Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τον Απρίλιο αναθεωρεί εκτιμήσεις το ΔΝΤ – Η διαπραγμάτευση διασπάται σε αξιολόγηση 7/4 και τελική συμφωνία ίσως 22 Μαΐου

tags :
Τον Απρίλιο αναθεωρεί εκτιμήσεις το ΔΝΤ  – Η διαπραγμάτευση διασπάται σε αξιολόγηση 7/4 και τελική συμφωνία  ίσως 22 Μαΐου
Η αξιολόγηση είναι πιο εύκολο να κλείσει σε σχέση με την μεγάλη και τελική συμφωνία για τα ανοικτά ζητήματα – ΔΝΤ και χρέος -.
Παρά την πρόθεση δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση ακόμη φως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει τελική συμφωνία στις 20 Μαρτίου στο επικείμενο τακτικό Eurogroup.
Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews και είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων η πιθανότερη εξέλιξη ως προς το ύψος των διαπραγματεύσεων είναι η εξής
Η αξιολόγηση και η τελική συμφωνία με μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και ΔΝΤ να διασπαστεί να τμηματοποιηθεί.
Το πρώτο σκέλος αφορά την αξιολόγηση η οποία θα μπορούσε να κλείσει 7 Απριλίου με την λήψη μέτρων που αφορούν το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισεκ. ευρώ μέτρα.
Η προνομοθέτηση των μέτρων αυτών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Έναντι της αξιολόγησης η Ελλάδα θα πάρει δόση 10 δισεκ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο του Ιουλίου του 2017 αλλά και συνολικά του 2017.
Για να υπάρξει όμως τελική συμφωνία ειδικά για τον ρόλο του ΔΝΤ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση απαιτείται πολύς χρόνος, μήνες.
Στις 22 Μαΐου του 2017 στο μεθεπόμενο τακτικό Eurogroup θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει πολλά ανοικτά ζητήματα αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιλυθεί.
1)Το ρόλο του ΔΝΤ και το σχέδιο να χρηματοδοτήσει το τρίτο μνημόνιο με 4 δισεκ.
2)Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα συνεπακόλουθα όπως η ποσοτική χαλάρωση.
Όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και θα χρειαστούν χρόνο…
Ποια είναι αυτά τα ζητήματα;
Το ΔΝΤ έχει αποτιμήσει – αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και έναντι αυτής της ανάλυσης έχει χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Για να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα θα πρέπει να αλλάξει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία.
Η απόφαση του ΔΝΤ να δεχθεί πρόσθετες παραμέτρους, όπως π.χ. τις οικονομικές επιδόσεις του Νοεμβρίου του 2016 αποδεικνύουν ότι μέσα στον Απρίλιο το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις προς το καλύτερο της ελληνικής οικονομίας.
Όμως ακόμη και με θετική αναθεώρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να θεωρείται μη βιώσιμο.
Πρακτικά η DSA – έκθεση βιωσιμότητας χρέους – δεν μπορεί να αλλάξει μόνο με αλλαγή παραμέτρων στα σενάρια αξιολόγησης της οικονομίας.
Ο καταλύτης είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Οι δηλώσεις Moscovici ότι όλα αυτά θα εξεταστούν από το 2018 αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαίοι ακόμη και εάν δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το 2018…δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η παράμετρος θα είναι ικανή συνθήκη ώστε να αλλάξει η έκθεση βιωσιμότητας και η ΕΚΤ να ενσωματώσει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.
Όταν το Eurogroup του 2016 που συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και για το ελληνικό χρέος εξειδικεύτηκαν σε κάποιο βαθμό γιατί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έλαβε υπόψη αυτές τις παραδοχές και αυτή την συμφωνία;
Άρα μόνο μια προφορική ή γραπτή δέσμευση ότι το 2018 θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν αποτελεί ικανή συνθήκη ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Μπορεί να φαντάζει εύκολο αλλά δεν είναι καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποτιμήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και να συντάξουν νέες εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους.
Άρα δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τελική ακόμη και στο Eurogroup στις 22 Μαΐου του 2017.
Η αξιολόγηση είναι πιο εύκολο να κλείσει σε σχέση με την μεγάλη και τελική συμφωνία για τα ανοικτά ζητήματα – ΔΝΤ και χρέος -.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης