
Οι ελληνικές τράπεζες όμως έχουν και ένα άλλο πρόβλημα που ονομάζεται αναβαλλόμενος φόρος DTA.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 34,5 δισεκ. κεφάλαια ενώ τα tangible book τα καθαρά κεφάλαια της μητρικής αφαιρώντας προνομιούχες, μετατρέψιμα ομόλογα Cocos κ.α. ανέρχονται σε 28,5 δισεκ.
Όμως από αυτά τα κεφάλαια 19,5 δισεκ. ευρώ
Εθνική 5,081 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος
Alpha 4,43 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος
Πειραιώς 5,085 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος
Eurobank 4,87 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος
Συνολικά 19,5 δισεκ. ή το 56% των συνολικών κεφαλαίων είναι λογιστικά κεφάλαια και προέρχονται από αναβαλλόμενη φορολογία.
Οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια πραγματικά και όχι λογιστικά, εικονικά κεφάλαια.
Οπότε και από τον αναβαλλόμενο φόρο θα μπορούσε να υπάρξει μια πίεση για να ενισχυθούν τα κεφάλαια.
Όπως τονίσαμε και στην αρχή η πρώτη εκτίμηση είναι ότι όντως σωστά προσεγγίζει το θέμα το ΔΝΤ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Όμως με μια πιο προσεκτική ανάλυση μπορεί να ειπωθεί ότι οι  ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν την νέα ανακεφαλαιοποίηση στα stress tests του 2018 εάν καταφέρουν να δημιουργήσουν capital buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα 6 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης