Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιο είναι το μέλλον της MIG; - Μέσω Bank of America και Πειραιώς… πιθανότατα θα καταλήξει στο Fortress

Ποιο είναι το μέλλον της MIG; - Μέσω Bank of America και Πειραιώς… πιθανότατα θα καταλήξει στο Fortress
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε προκρίνει μια λύση και ελπίζουμε η λύση αυτή να ευδοκιμήσει…
Ποιο είναι το μέλλον της MIG της Marfin Investment Group που δημιούργησε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος;
Σε μεγάλο βαθμό η πορεία και το μέλλον της MIG θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα υποβάλλει στην Πειραιώς μάλλον 15 Φεβρουαρίου του 2017 η Bank of America Merrill Lynch.
H Bank of America έχει αναλάβει να εκπονήσει εναλλακτικές προτάσεις για την Πειραιώς ως προς την συμμετοχή της στην MIG και βεβαίως τα δάνεια που έχει χορηγήσει.
Η Πειραιώς ελέγχει το 31,2% της MIG ενώ το Dubai 14,2%, ξένοι θεσμικοί 12,7% και λοιποί επενδυτές 37,1%.
Η Πειραιώς είναι στρατηγικός επενδυτής σε μια εταιρία συμμετοχών  - που δεν είναι κύριο τραπεζικό αντικείμενο – έχει δανείσει σημαντικά κεφάλαια αλλά ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός είναι προφανές ότι θα πιέσει ώστε η συμμετοχή αυτή να πουληθεί και να μειωθεί δραστικά ο δανεισμός.
Η MIG έχει ένα ενδιαφερόμενο, με πολύ μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και στρατηγικό ρόλο στην Attica το αμερικανικό fund Fortress…
To Fortress (φρούριο) έχει δείξει ενδιαφέρον για τον όμιλο MIG και εκ των πραγμάτων έχοντας στρατηγική θέση στο ναυτιλιακό σκέλος του ομίλου θα έχει τον πρώτο ρόλο και λόγο.
Η MIG έχει πολύ ισχυρά assets, ποια είναι αυτά η Attica, το Υγεία, το σκέλος των τροφίμων π.χ. Μπάρμπα Στάθης κ.α.
Έχει και ορισμένα assets μικρότερης απόδοσης π.χ. εστίασης.
Η Πειραιώς ως βασικός μέτοχος και δανειστής θα πρέπει να καλύψει ταμειακά την MIG ενώ οι τράπεζες έχοντας δώσει παράταση waiver στα δάνεια επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων που θα διασφαλίσουν την συνοχή της MIG και βεβαίως ότι οι μέτοχοι τύπου Πειραιώς που είναι δυνητικός πωλητής θα αποχωρήσει με κέρδος ή με τις μικρότερες δυνατές ζημίες.
Οι προτάσεις της Bank of America θα έχουν ενδιαφέρον αρκεί να μην αντιμετωπίζουν την MIG μονόπλευρα δηλαδή από την επιχειρηματική ματιά της Πειραιώς.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις επιλογές – προτάσεις της Bank of America η μια είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά υψηλού ρίσκου και οι άλλες χαμηλότερου ρίσκου αλλά με προβλήματα…
Η Πειραιώς πρέπει να πουλήσει το 31,2% που κατέχει στην MIG και να μειώσει δραστικά την έκθεση του δανεισμού της…
Π.χ. η εύκολη λύση θα ήταν πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά υπάρχουν και ακόμη καλύτερες λύσεις που θα έδιναν στην Πειραιώς την δυνατότητα να αποχωρήσει αν όχι με κέρδος με μικρές ζημίες και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι η MIG θα είναι ένας υγιής όμιλος συμμετοχών με θετική – όπως πάντα – παρουσία και ρόλο στην οικονομία.
Να σημειωθεί ότι κάποτε η Πειραιώς γράφοντας 152 εκατ κέρδη από την MIG.... κατάφερε να εμφανίσει κέρδη...εκείνο το ιδιαίτερο τρίμηνο.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε προκρίνει μια λύση και ελπίζουμε η λύση αυτή να ευδοκιμήσει…

Για την MIG αλλότρια σχέδια είχε μέρος της παλαιάς διοίκησης της Πειραιώς υπό τον Θωμόπουλο και δεν τον φωτογραφίζουμε αλλά τον ονομάζουμε ξεκάθαρα.
Ήταν σχέδια όχι επιχειρηματικού ακτιβισμού ή επιχειρηματικού ουμανισμού αλλά σχέδια που δεν θα έπρεπε να ευδοκιμήσουν.
Η νέα διοίκηση της MIG καλείται να προστατεύσει το δημιούργημα του Ανδρέα Βγενόπουλου εάν τα σχέδια αυτά επανέλθουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης