Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπήρχε σχέδιο εξαρχής να μην δοθεί η ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα λόγω ασυνέπειας και υψηλού ρίσκου μετά το 2018

Υπήρχε σχέδιο εξαρχής να μην δοθεί η ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα λόγω ασυνέπειας και υψηλού ρίσκου μετά το 2018
Το βασικό σενάριο πλέον είναι ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.....
«Υπήρχε σχέδιο εξαρχής να μην δοθεί ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα» με την δήλωση κορυφαίος θεσμικός παράγοντας ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που έχει πολλές φορές υποστηριχθεί…η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε ποτέ ως αντάλλαγμα ποσοτική χαλάρωση QE.
Οι βασικοί λόγοι είναι δύο

1)Η ποσοτική χαλάρωση θα δινόταν στην Ελλάδα ως επιβράβευση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Όταν όμως διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των υποχρεώσεων της ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως η ΕΚΤ άρχισε να βάζει φραγμούς και όρους

2)Πέραν της ελληνικής ασυνέπειας υπήρχε και ένας άλλος λόγος ίσως ακόμη πιο σημαντικός.
Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ESM συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη τα χρέη της και ότι στο τέλος του προγράμματος τον Ιούνιο του 2018 δεν θα ήταν έτοιμη να στηριχθεί στις δικές της οικονομικές δυνάμεις.
Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση μιας αδύναμης χώρας θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα μια ψευδεπίγραφη προσδοκία βελτίωσης και το πρόβλημα απλά θα διαιωνιζόταν δια της μετάθεσης… της επίλυσης.

Η ΕΚΤ και οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν η Ελλάδα εξέπληττε θετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις αξιολογήσεις….
Η πορεία των γεγονότων έδειξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει σημάδια μεταρρυθμιστικής κόπωσης και να υπολείπεται ξεκάθαρα των στόχων.
Έτσι και η Γερμανία εγκατέλειψε το σχέδιο να δοθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ προφανώς εγκαταλείπει το σχέδιο ένταξης της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση της Ελλάδος ίσως από άγνοια πόνταρε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγνοώντας σκόπιμα ή μη τις ρήτρες των ευρωπαίων….
Υπό αυτό το πρίσμα και το σχέδιο για πιθανή ένταξη στις 26 Οκτωβρίου του 2017 έχει μικρές πιθανότητες.
Το βασικό σενάριο πλέον είναι ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης