Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προνομιούχες μετοχές 950 εκατ της Eurobank δικλείδα ασφαλείας έναντι κινδύνου bail in

tags :
Οι προνομιούχες μετοχές 950 εκατ της Eurobank δικλείδα ασφαλείας έναντι κινδύνου bail in
Αυτή είναι η σωστή λύση και η σωστή απόφαση, να κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο τις προνομιούχες μετοχές η Eurobank... όταν μάλιστα δεν πιέζεται και τόσο έντονμα από την DGCom ή τον SSM.
Οι προνομιούχες μετοχές της Eurobank θα πρέπει να αποπληρωθούν έως τα τέλη του 2017 ή να μετατραπούν σε κοινές μετοχές ή να βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα.
Το ζήτημα δεν είναι νέο είναι διαχρονικό και γνωστό.

Η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα μαζί με την Attica bank που διαθέτουν προνομιούχες μετοχές ενώ η Πειραιώς διαθέτει μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές Cocos.
Η Εθνική λόγω κεφαλαιακής επάρκειας υποχρεώθηκε να αποπληρώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές μετά από απαίτηση της DGCom.
Οι προνομιούχες μετοχές, όμως όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Εθνικής μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό μηχανισμό προστασίας έναντι bail in.
Το bankingnews πριν κάποιο διάστημα είχε αναλύσει πως οι προνομιούχες μετοχές και τα μετατρέψιμα ομόλογα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στον κίνδυνο του bail in.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Eurobank κινδυνεύει με bail in αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα το 2018 ειδικά στα stress tests του Οκτωβρίου του 2018 θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όλοι.... για όλα.
Η παρουσία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου έναντι bail in ως μηχανισμό διαχείρισης παθητικού τύπου LME, αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας.
Με βάση την περίπτωση της Εθνικής μια μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές θα σήμαινε ότι τα 950 εκατ θα μετατρέπονταν σε κοινές αξίας 280 εκατ ευρώ για την Eurobank.
Άρα το δημόσιο θα ζημιωνόταν σε ένα δυσμενές σενάριο.
Επίσης λόγω αρνητικών αποθεματικών η Eurobank δεν καταβάλλει τόκο για τις προνομιούχες μετοχές.
Όμως η παρουσία των 950 εκατ είναι μηχανισμός - δικλείδα ασφαλείας και εύλογα η Eurobank θα θέλει να τον διατηρήσει.
Από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα ώστε το θέμα των προνομιούχων να αντιμετωπιστεί είτε με μετατροπή, είτε με μετατροπή σε ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές, είτε να αντικατασταθεί με αύξηση κεφαλαίου.
Επειδή καμία από τις λύσεις αυτές δεν είναι εφαρμόσιμες σε αυτή την φάση η Eurobank εύλογα θα επιδιώξει να κρατήσει τις προνομιούχες μετοχές…για όσο περισσότερο διάστημα μπορεί. 
Αυτή είναι η σωστή λύση και η σωστή απόφαση, να κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο τις προνομιούχες μετοχές η Eurobank... όταν μάλιστα δεν πιέζεται και τόσο έντονμα από την DGCom ή τον SSM.
Ελλείψει άλλων ομολογιακών οι προνομιούχες μετοχές είναι ένας καλός μηχανισμός προστασίας των καταθετών για να τονιστεί στην πραγματική του διάσταση.
Ως προς την καταβολή τόκων με αρνητικά αποθεματικά η τράπεζα όπως ορίζει η νομοθεσία μπορεί να μην καταβάλλει νόμιμα τόκους στο κράτος…
Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης