Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τσίπρας σε τραπεζίτες: Σε δύο φάσεις η αξιολόγηση - Να μειωθούν τα NPLs - Δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου

tags :
Τσίπρας σε τραπεζίτες: Σε δύο φάσεις η αξιολόγηση - Να μειωθούν τα NPLs - Δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου
Τράπεζες: Δεν υπάρχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης
Σε δύο φάσεις θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους τραπεζίτες, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα, 28 Φεβρουαρίου.
Το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών παρουσίασε όλο το πλέγμα των ζητημάτων που απασχολούν το κλάδο, καθώς και το επίμαχο θέμα της αξιολόγησης, στο οποίο ο Τσίπρας ανέφερε ότι θα κλείσει σε δύο φάσεις, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να προσδιορισει χρονικά το πότε, και σε επόμενη φάση η συνολική συμφωνία (ΔΝΤ, χρέος).
Η ΕΕΤ υπό τον Νίκο Καραμούζη (πρόεδρος Eurobank), παρουσίασε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. 
Ειδικά, αναφέρθηκαν στα προβληματικά δάνεια, στα φορολογικά ζητήματα, στα αναπτυξιακά, στην εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και στη συνεργασία τραπεζών με το υπ. Οικονομικών.
Ο Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά ενημερωμένος γύρω από τα προβλήματα των τραπεζών. 
Μάλιστα, ζήτησε να μειωθούν σημαντικά τα NPLs, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Επίσης, ζήτησε να μην προχωρήσουν οι διοικήσεις σε μαζικές απολύσεις.
Τέλος, πρωθυπουργός και τραπεζίτες συμφώνησαν να συστήσουν ένα forum, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε ο κλάδος να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.

Τράπεζες: Δεν υπάρχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης

Οι τραπεζίτες παρουσίασαν τις απόψεις του για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ανάγκη να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επιπλέον, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, έθεσαν ζητήματα ρευστότητας, επιμένοντας στη γρήγορη ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ, αλλά και το θέμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Τέλος οι τραπεζίτες συζήτησαν με τον πρωθυπουργό και το ζήτημα της τραπεζικής πίστης, καθώς σημειώθηκαν εκροές καταθέσεων το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές σημείωναν επιπλέον ότι οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας στην ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης