Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο Eurogroup στις 7/4 θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – Το ΔΝΤ με αναβαθμισμένο ρόλο ειδικού ελεγκτή, χωρίς νέο δάνειο

tags :
Στο Eurogroup στις 7/4  θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – Το ΔΝΤ με αναβαθμισμένο ρόλο ειδικού ελεγκτή, χωρίς νέο δάνειο
To ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη – Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους από την ΕΕ για να χορηγήσει νέο δάνειο το ΔΝΤ
Στο Eurogroup στις 7 Απριλίου του 2017 θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αυτό φαίνεται να είναι το βασικότερο σενάριο και μάλλον θα αποτραπεί το θρίλερ μέχρι την 15η Ιουνίου όπου είναι το προγραμματισμένο τελευταίο Eurogroup πριν τις σημαντικές αποπληρωμές περί τα 7 δισεκ. του Ιουλίου του 2017.
Πηγή που έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς του ΔΝΤ αναφέρει ότι «εφόσον η Ελλάδα προνομοθετήσει το πακέτο των μέτρων μέχρι τέλη Μαρτίου του 2017 τότε στις 7 Απριλίου θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση με συμφωνία στον χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 6,3 δισεκ».
Αυτή η προσέγγιση υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι αισιόδοξη καθώς υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες διαρροές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προσπαθήσει να δώσει show στις 25 Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής….
Εάν η αξιολόγηση κλείσει στις 7 Απριλίου θα πρέπει να αποσαφηνιστεί έως εκείνη την περίοδο ο ρόλος του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ όπως φαίνεται εκείνη την περίοδο πέριξ της 7ης Απριλίου θα αναθεωρήσει επί τα βελτίω το πιθανότερο τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η θετική αναθεώρηση για τους στόχους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα είναι ένα θετικό βήμα αλλά αυτό δεν είναι επαρκές να αλλάξει την στάση του ΔΝΤ ως προς το χρέος.
Το ΔΝΤ έχει κρίνει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Όμως για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι ριζικά του βασικού και δυσμενούς σεναρίου και ταυτόχρονα όλα αυτά να οδηγήσουν σε βιώσιμο χρέος.
Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί δύο βασικές μεθοδολογίες για να εκτιμήσει κατά πόσον το χρέος είναι βιώσιμο.
Η πρώτη μεθοδολογία εξετάζει αν έως το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ και με το χρέος να εξυπηρετείται σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα είναι επαρκώς χαμηλή ή σε μία επαρκώς σαφή πτωτική πορεία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η δεύτερη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν το χρέος έχει μακρά ωρίμανση και ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, εξετάζει αν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μίας χώρας μπορούν να καλυφθούν με εύλογο τρόπο από τις αγορές στο μέλλον.
Με βάση μάλιστα και το άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ στις 23 Φεβρουαρίου 2017 εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να χορηγήσει νέο δάνειο χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.
Εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και το πρόγραμμα δεν κριθεί επαρκές τότε είναι αδύνατο το ΔΝΤ να συμμετάσχει με νέο δάνειο στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

To ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη – Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους από την ΕΕ για να χορηγήσει νέο δάνειο το ΔΝΤ

Το άρθρο του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο.
Ευρώπη εάν θέλεις το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια, προχώρησε σε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όμως ΔΝΤ και Ευρώπη (Merkel Γερμανία και Lagarde ΔΝΤ) συμφώνησαν ότι η λύση για το ελληνικό χρέος μετατίθεται για το 2018.
Επίσης το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν από το 2018.
Όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με αναβαθμισμένο ρόλο ειδικού ελεγκτή στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ΔΕΝ θα χορηγήσει νέο δάνειο.
Προφανώς όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης έχει καταρρεύσει, έχει ναυαγήσει για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης