Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιέσεις από τους ορκωτούς ελεγκτές να αυξήσουν τις προβλέψεις για NPLs οι ελληνικές τράπεζες λόγω stress tests

Πιέσεις από τους ορκωτούς ελεγκτές να αυξήσουν τις προβλέψεις για NPLs οι ελληνικές τράπεζες λόγω stress tests
Η ΕΒΑ θα οριστικοποιήσει το πακέτο των παραμέτρων που θα συμπεριλαμβάνονται στα νέα stress tests το καλοκαίρι του 2017 με στόχο αρχές 2018 να ξεκινήσουν και να ανακοινωθούν καλοκαίρι 2018 μάλλον Ιούλιο 2018.
Πιέσεις ασκούν οι ορκωτοί ελεγκτές στις ελληνικές τράπεζες ώστε να διενεργήσουν υψηλότερες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια τόσο στην χρήση 2016 όσο και το 2017.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν προσεχώς αποτελέσματα χρήσης 2016 (η Πειραιώς 8 Μαρτίου η Eurobank 16 Μαρτίου) και όπως προκύπτει οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των αυξημένων προβλέψεων και της ανάγκης να προκύψουν έστω και οριακά κέρδη ώστε να αποτραπεί η ενεργοποίηση του νόμου που μετατρέπει τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC σε κεφάλαιο μέσω ΑΜΚ υπέρ του ΤΧΣ.
Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα των τραπεζιτών είναι οι πιέσεις που ασκούν οι ορκωτοί ελεγκτές ώστε να προχωρήσουν σε νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, την ώρα μάλιστα που λόγω των καθυστερήσεων στην διαπραγμάτευση της αξιολόγησης έχουν αρχίσει να αυξάνονται εκ νέου τα προβληματικά δάνεια.
Ήδη το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2017 παρατηρείται αύξηση στα προβληματικά δάνεια κατά 450 εκατ ευρώ.
Μάλιστα οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι στην στοχοθεσία του Μαρτίου 2017 ίσως υπάρξουν σοβαρές παρατηρήσεις από τον SSM καθώς η τάση από καθοδική έχει αντιστραφεί σε ανοδική – δηλαδή νέα επιβάρυνση.
Οι ορκωτοί ελεγκτές πιέζουν τις τράπεζες για νέα αύξηση προβλέψεων καθώς θέλουν να θωρακίσουν τις τράπεζες ενόψει των νέων stress tests του 2018.
Η ΕΒΑ θα οριστικοποιήσει το πακέτο των παραμέτρων που θα συμπεριλαμβάνονται στα νέα stress tests το καλοκαίρι του 2017 με στόχο αρχές 2018 να διεξαχθούν και να ανακοινωθούν καλοκαίρι 2018 μάλλον Ιούλιο 2018.
Τα stress tests θα πραγματοποιηθούν με στοιχεία ίσως 9μηνου του 2017.

Οι επιδόσεις σε χρήση 2016 και α΄ τρίμηνο 2017

Οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν επιδόσεις στο δ΄ τρίμηνο του 2016 παραπλήσιες με τις επιδόσεις του γ΄ τριμήνου του 2016.
Εξαιρώντας τα έκτακτα μόνο η Eurobank έχει περιθώρια σοβαρών ελιγμών λόγω ικανοποιητικής κερδοφορίας καθώς οι υπόλοιπες τράπεζες εμφάνισαν οριακά κέρδη.
Ως προς τις εκτιμήσεις για το α΄ τρίμηνο του 2017 όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι οι επιδόσεις των τραπεζών θα είναι πολύ φτωχές.
Συγκεκριμένα θα βρίσκονται πέριξ του μηδενός στο α΄ τρίμηνο του 2017 μεταξύ οριακών κερδών και οριακών ζημιών.
Με βάση τα εκτιμώμενα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2017 που θα ανακοινωθούν Μάιο 2017 οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται στο fair value στις δίκαιες αποτιμήσεις τους...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης