Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Bob Diamond (Atlas Capital) επένδυσε στην Credicom στην Ελλάδα; - Τι ρήτρες αποδόσεων έχει επιβάλλει;

tags :
Γιατί ο Bob Diamond (Atlas Capital) επένδυσε στην Credicom στην Ελλάδα; - Τι ρήτρες αποδόσεων έχει επιβάλλει;
Η απάντηση είναι ότι στην Credicom μπορεί να διέγνωσε λίγα πράγματα αλλά σίγουρα δελεάστηκε από αυτά που του ανέφερε ο νέος CEO Άνθιμος Θωμόπουλος…
Γιατί ο Bob Diamond ο επικεφαλής της Atlas Capital αποφάσισε να επενδύσει στην Credicom στην Ελλάδα;
Το ερώτημα αυτό τίθεται από πολλά τραπεζικά στελέχη που διερωτώνται τι είδε, τι διέγνωσε στην Credicom ο κορυφαίος τραπεζίτης και πλέον fund manager;
Η απάντηση είναι ότι στην Credicom μπορεί να διέγνωσε λίγα πράγματα αλλά σίγουρα δελεάστηκε από αυτά που του ανέφερε ο νέος CEO Άνθιμος Θωμόπουλος…
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα μεγάλα σχέδια της Atlas Capital…
Ταυτόχρονα όταν υπέγραψε ένα πολύ καλό πακέτο αποδοχών υπέγραψε και πολύ συγκεκριμένες ρήτρες… ότι δεν μπορεί να πάει σε άλλη τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οπότε ο Θωμόπουλος παραμένει 100% στην Credicom
Το ερώτημα είναι η Atlas Capital τι θα κερδίσει;
Φθάνουν μόνο αποδόσεις 6% με 8% όπως στις υπόλοιπες τράπεζες;
Επειδή η Credicom θα εστιάζεται στην επιθετική αναδιάρθρωση εταιριών και επειδή στόχος είναι η τράπεζα να αποκτήσει assets πάνω από 1,2 δισεκ. σε εύλογο βάθος χρόνου το Atlas Capital έχει ένα στόχο σε 3-4 χρόνια να έχει αποσβέσει την επένδυση του που θα φθάσει σωρευτικά τα 110-120 εκατ ευρώ.

Πότε έκλεισε το deal;

Στις 21 Φεβρουαρίου μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων και αναβολών η Atlas Capital έκανε την μεγάλη κίνηση… απέκτησε με 16 + 4 εκατ συνολικά 20 εκατ τα 30 εκατ κεφαλαίων της Credicom στην Ελλάδα…
Η Credit Agricole πούλησε την Credicom η οποία πλέον έχει γενική τραπεζική άδεια στην Atlas Capital…η οποία την ελέγχει πλέον 100%.
Όπως έχει τονιστεί διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος και αναπληρώτρια CEO η Αναστασία Σακελλαρίου η πρώην CEO του ΤΧΣ.

Ποια είναι η στρατηγική της Atlas Capital;

Η πρώτη κίνηση ολοκληρώθηκε και είναι αποδοτική.
Η Atlas Capital επένδυσε 20 εκατ στην Credicom η οποία έχει κεφάλαια 30 εκατ.
Άρα θεωρητικά η επένδυση της έχει θετική απόδοση άπαξ και η Credicom έχει ελεγχθεί πλήρως και διεξοδικά και δεν κρύβει περίεργα ή μη αντιμετωπίσιμα προβλήματα.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;
Προφανώς η Atlas Capital θα αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Θέλει να έχει καθαρή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υλοποιήσει το τελικό σχέδιο να υλοποιηθεί μια αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ εκ των οποίων 100 εκατ θα επενδύσει η Atlas Capital και 200 εκατ άλλοι ιδιώτες επενδυτές.
Η Credicom είναι τράπεζα άρα θα λειτουργεί με leverage περίπου 3 με 5 φορές τα κεφάλαια για τα πρώτα χρόνια όπερ σημαίνει 1 με 1,5 δισεκ. ενεργητικό.
Η Credicom θα στραφεί στις αναδιαρθρώσεις εταιριών με στόχο αποδόσεις από 5% έως 7%.
Θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει καταθέσεις αλλά και ρευστότητα μέσω διαφόρων εκδόσεων ώστε να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της.

FT: Ο Bob Diamond της Atlas Capital ενώνει τις δυνάμεις του με τον Α. Θωμόπουλο για την Credicom

Ο πρώην επικεφαλής της Barclays, Bob Diamond ενώνει τις δυνάμεις του με τον πρώην CEO της Πειραιώς, Άνθιμο Θωμόπουλο, για την απόκτηση του ελληνικού βραχίονα της Credit Agricole, της Credicom.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνει ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση του βραχίονα καταναλωτικής χρηματοδότησης της γαλλικής Crédit Agricole με έδρα την Αθήνα.
Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στον Diamond, με ένα σχετικά μικρό σχήμα που θα έχει άδεια τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα, να αποκτήσει - μέσω των επενδύσεων της εταιρείας Atlas Merchant Capital – μέρος του τεράστιου όγκου των "κόκκινων" δανείων τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πωλήσουν εντός των επόμενων ετών.
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς πριν από ένα χρόνο, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Credicom.
Η συμφωνία ολοκληρώνει την έξοδο της Γαλλικής Τράπεζας από την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε όταν πούλησε προς μόλις 1 ευρώ την Εμπορική, την οποία είχε αγοράσει έξι χρόνια πριν έναντι 2,2 δισ. ευρώ.
Η Credicom αποκτήθηκε από την Atlas Merchant Capital, το επενδυτικό σχήμα με έδρα τη Νέα Υόρκη, την οποία και ίδρυσε ο Diamond αφότου έφυγε από την Barclays με αφορμή το σκάνδαλο Libor το 2012.

(Πρώτη ενημέρωση 14:38, 23 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης