Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το κακό σενάριο το ξέρουμε - Το καλό σενάριο κέρδη έως 1,5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες χωρίς ΑΜΚ πως θα υλοποιηθεί;

tags :
Το κακό σενάριο το ξέρουμε - Το καλό σενάριο κέρδη έως 1,5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες χωρίς ΑΜΚ πως θα υλοποιηθεί;
Πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο;
Το κακό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018 τις ελληνικές τράπεζες το γνωρίζουμε.
Ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης 10 δισεκ. είναι υπαρκτός όπως και ο κίνδυνος κατάρρευσης όλου του συστήματος εάν ενεργοποιηθεί το bail in.
Το σενάριο καταστροφής για τις ελληνικές τράπεζες έχει και αναλυθεί και παρουσιαστεί πολύ διεξοδικά υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Όμως υπάρχει και το θετικό σενάριο το σενάριο που θέλει σχεδόν όλες οι τράπεζες να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα stress tests του 2018 χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες και το σενάριο που θέλει από το 2018 ή 2019 κέρδη έως 1,5 δισεκ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο.

Πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο;


1)Προφανώς να κλείσει η αξιολόγηση και η οικονομία να πιάσει στόχο για ανάπτυξη πάνω από 2%... στόχος για το 2017 είναι 2,5%.
2)Να αρχίσουν οι τράπεζες να μειώνουν επιθετικά την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
Η ποσοτική χαλάρωση και έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα βοηθούσε σε μείωση έως και 75% της συνολικής εξάρτησης από το ευρωσύστημα σε διάστημα 6-8 μηνών.
3)Μπορεί οι καταθέσεις να μην αυξηθούν για χρόνια με τους ρυθμούς του 2007 με 2009 αλλά εάν υπάρξει γενική βελτίωση του οικονομικού κλίματος… κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες θα σημειωθεί νέα σημαντική χαλάρωση των capital controls.
4)Η ανάπτυξη θα επέτρεπε στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα των προβληματικών δανείων.
Οι μέχρι τώρα επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών είναι υπερβολικά φτωχές και αιτιολογία για τα αποτελέσματα αυτά…η αβεβαιότητα που προκαλεί η παρατεταμένη αξιολόγηση.
Εάν όμως κλείσει η αξιολόγηση και η οικονομία επανέλθει στην ομαλότητα τότε είναι πολύ λογικό οι τράπεζες να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβληματικά δάνεια με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
5)Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι εάν υπάρξει και 4ος γύρος ανακεφαλαιοποίησης όχι μόνο καμία διοίκηση δεν θα παραμείνει στην θέση τους αλλά θα κινδυνεύσουν όλοι να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Για τους τραπεζίτες δεν υπάρχει σενάριο 4ης ανακεφαλαιοποίησης.
6)Οι τράπεζες εάν κλείσει η αξιολόγηση 7 Απριλίου του 2017 θα μπορούν να αντιστρέψουν το δυσμενές κλίμα του α΄ τριμήνου του 2017 και να αποτρέψουν τυχόν ζημίες ή άλλες σοβαρές παρενέργειες.
7)Οι τράπεζες ειδικά το 2018 θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη 1,5 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση και με όρους κλάδου εάν το διάστημα 2017 και 2018 η οικονομία επανέλθει στην ομαλότητα.
8)Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες αποτελέσματα χρήσης 2016.
Οι επιδόσεις χαρακτηρίζονται λογικές και είναι πιστή επανάληψη το δ΄ τρίμηνο του 2016 με το γ΄ τρίμηνο του 2016 εξαιρώντας τα έκτακτα από την UBB της Εθνικής τράπεζας.

Για το τραγικό σενάριο των τραπεζών, έχουμε αναλύσει το τι θα συμβεί.
Το συστημικό σοκ, οι διοικήσεις που θα καρατομηθούν, οι μέτοχοι που θα χάσουν τα λεφτά τους και οι καταθέτες που θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις καταθέσεις τους.
Όμως υπάρχει μια πιθανότητα – που μπορεί να γίνει αυξανόμενη και βασική – τελικώς και στις τράπεζες να υπερισχύσει το θετικό σενάριο.
Σε αυτή την περίπτωση προφανώς και χρηματιστηριακά ο κλάδος θα ανακάμψει με τιμές πέριξ των αυξήσεων κεφαλαίου πλην της Alpha bank που θα κινηθεί υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ προς τα 2,8 με 3 ευρώ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης