Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει 20/2 – Πιθανός ο κίνδυνος να χαθεί και ο Απρίλιος – Οι τράπεζες κινδυνεύουν με… κρατικοποίηση

Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει 20/2 – Πιθανός ο κίνδυνος να χαθεί και ο Απρίλιος – Οι τράπεζες κινδυνεύουν με… κρατικοποίηση
Η ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου είναι ορόσημο εάν χαθεί και λόγω Ολλανδικών και Γαλλικών εκλογών η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί και η ελληνική αξιολόγηση θα κινδυνεύσει να μην κλείσει ούτε τον Απρίλιο του 2017.
Στο τακτικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου εάν χαθεί η ευκαιρία – οι πιθανότητες να χαθεί η ευκαιρία είναι 99% - η ελληνική αξιολόγηση θα εγκλωβιστεί στα πολιτικά γρανάζια και η οικονομία θα σέρνεται και οι τράπεζες θα δέχονται ισχυρές πιέσεις στις καταθέσεις που υποχώρησαν 1,91 δισεκ. στα 120 δισκ, στα NPEs που αυξήθηκαν κατά 450 εκατ ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Με βάση τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες

1)Η ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου είναι ορόσημο εάν χαθεί και λόγω Ολλανδικών και Γαλλικών εκλογών η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί και η ελληνική αξιολόγηση θα κινδυνεύσει να μην κλείσει ούτε τον Απρίλιο του 2017.

2)Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για έκτακτο Eurogroup.
Αντιθέτως έχει αποκλειστεί το σενάριο έκτακτο Eurogroup.
Στα τακτικά Eurogroup θα κλείσει η αξιολόγηση.

3)Η προσδοκία ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγηση μάλλον διαψεύδεται.

4)Είναι προφανές ότι το ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης έχουν πλέον μηδενικές πιθανότητες.
Και το ζήτημα του χρέους δεν προχωράει και προφανώς ούτε η ποσοτική χαλάρωση.
Το σχέδιο ότι μετατίθεται για Οκτώβριο του 2017 είναι βασικό πλέον και αισιόδοξο…

Πλέον όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι εάν χαθεί ακόμη μια σημαντική ευκαιρία είναι βέβαιο ότι οι στόχοι για τα δημόσια οικονομικά θα αποτύχουν.
Η οικονομία θα βουλιάξει πάλι στον βούρκο της ύφεσης και οι στόχοι για 2,7% ανάπτυξη θα διαψευστούν.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως η οποία θα είναι διογκούμενη και πιο οξεία θα εστιαστεί στις τράπεζες.
Εάν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν.
Ήδη μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί 1,91 δισεκ. ευρώ στα 120 δισεκ.
Χωρίς αξιολόγηση όλο το new money όλο το νέο χρήμα θα φύγει πάλι ενώ οι καταθέσεις λόγω φόρων θα συνεχίσουν να μειώνονται προς τα 118 δισεκ.
Το πρόβλημα ρευστότητας θα ανακόψει την μείωση του ELA το οποίο πάλι θα αρχίσει να αυξάνεται….
Υπάρχουν collaterals εξασφαλίσεις...αλλά αύξηση του ELA θα είναι δραματικό πισωγύρισμα.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs θα αυξηθούν και πάλι ήδη καταγράφεται επιδείνωση κατά 450 εκατ.
Εάν οι πολίτες πιστέψουν ότι η οικονομία κλονίζεται θα σταματήσουν να πληρώνουν και τα NPLs και NPEs θα εκτοξευθούν οδηγώντας τις τράπεζες το 2017 σε ζημίες…
Ζημίες για τις τράπεζες το 2017 σημαίνει ότι οι ζημίες θα συμψηφίζονται με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιούνται ΑΜΚ υπέρ του κράτους – και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι σε σύνολο κεφαλαίων 33,5 δισεκ. ή tangible book value 28,5 δισ τα 19,5 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος στις ελληνικές τράπεζες.
Κατά το απλούστερο τα 19,5 δισ δεν είναι πραγματικά κεφάλαια.

Όμως το πρόβλημα δεν θα είναι η κρατικοποίηση που θα έρθει κατά το ύψος των ζημιών που θα εμφανίσουν οι τράπεζες αλλά ο κίνδυνος οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια στα stress tests του 2018 της ΕΚΤ τα οποία θα ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου του 2018.
Το 4ο μνημόνιο θα κριθεί αναγκαίο με επίκεντρο τις τράπεζες.
Το 4ο μνημόνιο πρέπει να περιλαμβάνει 15-20 δισεκ νέα κεφάλαια ως μηχανισμό προστασίας και διάσωσης των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης