Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για την αξιολόγηση υπάρχει λίγο φως αλλά για την τελική συμφωνία βαθύ σκοτάδι – Σενάριο 2 φάσεων με 7/4 και 22/5

tags :
Για την αξιολόγηση υπάρχει λίγο φως αλλά για την τελική συμφωνία βαθύ σκοτάδι – Σενάριο 2 φάσεων με 7/4 και 22/5
Οι δηλώσεις Moscovici του ευρωπαίου επιτρόπου που ανέφερε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…. μετατίθενται για το 2018 περιορίζει την προοπτική να υπάρξει κάποια άμεση και θετική εξέλιξη ως προς το σκέλος του χρέους
Ο πρώτος κύκλος επαφών Ελλάδος με τους δανειστές μπορεί να μην δείχνει άμεση συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τα μέτρα των δανειστών.
Όμως και ενώ στις 7 Απριλίου είναι πολύ πιθανό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση υπάρχει βαθύ σκοτάδι ως προς την μεγάλη συμφωνία με ΔΝΤ, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση.
Τις προηγούμενες ημέρες – το bankingnews είχε παρουσιάσει το αισιόδοξο σενάριο – είχε αναλυθεί δηλαδή πως με κάποια συγκεκριμένα βήματα θα επέλθει συνολική συμφωνία με το ΔΝΤ να συμμετέχει με 4 δισεκ. ευρώ. 
Οι δηλώσεις Moscovici του ευρωπαίου επιτρόπου που ανέφερε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…. μετατίθενται για το 2018 περιορίζει την προοπτική να υπάρξει κάποια άμεση και θετική εξέλιξη ως προς το σκέλος του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ.

Σενάριο 2 φάσεων 7 Απριλίου και 22 Μαΐου

Ένα νέο σενάριο που κυκλοφορεί ειδικά στους πολιτικούς κύκλους είναι να κλείσει το σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 7 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup και σε επόμενη φάση στο τακτικό Eurogroup στις 22 Μαΐου να έχει επέλθει συμφωνία για το ρόλο του ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.  

Υπάρχει και το κακό σενάριο αξιολόγηση 7/4 και τελική συμφωνία τέλος 2017

Με βάση μια άλλη προσέγγιση η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει έως τις 7 Απριλίου αλλά η τελική συμφωνία για ΔΝΤ και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να μετατεθούν για το τέλος του 2017.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα εξασφάλιζε μόνο την δόση και έτσι θα κάλυπτε τις υποχρεώσεις της.
Όμως ως προς το σκέλος του ΔΝΤ και του χρέους δεν θα υπάρξει συμφωνία στους επόμενους μήνες και θα μετατεθεί η τελική συμφωνία προς το τέλος του 2017.

Οι δύο κρίσιμες αποφάσεις του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δύο κρίσιμες αποφάσεις να λάβει
1)Να επαναξιολογήσει τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα.
Το ΔΝΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας αλλάζοντας τις προοπτικές επί τα βελτίω.
Αυτή η παράμετρος είναι απόλυτα απαραίτητη για να μπορέσει το ΔΝΤ να μεταβάλλει την συνολικά αρνητική της θέση προς την Ελλάδα και την συμμετοχή της στο τρίτο πρόγραμμα.
 
2)Το Ταμείο θα πρέπει να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει τις παραδοχές στο βασικό σενάριο basic scenario της DSA (έκθεση βιωσιμότητας) ώστε να κριθεί το χρέος βιώσιμο από εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Ωστόσο στο δυσμενές σενάριο adverse scenario το ελληνικό χρέος και με τα νέα δεδομένα θα συνεχίσει να παραμένει ΜΗ βιώσιμο.
Η αλλαγή αυτή των παραδοχών και των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να επαναξιολογήσει τα δεδομένα για την ποσοτική χαλάρωση.

ΔΝΤ και ΕΚΤ βίοι παράλληλοι

Το ΔΝΤ μέχρι τώρα δεσμεύει και την ΕΚΤ με την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας.
Εάν το ΔΝΤ δεν αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας αυτό θα σημαίνει ότι χάθηκε ο στόχος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η ΕΚΤ μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός αλλά εάν αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτή την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση σε σχέση με το ΔΝΤ.
Δεν μπορεί το χρέος να είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο με όρους ΔΝΤ και βιώσιμο κατά την ΕΚΤ.
Η κυριότερη ανησυχία είναι ότι για να επέλθει συμφωνία όπου θα συμπεριλαμβάνει συμμετοχή του ΔΝΤ με 4 δισεκ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και ότι η βασική ανησυχία είναι το ΔΝΤ να μην συνδέσει την παρουσία του με το 4ο μνημόνιο.
Είναι αληθές ότι το ΔΝΤ ανησυχεί για την πορεία της Ελλάδος μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Το 4ο μνημόνιο πάντως θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος…
Εάν όλα αυτά ενοποιηθούν τότε η τελική συμφωνία με χρέος και ΔΝΤ δεν θα κλείσει ούτε τον Μάιο και θα απαιτηθούν ακόμη πολλοί μήνες….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης