Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα το θετικό σενάριο; - Κλείνει η αξιολόγηση με στόχο το αργότερο 7/4 συμφωνία σε όλα και ΔΝΤ

Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα το θετικό σενάριο; - Κλείνει η αξιολόγηση με στόχο το αργότερο 7/4 συμφωνία σε όλα και ΔΝΤ
Το θετικό σενάριο για την οικονομία θα σηματοδοτήσει σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, η επενδυτική ψυχολογία θα ανακάμπτει και το σενάριο για ΑΕΠ 2,3% με 2,5% για το 2017 θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Το θετικό σενάριο για την Ελλάδα αρχίζει να κυριαρχεί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε ότι είναι μονόδρομος η αποδοχή όλων των μέτρων λιτότητας, το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να αποτραπεί η πλήρης αποσταθεροποιήση.... και το αδιέξοδο.
Είχε να επιλέξει μεταξύ
1)Μιας παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που θα κατέληγε σε πολύ σκληρότερα και επώδυνα μέτρα, ορισμένοι αναφέρουν ότι ο λογαριασμός θα έφθανε στα 10 δισεκ. ή 5,5% του ΑΕΠ.
Το σενάριο αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θα κατέρρεε εκλογικά σε ποσοστά κάτω από 10% και θα ήταν αδύνατη η οποιαδήποτε αναστροφή του κλίματος.
 Αν η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ελάσσονος σημασίας, η πορεία της οικονομίας – που είναι μείζονος σημασίας – θα ήταν δραματική.
Η κοινωνία θα υποχρεωνόταν να πληρώσει ακόμη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση.
2)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφύγει σε εκλογές σε ένα τέτοιο σενάριο η κοινωνία θα εκλάμβανε τις εκλογές ως τακτική διαφυγής για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αριστερά θα έμενε στην ιστορία ότι διακυβέρνησε και απέτυχε και προφανώς στις εκλογές θα συντριβόταν χωρίς καμία αμφιβολία σε ποσοστά 12% με 15%.
3)Η τρίτη λύση ήταν να αποδεχθεί όλα τα μέτρα λιτότητας ποντάροντας ότι τα όποια ανταλλάγματα δοθούν θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στην οικονομία…
Πολιτικά βραχυπρόθεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει χρόνο – πολιτικό χρόνο – και η Ελλάδα που είναι και το σημαντικότερο – κερδίζει ακόμη μια ευκαιρία.
Πλέον είναι 100% σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει την διαπραγμάτευση.
Κάποιοι αισιόδοξοι υποστηρίζουν 20 Μαρτίου αλλά το πιθανότερο είναι 7 Απριλίου του 2017.
Η αξιολόγηση θα κλείσει.
Τι σημαίνει όμως θετικό σενάριο για την οικονομία, τις τράπεζες, την αγορά;

Το θετικό σενάριο για την οικονομία

Το θετικό σενάριο για την οικονομία θα σηματοδοτήσει σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, η επενδυτική ψυχολογία θα ανακάμπτει και το σενάριο για ΑΕΠ 2,3% με 2,5% για το 2017 θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μια δόση από 8 έως 10 δισεκ. ευρώ προφανώς αρκετά σημαντική όχι μόνο για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου του 2017 περί 7 δισεκ. αλλά και για την πληρωμή μέρος ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Στο Eurogroup που θα κλειδώσει η αξιολόγηση ο ESM θα παρουσιάσει και το πλέγμα των μέτρων που θα συμπεριλαμβάνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (νέα επιμήκυνση και πάγωμα επιτοκίων και κεφαλαιοποίησης τους στα επόμενα χρόνια).

Θα ανακοινωθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.... με εφαρμογή από 2018

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρητά έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα εφαρμοστούν το 2017 αλλά στο τέλος του προγράμματος το 2018.
Ωστόσο ο ESM θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει με τα να δεδομένα να επαναξιολογήσει το ελληνικό χρέος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δύο κρίσιμες αποφάσεις να λάβει
1)Να επαναξιολογήσει τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα.
Το ΔΝΤ είναι περίπου βέβαιο ότι θα αναθεωρήσει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας αλλάζοντας τις προοπτικές επί τα βελτίω.
Συγκεκριμένα θα αλλάξει τις παραδοχές και θα εμφανιστεί πιο αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018 σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα θα επιτρέψουν στο Ταμείο να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση και αλλάζοντας τις παραδοχές στο βασικό σενάριο basic scenario της DSA (έκθεση βιωσιμότητας) θα κρίνει το χρέος βιώσιμο από εξαιρετική μη βιώσιμο.
Ωστόσο στο δυσμενές σενάριο adverse scenario το ελληνικό χρέος και με τα νέα δεδομένα θα συνεχίσει να παραμένει ΜΗ βιώσιμο.
Η αλλαγή αυτή των παραδοχών και των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να επαναξιολογήσει τα δεδομένα για την ποσοτική χαλάρωση.
Μέχρι τώρα θεωρείτο και σωστά χαμένη υπόθεση η ποσοτική χαλάρωση QE.
Όμως με τα νέα στοιχεία προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα.
Στην περίπτωση αυτή εάν η αξιολόγηση κλείσει 7 Απριλίου στις 27 Απριλίου ή 3 Μαίου θα μπορούσε η ΕΚΤ να εγκρίνει ένα τμηματοποιημένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Και ενώ η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να συνεδριάσει μόνο για θέματα νομισματικής πολιτικής για να εγκρίνει ποσοτική χαλάρωση αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τράπεζες, μετοχές, οικονομία, ομόλογα;

Η ελληνική αγορά ομολόγων θα σημειώσει ράλι.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 7,3% θα υποχωρήσει στο 5,5%.
Το πρώην 3ετές λήξης Ιουλίου 2017 – πλέον ετήσιο – η τιμή θα φθάσει στις 103,75 μονάδες βάσης όσο πλησιάζει προς την λήξη με αποδόσεις κάτω από 4% σε αγορά και πώληση.
Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης θα αναρριχηθεί στις 750 μονάδες ή +16% υψηλότερα.
Οι μετοχές των τραπεζών θα καταγράψουν μια άνοδο έως +40% με +45% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι τράπεζες που πέρασαν ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα μπορέσουν στα επόμενα τρίμηνα να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος και σίγουρα θα ανακοπεί η εκροή καταθέσεων και βεβαίως η επιδείνωση στα NPLs και NPEs.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι με ποσοτική χαλάρωση εφόσον δοθεί από την ΕΚΤ – σενάριο μετά την θετική αξιολόγηση πιθανό – οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων.
Η απόπειρα αυτή ίσως να γίνει παράλληλα με πιθανή μικρή έξοδο της Ελλάδος στις αγορές μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2017.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν τις πιθανότητες να χρειαστούν όλες νέα ανακεφαλαιοποίηση τον Οκτώβριο του 2018 στα νέα stress tests της ΕΚΤ.
Η πραγματικότητα είναι ότι εάν και εφόσον κυριαρχήσει το θετικό σενάριο για ορισμένους μήνες θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιριών για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης