Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έλληνες τραπεζίτες: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ΔΝΤ και ποσοτική χαλάρωση – Θα δοθεί η δόση και η χρεοκοπία θα αποτραπεί

Έλληνες τραπεζίτες: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ΔΝΤ και ποσοτική χαλάρωση – Θα δοθεί η δόση και η χρεοκοπία θα αποτραπεί
Το βασικό σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά ελλείψει χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης… τα οφέλη για οικονομία και τράπεζες δεν θα είναι ισχυρά.
«Η κρισιμότατη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, όχι όμως στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στις 20 Μαρτίου ή το αργότερο Απρίλιο του 2017.
Θα συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης μάλλον 20 Φεβρουαρίου και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία»
Στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ το οποίο θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος, με υποσχετική για το χρέος που ωστόσο δεν θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δύο κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν ότι

1)Στις 20 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα αλλά θα υπάρξει κάποιο φως δεν θα είναι ένα ακόμη αδιέξοδο Eurogroup.

2)Η τελική συμφωνία θα κλειδώσει ίσως 20 Μαρτίου αλλά δεν θα τραβήξει πολύ η αξιολόγηση δεν συμφέρει ούτε την κυβέρνηση, ούτε την οικονομία, ούτε τις τράπεζες.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια αλλά θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος έως την λήξη του Γ'  μνημονίου.

3)Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς όμως να υπάρχει σχεδιασμός για ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κατά το πιθανότερο για το ορατό μέλλον δεν υπάρχει σχέδιο ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

4)Η δόση θα δοθεί, οπότε το ελληνικό κράτος θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις πάνω από 7 δισεκ. τον Ιούλιο του 2017.
Η δόση θα δοθεί και η χρεοκοπία θα αποτραπεί.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε άνοδο τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα ειδικά το πρώην 3ετές που λήγει Ιούλιο του 2017.

5)Η μέχρι τώρα λανθασμένη καθυστέρηση έχει επηρεάσει τις τράπεζες αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι δραματικές ή μη αναστρέψιμες.
Οι εκροές καταθέσεων είναι 1,9 δισεκ. ευρώ και οφείλονται κυρίως στις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και σε μείωση του νέου χρήματος.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν αυξηθεί 400-500 εκατ και σημειώνεται ολοσχερής αλλαγή κλίματος προφανώς προς το χειρότερο.

6)Οι τράπεζες ακόμη δεν βρίσκονται στο σημείο όπου δεν μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση.
Εάν η αβεβαιότητα τερματιστεί μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες οι τράπεζες θα καταφέρουν να καλύψουν τις ζημίες και στα επόμενα τρίμηνα να επιχειρήσουν να βελτιώσουν την επιδεινωμένη εικόνα.

7)Οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα θα αντιδράσουν θετικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

8)Το βασικό σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά ελλείψει χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης… τα οφέλη για οικονομία και τράπεζες δεν θα είναι ισχυρά.
Αποτρέπεται η χρεοκοπία αλλά από την άλλη η οικονομία έχει ακόμη πολλά εμπόδια να διαβεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης