Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί θα ήταν ορθό η Ελλάδα να ΜΗΝ ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – Θα ήταν ένα πολύπλευρα λάθος μήνυμα

Γιατί θα ήταν ορθό η Ελλάδα να ΜΗΝ ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – Θα ήταν ένα πολύπλευρα λάθος μήνυμα
Παρουσιάζεται η ποσοτική χαλάρωση ως η μεγάλη θεραπεία της άρρωστης ελληνικής οικονομίας αλλά αυτό είναι λάθος....
Στην καθημερινή πολιτική επιχειρηματολογία στην Ελλάδα αναφέρεται ότι οι έλληνες θα κάνουν θυσίες με την δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Παρουσιάζεται η ποσοτική χαλάρωση ως η μεγάλη θεραπεία της άρρωστης ελληνικής οικονομίας αλλά αυτό είναι λάθος....

Κοινώς η ΕΚΤ θα αγοράσει 3,7 με 4 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα και έτσι η Ελλάδα θα διασωθεί.
Η βασική επιχειρηματολογία των θιασωτών της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ότι με την ανακοίνωση ή με την προεξόφληση  ότι η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αμέσως οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν, οι τιμές θα ανέβουν και η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές και έτσι σταδιακά να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.
Αυτό το επιχείρημα είναι ενδιαφέρον μεν αλλά δεν είναι τόσο ρεαλιστικό για να είναι αληθινό.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και λίγο ανορθόδοξα.
Υπάρχουν δύο χώρες – όχι μια – που δεν έχουν ενταχθεί για διαφορετικούς λόγους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η Ελλάδα λόγω αφερεγγυότητας και η Κύπρος…
Η Κύπρος είναι εκτός QE αλλά βγαίνει στις αγορές και δανείζεται με επιτόκια πολύ λογικά και σίγουρα έως 60% χαμηλότερα από τα επιτόκια που θα δανειστεί η Ελλάδα όποτε βγει στις αγορές…

Όμως γιατί αναφέρουμε ότι θα ήταν λάθος η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Η Ελλάδα χωρίς καμία αμφιβολία συνεχίζει να αποτελεί παθογενή οικονομία.
Είναι εξαρτημένη από την ΕΕ και τον ESM και ουσιαστικά τα 250 από τα 320 δισεκ. συνολικού χρέους είναι δάνεια από ΕΕ, διακρατικά και περί τα 17 δισεκ. από το ΔΝΤ.
Ποιοι λοιπόν είναι οι λόγοι;

1)Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτυχία των κυβερνήσεων να ελέγξουν τα δημοσιονομικά τους.
Η ποσοτική χαλάρωση QE προκάλεσε ακραίες στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων το προηγούμενο διάστημα με αρνητικά επιτόκια που ήταν μια άρρωστη κατάσταση και έκρυψε το ρίσκο χώρας κάτω από το χαλί προσωρινά.
Η ΕΚΤ έχει μετατραπεί από μια θεσμική διακρατική εποπτική οντότητα των τραπεζών σε ένα hedge funds που διαμορφώνει τιμές στα assets των τραπεζών και των κρατών.

2)Η Ελλάδα ήδη ωφελείται από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ευρωσυστήματος π.χ. δανεισμός τραπεζών αλλά θυμίζουμε κατέχει 22 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που απέκτησε το 2012.
Οπότε μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται ήδη στην ΕΚΤ.

3)Η Ελλάδα δανείζεται από την ΕΕ και τον ESM με επιτόκια ας αναφέρουμε ένα εύρος 0,90 με 1,10%.
Εάν π.χ. εκδώσει σε διάστημα 10 μηνών η Ελλάδα ένα 3ετές ομόλογο 2 δισεκ. ευρώ με τι επιτόκιο θα εκδοθεί;
Με επιτόκιο 4% ή 3,5% αν υποθέσουμε ότι θα επαναληφθεί το 2014;

4)Για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Και όχι μόνο αυτό θα πρέπει η ΕΚΤ να δημοσιεύσει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που να το κρίνει βιώσιμο.
Εάν όμως η ΕΚΤ σε έκθεση δημοσιεύσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος… τότε θα πουν πολλοί ότι δεν… χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος αφού το χρέος είναι βιώσιμο…

5)Η ΕΚΤ θα πρέπει να δικαιολογήσει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το ΔΝΤ το έχει κρίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο;
Με πραγματικούς όρους πιστεύει κανείς έλληνας ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη, στα κράτη και στον ESM 250 δισεκ;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
 
6)Εάν η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυτό θα σημάνει ότι αναλαμβάνει και τον ελληνικό κίνδυνο.
Θα πουν πολλοί ότι είναι κίνδυνος 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ ένα τόσο μικρό ποσό ομολόγων;
Όχι είναι η απάντηση αλλά τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επαναλάβει τον κακό της εαυτό σε 12 ή 14 μήνες από σήμερα;
Η ΕΚΤ δεν θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα που ρίσκαρε με λάθος κριτήρια για την Ελλάδα;

7)Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι εάν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι αποδόσεις θα πέσουν τόσο πολύ που θα δανειζόμαστε πάμφθηνα.
Όχι αυτό δεν θα συμβεί.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με τους χειρότερους όρους στην ευρωζώνη και η Πορτογαλία θα συνεχίζει να είναι μακρινός στόχος…

8)Εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καμία χώρα της ευρωζώνης, κανένας Draghi και κανείς ξένος οίκος να μην διαμαρτυρηθεί εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Να σημειωθεί ότι αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ είναι ένας πολύ δίκαιος στόχος… ώστε να συμπεριληφθούν τεχνίτες, δικηγόροι, ιατροί και πολλοί άλλοι που φοροδιαφεύγουν.

9) Οι έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση με στόχο 9 Μαρτίου του 2017.
Εάν υποθέσουμε ότι κλείνει η αξιολόγηση σενάριο 9 Μαρτίου δεν υπάρχει.
Το καλύτερο σενάριο είναι 27 Απριλίου ή 8 Ιουνίου 2017.

10) Ορισμένοι ξένοι οίκοι υποστηρίζουν ότι χωρίς ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο.
Λάθος η ΕΕ και ο ESM δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την Ελλάδα εκ νέου χρηματοδοτικά.
Τέταρτο μνημόνιο μπορεί να υπάρξει αλλά δεν θα περιλαμβάνει νέα κεφάλαια.

11) Τι αναφέραμε 5 Ιανουαρίου του 2017 ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πανάκεια...

Εάν πάρουμε το "ευνοϊκό" σενάριο για την Ελλάδα ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τι θα συμβεί;
Πρωτίστως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ το πολύ 3,8 με 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα όχι μηνιαίως αλλά συνολικά.
Άρα ως προς το σκέλος αυτό ελάχιστα πράγματα.
Ως προς τις αποδόσεις προφανώς θα υποχωρήσουν και οι τιμές θα ανακάμψουν θα ανατιμηθούν, καθώς στα ομόλογα όταν αυξάνονται οι τιμές υποχωρούν οι αποδόσεις.
Όμως στην 10ετία το 7,52% θα γίνει 5,5% στο καλύτερο σενάριο και στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα 3,5% με 4%.
Πάλι η Ελλάδα θα έχει τα υψηλότερα επιτόκια και όπως έχουμε αναλύσει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Πορτογαλία λόγω τεράστιας διαφοράς σε πιστοληπτική ικανότητα έως 8 βαθμίδες με βάση την Moody’s.
Βέβαια η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εάν κλείσει η αξιολόγηση και ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπερ σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία αλλά οι αναβαθμίσεις θα είναι με το σταγονόμετρο όπως επίσης έχουμε αναλύσει διεξοδικά τους λόγους.  
Άρα η ποσοτική χαλάρωση – στο σενάριο που τελικώς ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε QE – δεν θα ωφελήσει τόσο καίρια την Ελλάδα καθώς ακόμη και με ποσοτική χαλάρωση δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το Καλοκαίρι του 2017.
Όχι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές…
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει την πιο εύθραυστη οικονομία σε σχέση με τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια και ειδικά την Πορτογαλία οπότε η καχυποψία θα συνεχίσει να επιδρά… μεταξύ των επενδυτών.
Όμως δεν θα μειωθεί το country risk λόγω μείωσης των αποδόσεων και εγγύησης που θα παρέχει η ΕΚΤ άπαξ και θα αγοράζει έστω και το ελάχιστο ελληνικό χρέος;
Ναι το country risk το ρίσκο χώρας θα μειωθεί αλλά η μείωση θα είναι μικρότερη από το προσδοκώμενο.
Προειδοποιούμε ότι όταν – και εάν – ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι επιδράσεις από αυτή την μεγάλη απόφαση… θα είναι ένα μικρό αποτέλεσμα που θα απογοητεύσει….
Όταν – και εάν – συμβεί πολλοί θα πουν τελικά αυτό ήταν η ποσοτική χαλάρωση;
Η ποσοτική χαλάρωση έχει υπερεκτιμηθεί καθώς δεν είναι δημοσιονομική πολιτική αλλά ένα νομισματικό μέσο που έχει προκαλέσει ακραίες στρεβλώσεις όπως ότι 115 ομόλογα στην Ευρώπη είχαν αρνητικά επιτόκια…
Τα αρνητικά επιτόκια είναι μια οικονομική αρρώστια που ζημιώνει χωρίς να ωφελεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης