Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η καθυστερημένη δικαίωση του BankingNews για τις σκανδαλώδεις χορηγήσεις της Attica Bank

Η καθυστερημένη δικαίωση του BankingNews για τις σκανδαλώδεις χορηγήσεις της Attica Bank
Συνολικά, 185 με 190 δημοσιεύματα υπήρξαν από τότε από το BankingNews, για τις όποιες παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες είχαν σημειωθεί
Από τον Σεπτέμβριο του 2014, το BankingNews, σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του είχε αποκαλύψει τις σκανδαλώδεις διαδικασίες με τις οποίες κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η Attica Bank.
Συνολικά, 185 με 190 δημοσιεύματα υπήρξαν από τότε από το BankingNews, για τις όποιες παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες είχαν σημειωθεί.
Είχαμε προειδοποιήσει για την κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Τράπεζας Αττικής, για τις παράνομες αδειοδετήσεις, τις συνεχής παραβιάσεις των τραπεζικών κανόνων.
Γι' αυτές τις αποκάλυψες το BankingNews είχε υποστεί 11 αγωγές και 2 μηνύσεις από την προηγούμενη διοίκηση της Attica, Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.
Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο ορισμένα κατευθυνόμενα από την Attica Bank μέσα ενημέρωσης, όπως το Capital, το e-blog τύπου Λυκαβηττός, είχαν στοχοποιήσει το BankingNews, επικρίνοντας τη σταθερή στάση του site για όσα απίστευτα διαδραματίζονταν.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, το BankingNews δικαιώθηκε πλήρως, αφενός με το πόρισμα – καταπέλτη της Τράπεζας της Ελλάδος και βεβαίως, εσχάτως, με τη μηνυτήρια αναφορά από την ΤτΕ.
Από τις όλες εξελίξεις στην Attica είναι πρόδηλο ότι ο εισαγγελέας παρεμβαίνει καθυστερημένα, καθώς σε αυτήν την τράπεζα συνέβησαν απίστευτες παρατυπίες και παρανομίες που ορθά η ΤτΕ και η νέα διοίκηση υπό τον Θεόδωρο Πανταλάκη, παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη.
Η ΤτΕ ζητά λοιπόν από την Εισαγγελία να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων», περιγράφοντας το «πάρτι» που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών από τη διοίκηση των Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.
Ειδικότερα, κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης Α.Ε., συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία πήρε 39 δάνεια από την Attica από τις αρχές του 2015, με επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω από το κόστος της τράπεζας.
Το πιστωτικό όριο της εταιρείας Τοξότης Α.Ε., αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια σε μόλις 16 ημέρες, από τις 28 Απριλίου 2015 έως τις 14 Μαΐου 2015.
Επισημαίνεται ότι η μηνυτήρια αναφορά έχει ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης