Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς ποσοτική χαλάρωση και χωρίς μεσοπρόθεσμα στο χρέος το Grexit θα υποβόσκει για μήνες μέχρι την νέα κρίση

tags :
Χωρίς ποσοτική χαλάρωση και χωρίς μεσοπρόθεσμα στο χρέος το Grexit θα υποβόσκει για μήνες μέχρι την νέα κρίση
Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης και μόνο η εκταμίευση της δόσης δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την Ελλάδα στον ενάρετο δρόμο και δεν επαρκούν για να εξαλείψουν τις ανησυχίες για Grexit
Ακόμη και εάν κλείσει η αξιολόγηση χωρίς ποσοτική χαλάρωση και χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το Grexit θα συνεχίσει να υποβόσκει για μήνες μέχρι να ξεσπάσει νέα κρίση αναφέρουν έλληνες τραπεζίτες.
Τονίζουν ότι μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης και μόνο η εκταμίευση της δόσης δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την Ελλάδα στον ενάρετο δρόμο και δεν επαρκούν για να εξαλείψουν τις ανησυχίες για Grexit, για κάποιο ατύχημα ή για διαιώνιση του φαύλου κύκλου…
Το μήνυμα των τραπεζιτών είναι ότι μόνο η αξιολόγηση δεν επαρκεί να καθησυχάσει τις αγορές εάν η Ελλάδα δεν βρεθεί κάτω από ομπρέλα προστασίας ενός μεγάλου θεσμού όπως είναι η ΕΚΤ.
Ως προς την αξιολόγηση με μοντέλο bridge solution δηλαδή γέφυρα λύση θα κλείσει η ελληνική αξιολόγηση.
Με βάση αυτή την πηγή «η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει ως πακέτο.
Αυτό που πιστεύαμε πριν εβδομάδες ότι θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση με όλα τα μέτρα νομοθετημένα, με αποδοχή των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% και με αναλογούντα μέτρα 5 δισεκ. και μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και έναντι όλων αυτών να πάρει η Ελλάδα ανταλλάγματα έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.
Αυτό που εξετάζεται είναι ένα μοντέλο λύσης γέφυρας.
Συγκεκριμένα
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 θα κλείσει η αξιολόγηση με λιγότερα μέτρα περίπου 2,5-3 δισεκ. και έναντι αυτής της αξιολόγησης η Ελλάδα θα πάρει την αναλογούσα δόση.
Το σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων και άλλων καίριων ζητημάτων θα μεταφερθεί σε επόμενη φάση μηνών ίσως μετά τις Γερμανικές εκλογές…
Με το μοντέλο αυτό όμως το ΔΝΤ δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ δεν θα ξαναχρηματοδοτήσει την Ελλάδα θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν θα εξεταστούν σε αυτή την χρονική φάση αλλά στην επόμενη ίσως μετά τις Γερμανικές εκλογές…
Το σχέδιο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει εγκαταλειφθεί.
Οι πιθανότητες πριν 6 μήνες τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν 80% σήμερα είναι κάτω από 10% και για πολλούς η ιδέα της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθεί»

Με βάση αυτή την νέα παράμετρο η Ελλάδα θα κλείσει ένα σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης και όλα τα ανοικτά ζητήματα όπως χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα μεταφέρονται για αργότερα….
Η λύση αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών αλλά σίγουρα δεν είναι αδιέξοδο.

(Πρώτη Ενημέρωση: 17:36, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης